DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Mayıs Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Diyetisyen


Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Sebze ve meyve tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Mayıs Ayı Sebzeleri:

Enginar: Enginar, karaciğer dostu bir sebzedir. A ve C vitaminleri, potasyum ve kalsiyum içerir. Enginar, aynı zamanda antioksidan özelliği en yüksek sebzeler arasında yer alır. Bu sayede; kalp hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı da koruyucu etki sağlar. Özellikle karaciğer yağlanmasının önüne geçebilmek için enginar tüketmek oldukça faydalıdır. Lifli yapısı sayesinde, bağırsak hareketini düzenleyerek kabızlık sorununun çözülmesinde katkı sağlar. 

Kuşkonmaz: Kuşkonmaz A ve C vitaminlerini içerir. Antioksidan özelliği yüksek olan kuşkonmazın, vücudumuzu yaşlanmaya ve inflamasyona karşı koruduğu da bilinmektedir. Kuşkonmaz, aynı zamanda ödem atmaya da yardımcı olur. Lif açısından zengin olduğu için, düzenli tüketildiğinde bağırsak problemlerinin önüne geçerek bağırsak düzeninin sağlanmasında da fayda sağlar.

Semizotu: Semizotunun, lif içeriği oldukça yüksektir. Bu sayede tokluk süresini uzatır. Bağırsak hareketini de arttırarak kabızlığın önlenmesinde fayda sağlar. Ayrıca semizotu içeriğindeki Omega 3, A, B, C ve E vitaminleri sayesinde; kalp ve göz sağlığının korunmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar.

Mayıs Ayı Meyveleri:

Erik: Antioksidan özelliği ve C vitamini yüksek olan erik, bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcıdır. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde de, kalsiyum emilimini arttırarak, kemik sağlığının güçlenmesinde ve korunmasında katkı sağlar.  Erik glisemik indeksi düşük olması sebebiyle, kan şekerini dengesini sağlar. İçerdiği lif sayesinde, tokluk süresini uzatacağı için, kilo vermek isteyen bireylerin tüketebileceği meyveler arasındadır.

Karadut: Karadut, A ve K vitaminleri, beta karoten, kalsiyum, magnezyum ve lif içerir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde; başta kanser olmak üzere, kalp hastalıkları ve enfeksiyona karşı koruyucu etki gösterir. Magnezyum ve kalsiyum içeriğinden dolayı, kemik güçlenmesinde ve kemik sağlığının korunmasında yararlıdır. Fakat fazla karadut tüketimi, ishal ve alerjiye sebep olabileceğinden, tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekir.

Çağla: Çağla, kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp sağlığının korunmasında da yarar sağlar. İçerdiği C vitamini sayesinde de hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir. 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593