İSMAİL AYDIN


Modern Çağın Büyük Hastalıkları


Üzülerek belirtmek istiyorum ki çağımız insan bedeninde oluşan ve gitgide çoğalan hastalıklar kadar zihinlerde oluşan mental hastalıklar konusunda da oldukça zengin. 

Özellikle son birkaç yüz yıldır dünyanın çoğu yerinde insanın zihinsel hastalıkları kaynaklı kaoslar meydana geldi. 

Ben psikolog değilim fakat bir eğitimci olarak toplumu gözlemlemek ve bazı meseleleri tanımlamak ve toplumu uyarmak görevimdir. Bana göre modern çağın insanların zihninde oluşturduğu büyük hastalıklar; 

Ego: Kendini merkeze alarak yaşamasıdır. İnsanın bencillik etmesi ve kendinden başkasını düşünmemesidir. Egoist bireyler olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Benzersiz olduklarına inanırlar. 

Kendilerinden başka kimseyi sevmezler. Ve kendileri için isterler. Bu tabire uygun ne çok insan var değil mi? 

Aç gözlülük: Maddi şeyleri aşırı düşkün olan, kazandığıyla doymayan, sürekli dünya malı çabasında olan ve sahip olduğuyla asla yetinmeyen insan davranışıdır. 

Tam da modern dünya insanı olan davranışı değil mi? Zaten günümüzde yaşanan birçok sorunun temelinde açgözlülük var.

Dünya kaosa sürükleyen en baskın hastalıklardan biridir. 

Cehalet: Bilgi ve teknoloji çağında bilgiye ulaşımın çok kolay olduğu bir dönemde cehalet had safhada maalesef. Belki zihinler dolu ama gönüller boş. 

İnsanlar daha bilgili, daha donanımlı, daha entelektüel. Fakat kendini bilmesi konusunda maalesef cahil. 

Dünya her şeyi bilen cahillerle dolu ve korkarım ki, kafası dolu gönlü boş cahiller dünyayı felakete sürüklüyorlar. 

Empati yoksunluğu: Empati kişisel ilişkilerde kişinin muhatabının yerine kendini koyması ve onun gibi düşünmeye çalışmasıdır. Empati doğru iletişimi sağlar. Kalp kırmayı engeller ve kişi kendine yapılmasını istemediği söz ve davranışı karşısındakine yapmaz. 

Toplumda ciddi bir empati yoksunluğu var. Herkes sadece ben diyor ve kimse kimseye aldırmıyor. 

Vicdan eksikliği: İnsan vicdanıyla insandır. Vicdan insanın iç sesidir. Her zaman doğruları söyler ve vicdanın sesini dinlemek insanı doğru yola sevk eder. 

Fakat insanın vicdan yoksunu olması çok tehlikelidir. Zulmün kaynağı vicdan eksikliğidir

Akıl yoksunluğu: Akıl, insana bahşedilmiş en büyük nimettir. Akıl ile insan eşrefi mahlûkat olur. Aklını kullanarak dünya ve Ahiret saadetine kavuşur. 

Akıl yoksunluğu çağımızın en büyük hastalıklarından biridir. Aklını kullanmayan insan mutlu olamadığı gibi çevresini de mutsuz eder. 

Kibir: Kendini herkesten üstün tutma, büyüklenmesidir. Ciddi bir hastalıktır. 

Kibirli insanlar diğer insanları hiçe sayarlar. Ve üstün özelliklerin kendilerinde olduğuna inanırlar. Mal ve para insanı kibre sevk eder ve günümüzde her yer kibirli insanlarla dolu. 

Gösteriş: Gösteriş kişinin sahip olduğu veya sahip olmadığı birçok şeyi topluma duyurmak ve göstermek için uğraştığı çabadır. Kesinlikle hastalıklı bir davranıştır. 

Modern çağın insanının en büyük hastalıklarından biridir. Mütevazı olmak ve gösterişten uzak yaşamak güzel bir erdemdir. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593