YAŞAR KARADUMAN

Tarih: 15.12.2021 08:30

Noel ile karışan yılbaşı

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde Yilbasi, Noel,  Hz Isa’nin dogumu, çam agaci ve Noel Bayrami her yil birbirine karisir.

Noel, Hz Isa’nin dogdugu geceye verilen isimdir, kelime anlami olarak Natal-Dogus kelimesinden gelir.

Bu gece için bulunan kirmizi elbiseli figür olan Noel Baba ise Hz Isa degildir. Bu figür 1933 yilinda Amerikali bir grafiker tarafindan baska kültürlerdeki bir figürden esinlenerek Coca Cola reklami için çizilmistir.

Bu geceye biz ve bazi ülkeler Noel der. Hristiyanlarin bayramidir.  Isa Peygamberin dogdugu gece oldugu için dini bayram olarak kutlanir.

Müslümanlarin Noel ile bir ilgisi yoktur.

Biz Noel’den bes gün sonra gelen Yeni Yil’i kutlariz. Yeni yil kutlamanin dinle Isa ile Musa ile bir ilgisi yoktur o geceyi bütün dünya kutlar.

Iste ülkemizde karisan budur. Tekrar yaziyorum biz Noel kutlamayiz yilbasi kutlariz. Yilbasi ile Noelin arasinda bes gün vardir dinle bir ilgisi yoktur.

Yilin Basi Kutlamasi

Tarihteki en eski yeni yil kutlamasi, yaklasik 4,000 yil öncesine Babil’e dayanir. Miladi takvime göre 1 Ocak yilin ilk günüdür, biz de dahil bu takvimi kullanan ülkelerde 31 Aralik’i, 1 Ocak’a baglayan gece yilbasi gecesi olarak kabul edilir.

Bunun disinda Müslüman ülkelerin kullandigi bir takvim daha vardir.  Hz. Ömer’in halifeligi döneminde Hz Muhammet’in Mekke’den Medine’ye gelisi, MS 622 yili (Hicret) bu takvimin baslangici sayilmistir, biz buna Hicri Takvim deriz. Islam aleminde yilbasi, takvimin birinci ayi olan Muharrem ayinin biri sifir yili olarak kabul edilir. Hicri Takvimde yil su an 1439 dur.

Miladi takvim ise Hz Isa’nin dogumunu sifir yili ve takvimin baslangici olarak kabul eder. Yilbasi, ise her iki takvimde de bir yilin bitimi ve yeni bir yilin basladigi gecedir..

Ülkemizde Miladi Takvim 26 Aralik 1925’te kabul edildi. Bu takvimden önce baslangici Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç ettigi 622 yilini baslangiç alan Hicri Takvim kullaniliyordu.

Gençlikte ömür bize

Çok uzun geliyordu

Gençken ömür insana çok uzun geliyor, yillar ne çabuk geçmis.

Biz bir kusagin hiçbir seyi olmayan çocuklariydik, televizyonumuz yoktu, laptop, tablet ve akilli telefonumuz yoktu, televizyon otuz, bilgisayar ve cep telefonu elli yasimiza gelince bulundu,  çocukluk yillarimiz yirtik topun pesinde kosarak geçti. Kizlarin bebekleri bezden erkeklerin kiliçlari findik çubugundaydi

Yilbasi eglencelerimiz de kisitli idi, tek eglence o gece evde tombala oynamakti, zar zor dinlenilen Ankara Radyosunda saat 12.00 de ikramiye kazanilan numaralar okunur, herkes nefes almadan dinlerdi.

Yurtdisina gittigimde, ilk yilbasinda Zürich’te idim, saskinligimdan evi bulamadim, caddelere o kadar çok isik koymuslardi ki, bütün caddeler birbirine benzemisti, saat sifir oldugu zaman atilan havai fiseklerden savas çikti, Almanlar Zürih’i isgale basladi sandim.

Noel’le Karistirilan

Yilbasi Kutlamalari

Türkiye’de her yilbasinda bir sorun yasanir, yilbasi kutlamalari Noel kutlamalari ile karistirilir, aslinda Müslümanlar Noel kutlamaz, bizim kutladigimiz yilbasidir.

Noel, Isa Peygamberin dogduguna inanilan gecedir. Bu gecenin adi her dilde ayridir,  dinsel bir kutlamadir, eglenme yoktur, dua ederler, ayin yaparlar, birlikte yemek yerler, çocuklara hediyeler verirler. Noel’de süslenen çam yilbasinda da kullanilir, ikisinin arasinda dört bes gün vardir.

Yilbasi aksamina gelindiginde dini Noel kutlamasi bitmistir, yilbasi kutlanir.

Ayrica bizde  yilbasi için az da olsa çam süsleyen vardir, fakat Noel kutlayan Müslüman yoktur..

Ben otuz bes yil kaldigim Avrupa ülkelerinde, hiçbir Müslüman’in Noel kutladigini görmedim.. Almanya’da çalistigim firma beni geçici görevle baska ülkelerdeki isyerine gönderirdi bu sayede Norveç’te, Isviçre’de ve Fransa’da da yilbasi ve Noeli yasama imkanim oldu.

Her ülkenin Noel kutlamalarinda da farkliliklar vardi.  Alman komsularimiz bizi ve çocuklarimizi Noel yemegine davet ederlerdi. Biz de onlari ve çocuklarini bayramlarimizda misafir ederdik, hiç kimse dininden çikmadi, simdi benim çocuklarim bunlari tatli bir ani olarak hatirliyorlar.

Yilbasi bütün dünyanin

kutladigi bir gecedir.

Yilbasi kutlamasi, Hristiyanlik ve Müslümanlikla ilgisi olmayan, bütün dinlerden bagimsiz  bir eglencedir.. Dünyada medeni ve modern ülkeler nasil yilbasi kutlarsa bizde öyle kutlariz.

Dinimizde eglenmek günah degildir, Kuranda bu tür bir yasaklar listesi yoktur, asil günahkar Allahin yerine yasak koyanlardir,

Hatta bazilari, evinde günah diye çoluk çocuguna televizyon seyrettirmez, ama kendisi görüntülü cep telefonu kullanir, evde kadinin ve çocuklarin bakmasi günahtir,  çünkü kadin ve çocuk bakinca dünyayi tanir ve uyanirlar en çok korktuklari kadindir, kadin aydinlanir uyanirsa çocuklarini da aydin yetistirecektir,  bunlar aydinliktan ve bilimden seytandan fazla korkarlar. Oysa Kura’in ilk emri “Oku” dur. Hz: Ali “Bilim Çin’de bile olsa gidip bulun” demistir..

Biz yilbasini, bir yili kazasiz, belasiz bitirmenin sevinci ile kutlamaktayiz dini bir motif aramak cahillikten baska bir sey degildir.

Bizim daha büyük günahlarimiz var, kizlari çocuk yasta evlendirmek günahtir, çocuk gelinlere tepki yok, her türlü haram hile ve sahtekarlik diz boyu, faiz bizde, yalan bizde, zina bizde, yanmaz kefen satan sahtekarlar bizde, din satanlar bizde, Siirt Pervari’de 13 yasinda anne olan çocuk gelin, 14 yasinda av tüfegiyle canina kiydi. Ismi Kader’di, evlendirildiginde 12 yasindaydi.. Yilbasi günah diyenlerden tek kelime çikmadi..

Ama yilbasi kutlamak günah..

Hz. Isa ve Noel

Noel sözcügünün kökeni Latince Natalis (dogum) tir. Fransizlar Noël, Almanlar Weihnnachten, Ingilizler Cristmas, Italyanlar Natale, biz de Fransizlardan aldigimiz gibi Noel deriz.

Noel Baba Hz. Isa degildir, tarihçiler Noel Baba denilen kisinin çocuklara hediye dagitan Antalya’nin Demre kasabasinda yasamis din adami Aziz Nikola oldugunu söylerler,  burada adina bir Kilise vardir, mezari bu kilisede idi, Italyanlar bu mezari Haçli Savaslari sirasinda Italya’nin Bari sehrine kaçirdilar. Antalya müzesinde ona ait bir ayak kemigi kalmistir. Ben geçtigimiz yillarda Demre’de bu kiliseyi ve müzede ki kemigi gidip gördüm.

Son Olarak

Yilbasi kutlamalari,  anneler günü, babalar günü,  dogum günü, mezuniyet günü, sevgililer günü gibi modern ülkelerde sosyal insanlarin kutladigi gibi bir gündür.

Yilbasini, bütün dünya, Hiristiyanlar, Müslümanlar, Budistler, dinsizler, fakir zengin, köylü sehirli, genç ihtiyar, herkes kutlar, dünyada bu kadar genis katilimla olan bir kutlama yoktur.

Kimsenin yilbasina yilbasi hindisine, tavuguna karismayin, Allah’la kulunun arasina girmeyin, kafaniza göre Allah adina yasak koymayin herkesin sevabi da günahi da kendisine aittir.

KAYNAKLAR

Mehmet AYDIN, Dinler Tarihine Giris

Pervin ERGUN, Türk Kültüründe Agaç Kültü.

Petek ERSOY, Cumhuriyet Döneminde Yilbasi Kutlamalari,

 

                        

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —