Yeni mezun oldugumda sansli bir azinlik olarak bir devlet dairesinde ise basladim. Herseyin güllük gülistanlik olacagini düsünüyordum tabi ki. Çok geçmeden bir çok insanla tanistim. Iyilerin yani sira benim daha önce varligindan haberdar olmadigim karakterde insan vardi olagan olarak is yerinde. Öncelikle “Hayaller Paris, Gerçekler Ofis Ortami” diyebilecegim olumsuz tiplerden bahsetmek istiyorum sizlere ki gardinizi alin. Bunlar çok çesitli; yalanci, ikiyüzlü, güvenilmez, arkandan biçaklayan, dedikoducu, asagilayan, dalgaci, kusur bulan.
Kulaginiza Küpe Olacak 5 Tavsiye
1. Her dogru her yerde söylenmez
2. Özellikle amirlerin hakkinda olumsuz düsüncelerin varsa en yakininla bile paylasma
3. Kimseye kefil olma
4. Yüzüne gülen herkesi dost sanma
5. "Hallederiz, yapariz, tabi ki" kelimelerini sik sik cümle içinde kullanan kisilerle arana mesafe koy
Tabi ki dilegim, sizin iyi insanlarla karsilasmaniz. Sorunsuz, mutlu ve huzurlu çalismaniz.En sahane sey insanin isine heyecanlanarak ve isteyerek gitmesi. Bu da genelde çalisma arkadaslarina, yöneticine ve bir üst amirine bagli. Gardini al, kimseye güvenme demiyorum tabi. Güvenmeden de olmuyor çünkü. Insan sarrafi olmak için en az bir 8-9 yil geçiyor çünkü. Hirsi yüzünden sizi harcayan arkadas sandiklariniz olacak. Üzüleceksiniz, ancak ümitsizlige kapilmayin. Keskin sirke küpüne zarar. Harcadigini düsünür ancak, siz tekrar daha güçlü ve donanimli ayaga kalkarsiniz. Bir level atlamis hissedin kendinizi. Bas edebilecek gücünüz var bu tür insanlarla ya da bos verip geçeceksiniz, o yaptigi ile kalacak.
Yüzüne gülüp, konusarak sana laf sokanlar canini acitmak isteyenler olacak. Hiç ama hiç umursama sakin, söyledikleri bir kulagindan girip bir kulagindan çiksin. Zaten onun amaci senin modunu düsürmek, üzmek, sinirlendirmek. Bir kaç denemeden sonra bakacak ki, sizin umurunuzda olmuyor onun söyledikleri. Bir daha size bu sekilde konusamayacak.Bir de yalancilar vardir ki, en tehlikeliler onlardir bana kalirsa. Kendi kafasinda uydurur tüm senaryoyu. Avini da belirler (Allah kuru iftiradan sakinsin).
Bunun yaninda tabi ki, adeta kardesin gibi sevdigin, güvendigin, yardimsever ve dürüst bir çok kisi de olacak. Onlar zaten senin hayatini kolaylastiracak koruyucu meleklerindir. Onlari bulduysan eger simsiki saril ve hiç birakma. Benim en çok sevdigim çalisma hayatindaki olumlu insan tipleri siralamak istiyorum simdi de sizlere;
1. Yardimseverler; Iste ilk günün müdürün su yaziyi cevapla dedi. Ne yapacagini nerden baslayacagini bilememenin saskinligindasin. Hemen senin yardimina kosar, elinden geleni yapmaya seni rahatlatmaya çalisir. Hatta yazini cevaplamaya bile kalkar.
2. Güvenilirler; Her derdini anlatabilirsin ona. Ser verir sir vermez. Böyle insanlar keske daha fazla olsa aramizda. Bir söz vardir ya kaniksanmis "sirrini verme dostuna, dostunun da dostu vardir" iyi dost o sir ile mezara gider bence.
3. Eglenceliler; Modlari, enerjileri hep yüksektir. O sikici bunalimli ortamlarda bile sizi gülümseten bir söz, bir hareket yaparlar. Onlar ofis ortamlarinin oksijeni gibidirler. Herkesin böyle bir çalisma arkadasi olsun, ise zevkle gidersin.
4. Ince Düsünceliler; Her zaman zariftirler. Dogum günlerini bile hatirlarlar. Dogumda, ölümde her zaman nasil ne yapilmasi gerektigini bilir hemen organize olurlar.
5. Güler yüzlüler; "hayat onlara güzel "diye düsünen somurtkan gurup karsisinda inatla hayata gülerek bakabilen azinliktadirlar. Tatli dil güler yüz bazisina yapmacik gelse de onlarin içten gelen bir aliskanligidir aslinda güler yüzlü olmak.
6. Is bitiriciler; En zor islerin altindan kalkip, darda kaldiginizda basvuracaginiz yegane çözüm bulan tiplerdir. Çevrenizde bu tip insanlardan varsa sanslisinizdir.
7. Çözüm üretenler; Hep diyorum "sorun yaratmak degil çözüm üretmek lazim" Bazilari karsisina çikan zorlu islere kocaman bir problem gözüyle bakar. Bu tipler ise, ön yargilardan uzak söylenmek yerine çözüme odaklanir.
8. Geyikçiler; Her firsatta sigara molasi, çay molasi, fikra, muhabbet onlarin isidir. Bazisi erkek muhabbetini kadinlarla da yapmaya, fikralarini anlatmaya kalkar itici göründüklerinin farkinda bile olmazlar. Kendilerini eglenceli ve muhabbetli tipler olarak görürler.
9. Tatilciler, plan program yapanlar; Onlar her zaman yilda kaç gün bayram tatili var bilirler. Yurtiçi yurtdisi programlari yapmakta üstlerine yoktur. Bir nevi ofisteki seyahat acentesidirler.
10. Kötü gün dostlari; Bilirsiniz ki her derdinizde onlar sizi dinler. Paylasimlarinizi sabirla dinler sana akil vermeye çalisir. Yada seni feraha çikarmak için elinden geleni yapar.




