TEMEL OVALI

Tarih: 16.05.2024 09:00

Öğretim Materyalleri

Facebook Twitter Linked-in

Öğretim materyali etkileşimli tahta, web ortamı veya tablet bilgisayarlar gibi bir oynatıcıda çalışan, anlamlı bir konu bütünlüğü ihtiva eden, paket şeklindeki elektronik içeriktir.

Daha kapsamlı bir anlatımla, öğretim materyali, ilgili dersin öğretim programında yer alan kazanımlar doğrultusunda gerekli bilgilerin yer aldığı, bunun yanında ses, video, animasyon, grafik, harita ve etkileşimli ögeler gibi çoklu ortam unsurları ile zenginleştirilmiş; etkileşimli akıllı tahta, web ortamı ve bilgisayarlarda kullanılabilen eğitsel materyal biçimidir. 

Öğretim materyali üretilmesindeki amaç ders öğretmenlerinin dersi anlatırken özellikle etkileşimli tahtada ihtiyaç duyacağı bilgi, video, animasyon, kavram haritası, grafik, harita vb. ögeleri üretmek ve onların hizmetine sunmaktır. Ayrıca aynı içeriği öğretmen, veli, öğrenci vb. tüm eğitim paydaşlarının farklı platformlarda kullanmasını sağlamaktır.

 Öğretim materyali bir ya da birkaç kazanımın anlamlı bir konu bütünlüğü olacak şekilde bir araya getirildiği, anlatımın sunuda olduğu gibi devam eden ekranlar üzerinden yapıldığı ve içinde grafik, fotoğraf, animasyon, video, harita, ses vb. ögelerin yer aldığı öğrenim paketini tanımlamaktadır. Bu paketler öğretim programında öngörülen en az bir ders saatindeki konuları içerecek bütünlükte olmalıdır.

Öğretim materyali hazırlamak senaryo bazlı bir tasarımı gerektirmektedir. Bu noktada, yukarıda açıklanan medya ve teknolojilerin özelliklerinin iyi bilinmesi ve öğrenme ihtiyaçlarına göre yapılandırılması gerekmektedir. Her medyanın öğrenme ile ilişkisi ve öğrenci motivasyonu üzerindeki etkisinin bilinmesi de önem arz etmektedir. Maksimum maliyet etkinliği için de en doğru medya karmasının seçilmesi önemlidir.

Eğitim teknolojilerinde öğrenme nesnesinden öğretim materyaline doğru görülen geçişin nedeni yukarıda anlatıldığı üzere tasarım odağında yapılandırılan ve birden fazla medyanın doğru ve etkin kullanımını içeren materyalin genellikle tek bir ortam kullanan içerikten daha etkili olmasıdır. Bu kapsamda, tasarım ve senaryo odaklı, etkileşimin göz önünde bulundurulduğu bütünsel yaklaşımlara geçilmesi önem arz etmektedir. 

Bu yaklaşımlardan biri öğrenme senaryolarının oluşturulmasıdır. Böylelikle öğretmenlere öğretim süreçlerinde rehberlik edilebilecek ve var olan dijital içeriği etkili kullanmaları sağlanabilecektir. 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —