Psikolojik destek sürecinde kişi hayatını olumsuz yönde etkileyen, farklı alanlarda işlevselliğini bozan, baş etmekte zorlandığı durumlar ile çalışır. Bu zaman zaman kişinin geçmişte yaşadığı ve atlatamadığı travmatik bir olay, kayıp gibi durumlar zaman zaman da güncel olarak zorlandığı; iş, aile yaşamı, kendilik algısı ya da ilişki gibi durumlar olabilir.
Psikolojik destek sürecinde öncelikle kişinin içinde bulunduğu durum ile ilgili farkındalık kazanması, duygu ve düşüncelerini tanıması, esasen kendisini tanıması ve anlaması hedeflenir. Herkesin temel ihtiyaçlarından birisi anlaşılmak ve görülmektir ancak unutulmaması gereken bir konu, kişi öncelikle kendisini anlamalı ve önemsemelidir. O zaman dışarıdan da bu ihtiyacın karşılanabilmesi daha mümkün olabilecektir.
Psikolojik destek sürecinin iyileştirici yanlarından birisi de kişinin yargılanmadan, anlayışla dinlendiğini hissetmesi, görülmesi, duyulması, anlaşılması… Terapist seans sırasında sizi tanımayı anlamayı amaçlar ve dışarıdan bir göz tarafından anlaşılmak da iyileştirici etkiye sahiptir.
Psikolojik destek sürecinde ne konuşulacağı, hangi durum ile çalışılacağı tamamen kişinin ihtiyacına ve hazır olmuşluk düzeyine bağlıdır. Zaman zaman kişi belirli bir problem durumu ya da yaşadığı travmatik bir olayın etkisi ile destek almak için adım atsa da uzun süre asıl meseleyi ifade edemeyebilir. Sürecin ilk başlarında bir süre terapötik ilişkinin kurulabilmesi, terapist ve danışan arasında karşılıklı güven ortamının oluşturulabilmesi için geçebilir. Aslında bu geçen sürenin en önemli kazanımı kişinin güçlenmesi, içinde bulunduğu durumun farkına varması, kendini tanımaya başlaması ve hazır hale gelmesidir.
Bireyin psikolojik destek almaya karar verdikten sonra doğru bir araştırma yapması ve alanında uzman, mesleki yetkinliğe sahip bir uzmana ulaşabilmesi çok önemlidir. Ruh sağlığı alanında lisans diplomasına sahip ve geçerli kurumlardan terapi eğitimleri almış olan uzmanlara ulaşabilmek çok önemlidir. Ne yazık ki günümüzde geçerliliği olmayan bazı eğitimlere katılarak kendisini terapist olarak tanıtan pek çok kişi bulunmaktadır.
Karar sürecinin ardından kişi psikolojik destek almaya başladıktan sonra seansların ne sıklıkla olacağı, ne kadar süre devam edeceği kişinin durumuna, ihtiyacına göre değişmektedir. Psikolojik destek sürecine başlayan kişi problemlerinin bir an önce çözülmesini bekleyebilir. Ancak kişinin içinde bulunduğu süreç, hayata dair tutum ve yargıları kısa sürede oluşmadığı gibi birkaç seansta da değişmesini bekleyemeyiz. Bunun bir süreç olduğu, terapist ve danışanın iş birliği ile en faydalı şekilde sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.