DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP

Tarih: 22.08.2024 18:27

REFLÜ VE BESLENME

Facebook Twitter Linked-in

Reflü, ülkemizde son yıllarda oldukça artan bir hastalıktır. Reflü, mide içeriğinin yemek borusundan geri gelmesidir. Bu geri gelme, yemek borusu ile mide arasındaki kapaktaki mekanizmanın yetersizliği sonucu olur. Mide içeriğindeki sıvı asidiktir. Yemek borusuna ilerleyen bu sıvı yemek borusuna hasar vererek acı tat ve yanma hissi oluşturur. Ayrıca ağıza acı su gelmesi, geğirme, ağız kokusu, göğüs ağrısı, bulantı ve yutma güçlüğü de görülebilir. Bu da yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Gebelik döneminde de reflü şikayetleri gündeme gelmektedir. Bebeğin büyümesiyle birlikte karında oluşan baskı arttığından reflü gelişebilmektedir. Ancak gebelikte görülen reflü genellikle doğum sonrasında geçmektedir.

Reflü İçin Alınabilecek Genel Tedbirler

Karın içi basıncı arttıran sıkı kemer, korse gibi uygulamalardan kaçınınız.

Yemekten hemen sonra uzanmak veya yatmaktan kaçınınız.

Yatağınızın başını 15 cm kadar yükseltirseniz, gece uykudayken yemek borusuna kaçmış olan mide içeriğinin geriye dönmesini kolaylaştırırsınız ve yemek borusuna olan kaçağı en aza indirmiş olursunuz.

Tok karnına egzersiz yapmayınız.

Reflü İçin Beslenme Önerileri

Şişmanlık, reflü riskini arttıran bir durumdur. Mevcut ağırlığınız olması gerekenden fazla ise sağlıklı bir beslenme düzeniyle fazlalık kilolarınızdan kurtulun.

Az az, sık sık beslenin. Bir anda çok yemek yemekten veya uzun süre açlıktan uzak durun. Uzun süreli açlık, mide asit salgısını arttırmaktadır. 

Yemekleri yavaş yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

Yemekle beraber sıvı tüketiminden kaçının, sıvı alımını öğün aralarına kaydırabilirsiniz.

Kola gibi karbonatlı içecekler, alkol, meyve suları, kahve ve koyu çay tüketmeyiniz.

Çikolata, sarımsak, acı baharatlar, nane gibi besinler de gastritin etkilerini arttıracağından bu besinlerin tüketimini sınırlandırın.

Kızartma, kavurma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durun. Yağlı besinlerin sindirim süresi uzun olduğundan reflünüzü arttıracaktır.

Çok sıcak ve soğuk yiyecekleri tüketmemeye çalışın.

İşlenmiş şarküteri ürünleri, mayonez, kaymak, krema, margarin gibi yiyeceklerin tüketiminden uzak durun.

Bu tür besinlerin tüketimindeki etkiler kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı bireylerde bu besinler fazla belirti gösterirken, bazı bireylerde ise reflü şikayetleri göstermeyebilir. Bu nedenle kişiye özel diyet önerilerinin bir diyetisyen tarafından sağlanması önemlidir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için 05332558395 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —