FATMA CANBULAT ERDEM

Tarih: 15.11.2024 18:38

Rutin Hayatım!

Facebook Twitter Linked-in

Hayatınızın rutinde akıp gitmesinden şikayetçi misiniz?

 

İşe gitmekten, eve gelmekten, ev işi yapmaktan, çocuklardan, ana babalardan, eşlerden, çalışma arkadaşlarından kısacası her şeyden her zaman şikâyet edebilirsiniz aslında, ne zaman ki hiç hesapta yokken bir olay olur ve bu akıp giden düzen bir anda kesilir o zaman özler olursunuz rutin hayatınızı. 

 

Ben çok severim rutinlerimi; her sabah iki kuru kayısı yerim aç karnına, üstüne bir bardak sirkeli su içerim, yıllardır büyük özenle sakladığım kefir mayası ile yaptığım kefirimi içerim kahvaltıdan sonra, her hafta en az bir makale yazarım, her gün annemle telefonlaşırım. Otuz yıllık çalışma hayatımda ise her gün yeni bir heyecanla başladım işe ve ben enerjimi yüksek tuttukça hayat bana gülümsedi, güzellikler sardı çevremi. Günlük rutinleri memnuniyetle yaptığımda hayatıma huzur ve dengenin geldiğini fark ettim. 

 

Bazen çok üstüne üstüne gelir ya hayat, işte o zaman elinize alın bir kâğıt ve kalem yazın bakalım aklınıza gelen şükür nedenlerinizi. Örneğin; sağlıklıyım, bir işim var, ailemde herkes sağ ve sağlıklı, ocağımda sıcak bir yemek pişiyor, başımı sokacağım bir evim, ayaklarımı yerden kesecek bir arabam var, sevdiğim dostlarım beni seven bir eşim var…. İstediğiniz kadar uzatabilirsiniz bu listeyi, her gün birkaç kalem şükür nedeni yazabilirsiniz.

 

Mutlu ve huzurlu bir hayat, rutinlerini sevmekle ve şükretmekle başlıyor; üretmekle, başkalarına faydalı olmakla, insanların hayatına güzel izler bırakmakla da devam ediyor. Meşguliyet gerçekten de cennet, sporu hayatına katmak en azından yürüyüş yapmak, doğa ile baş başa kalmak enerjini yükseltir. Cep telefonu ve televizyona bakmayı sınırlandırmak onun yerine kitap okumak.

 

Elimizdekinin kıymetini bilmek ve maddiyatın değil maneviyatın değerini hatırlamak ve hatırlatmak ne kadar kıymetli. Araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı bir rutinin sağladığı en büyük yararlardan biri; stres seviyelerinin düşmesi. Kendi hayatında bir rutin oluşturduğunda, yaşamın üzerinde daha fazla kontrol sahibi olduğunu hissediyor ve seçimlerinden emin oluyorsun. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- -----

 

mün-

hasır.

 

Sadece bir kişiye mahsus olan, başkasında bulunmayan. Özel. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi ayırma ve özel kılma manasındaki hasır kelimesinden türetilmiştir.

 

“Kitapçı dükkanlarının özel bir kokusu vardır Olric: nevi şahsına münhasır derler eskiler, işte ondan.”

 

Oğuz Atay

Tutunamayanlar

 

Kaynak: 

Lugat365

bazı

kelime-

ler

çok

güzel.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —