MUSA KIRANLI

Tarih: 12.10.2022 18:15

“Şehirlerin kabusu trafik”

Facebook Twitter Linked-in

Biliyorsunuz, artık son dönemlerin şehirlerdeki en büyük kâbusu trafik yoğunluğu, gelişi güzel parklanma otopark sorunu. Bu sadece ilçemizin, ülkemizin değil, tüm dünyanın baş etmeye çalıştığı bir sorun.

 

Evet; Şehir yaşamının yol açtığı en büyük sorunlardan biri de yanlış parklanma ve trafiktir!..

 

Ünye olarak şanslıyız ki kendi dertlerini bir kenara bırakıp şehrin daha güvenli ve yaşanabilirliği için çalışan STK lar var, bürokratlar var. Gerek basında gerekse sosyal medyada adı çok duyulan birbirinden değerli farklı olmasına rağmen ortak akılda yaşadığı şehrin geleceği için araştıran, eleştiren, çözüm üreten, yerel yönetimlere yol gösteren, çözüm noktasında öneri sunan, bugün için 15 dernek başkanlarının bir arada olduğu ÜSTP Ünye sivil toplum platformu var… Birçok konuda yakın takipte olan ÜSTP olarak herkesin etkilendiği Trafik ve otopark konusunda hazırladığı raporu OBŞB başkanlığına, Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımıza sunulmuştur. Gerek otopark gerekse Trafik sorunu çözümü konusunda çok faydalı bilgiler içermektedir.

 

Ünye’nin trafik sorununun çözülmesi amacıyla kapsamlı bir çalışma hazırlayan Ordu Büyükşehir belediyesi, Ünye trafiğini rahatlatacak olan acil ihtiyaçlara cevap verecek bu acil eylem planı Ünye kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 

Ünyeli hemşerimiz, değerimiz Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat ŞEN yaptığı açıklamada; Çalışma ve projelerde toplumsal uzlaşıya çok önem verdiklerini ve Ünye’nin trafik sorununu çözmek için hazırlanan taslak planın kamuoyu tarafından kabul gördüğünü,132 bine yaklaşan nüfusuyla Ünye’nin metropol bir ilçe konumuna geldiğini, bunun yanısıra trafikteki araç sayısının da arttığını belirtirken bunun yanı sıra ticaret gelişiyor, doğu-batı aksından ziyade yollarla birlikte güney aksında da ticari bir aks gelişiyor. Bölgede sanayi kalkınıyor, yeni sanayiler kuruluyor. Bunların hepsi bir trafik yoğunluğunu beraberinde getiriyor. Trafik, can güvenliğinden tutun, sıhhatimize kadar, ekonomimize varıncaya kadar her şeyi etkiliyor. Asayişten tutun hastaneye kadar her şeyi etkiliyor. Ünye kamuoyu tarafından topyekûn kabul gören bu çalışmayı etap etap Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi ile birlikte yapma azminde olacağız diyerek gerçekten herkesi yakınen ilgilendiren konudaki açıklamaları ile Ünyemizin önemsenmesi heyecan yaratmış ve yüreğimize su serpmişti.

 

Evet ÜSTP olarak bir çok konuda olduğu üzere bu konununda takipçisi olduk. Ve 3.Dönem sözcümüz Hakan Korkmaz, Yürütme kurulu üyelerimiz ile birlikte OBŞB ulaşım daire başkanı ve Fen işleri daire başkanı ile yaptığımız görüşme sonrasından bir gün sonrasında Ünye Niksar Akkuş yolunda trafik akışını en çok etkileyen Dolmuş indi bindi duraklama ile sıkışan trafik için Dolmuşlara ait 8 det durakların kesim işi sonrasında molozların temizlenerek asfaltlamasının yapılması kısmi geçici bir çözüm olması bizleri ve ziyadesiyle Ünye kamuoyunu memnun etmiştir. Sorunların çözüm noktasında emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum.

 

Evet çok değerli kamuoyu; Ülkemizde de dünyanın geri kalanında olduğu gibi Yaşadığımız ilçemizde araç sayısı büyük bir hızla artıyor.. Trafikteki araç sayısı büyük bir hızla artarken ne yazık ki bu araçları seyir halinde olabilmeleri ve otopark için gerekli olan yol ve otopark alan sayısı araç sayısı kadar hızlı artmıyor. Artan nüfus ve araç sayısı yüzünden trafik sorunları şehirlerin en büyük problemleri oluşturmaktadır.

 

Türkiye’nin en önemli sorunları arasında olan trafik sorunu Maalesef plansızlıktan ve denetimsizlikten dolayı ilçemizin de yaşadığı sorunların başında gelmektedir.

 

Her gün onlarca insanın yaşamına mal olan trafik kazaları, ne yazık ki sürekli artmaktadır. Konu sürekli olarak siyasetin, toplumun ve bürokrasinin gündeminde olmasına karşın hiçbir biçimde çözüm bulunamayan bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir.

 

Bakınız değerli okurlarım; Trafik sorunu; insan tutum ve davranışları, ahlaki ve ekonomik gelişmişlik, etik bilgisi, eğitim ve kültürel seviye ile ilişkilidir. Burada çözüm için hepimize görev düşmektedir. Günümüzde giderek artan trafik ve onun yol açtığı sorunlar, psikolojiden sosyolojiye, hukuktan tıbba, coğrafyadan çevreye, ekonomiden etik alana kadar çağdaş yaşamın merkezinde yer almaktadır.

 

Bir sorunun kaynağını arıyorsak, önce o soruna neden olan şeyleri tespit eder, ardından da bu sorunu giderebilecek çözümler üretiriz. Bu, sorun gidermenin en basit prensibidir.

 

Trafik problemi; ekonomik gelişmişlik, ahlaki değerler, insani tutum ve davranışlarla açıklanabilir bir konudur. Bu problem, her koşulda daha çok teknoloji kullanılarak çözümlenebilir. Örneğin; Akıllı kavşak düzenlemeleri, tek yön uygulamaları, sinyalizasyon sistemleri ile ulaşıma çözüm üretilebilir.

 

Trafik ve otopark sorununun çözülmesi için milyarlar harcanmasına rağmen, istenen, beklenen çözümler de bir türlü bulunamıyor ya da bulunan çözümler hep geçici çözümler oluyor.

 

Sanılanın aksine, trafik sorunu yol yaparak, kavşak açarak, kentin merkezine otoparklar kurarak çözülmüyor. İnsanlara kentin merkezine gitmeleri için otobüs, tramvay ve metro gibi toplu taşımayla alternatifler sunacaksınız. Otomobillerini kentin dışında park etmelerini ya da yürüyerek, bisikletle istedikleri yere ulaşmalarını sağlayacaksınız. Taşıtlara kapalı alanları artıracaksınız.

 

Türkiye’de trafik, ceza sistemi üzerine kuruludur. Ödüllendirme, iyi tutum ve davranışların teşviki adına bir uygulama bulunmamaktadır. Oysa sosyal yaşamda ceza kadar ödül de düzenleyici ve belirleyici bir unsur olarak kullanılabilinir. Bu açıdan trafik işleyişinde hata ve kusurların cezalandırılması kadar, iyi tutum ve davranışlarında ödüllendirilmesi yerinde bir uygulama olacaktır.

 

Yine, Trafik sisteminin elektronik haberleşme teknolojisi kullanılması sonucu yönetimi ve denetimi sağlandığında, iyi tutum ve davranışlar da sosyal, ekonomik ve hukuki çerçevede çeşitli şekillerde ödüllendirilmelidir. Örnek açısından, kasko indirimleri, araç vergilerinden indirimler, geçmiş ceza bedellerinden indirim, yol konaklamalarında indirim, yakıt alımında vergilerden indirim, otopark alanında indirim gibi çeşitli ödüllendirmeler,  teşvik amacıyla kullanılabilecek uygulamalardandır.

 

Sonuç olarak; Trafik sisteminin işleyişi, sosyal yaşamın her alanını etkilemekte, psikolojik, ekonomik ve fiziki sonuçlar doğurmaktadır. Bu boyutuyla daha çok önemsenmeli ve düzenleyici, düzeltici ve iyileştirici tedbirler alınmalıdır.

Türk halkı sabırsızlığın kitabını yazabilecek kadar sabırsız bir toplum. Kuşkusuz bunda fazla çalışma süreleri, hayat stresi gibi sebepleri var.

 

Yeni yollar yapmak ya da var olan yolları genişletmek yoğun saatlerdeki trafik tıkanıklığını hiç hafifletmiyor. Yeterli park yerinin olmaması da tıkanıklığa yol açabiliyor.

 

Trafik sıkışıklığı otonom sistemlerin artması ile beraber nüfus ve araç sayısı artsa bile azalacağı öngörülmektedir. Öyle ki trafikte dur kalk yapan, trafik kurallarını hiçe sayan otonom sistemler değil, sürücülerdir. Otonom sistemlerin artması ülkemizde ve dünyada trafik yoğunluğunu en aza indirmeyi başaracaktır. 

 

-Trafik ışıklarının otonom olarak trafik yoğunluğuna göre düzenlenmesi,

-Trafikte hız sınırlarına uymayan sürücülere ceza verilmesi gibi takip mesafesine uymayanlara ve trafiği yavaşlatanlara da cezalar verilmesi,

-Özellikle minibüs, taksi, otobüs, ağır vasıta araçların denetimlerinin sıklaştırılması,

-Yoğun bölgelerde, okul çıkışları, trafik akışının yoğun olduğu saatlerde trafik ve zabıta ekipleri denetimlerinin yapılması,

-Daha uzun ömürlü asfalt dökülmesi, ( Neredeyse 3 ayda bir sökülüp yeniden yapılan yolları görüyoruz. )

-Toplu taşımaya önemin kat ve kat arttırılması,

-Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması,

-Şeritlerin genişletilmesi ve arttırılması,

-Bölünmüş yollar ve halkın yoğun olduğu caddelerin belirli gün ve saatlerde trafiğe kapanması,

-Yol cadde ve kaldırım kenarlarında parklanmanın önlenerek, otoparklara yönlendirilmesi,

- toplu taşımacılık, dolmuşların durak haricinde indi bindi yapmalarının sağlanması,

 

Bunun benzeri önlemleri alarak trafik sıkışıklığını nasıl azaltabiliriz sorusuna kolaylıkla cevap bulabiliriz. Ancak tüm bunların yanında muhakkak sürücülerin daha bilinçli hale getirilmesi ve bu konuda verilen eğitimlerin daha katı olacağını düşünüyorum.

 

Ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de Trafik ile ilgili bir problem, şehir merkezlerinde çalışan yolcu otobüsleri ile ticari araçlar yolcularını indirmek ve bindirmek için mevcut oto duraklarına girmiyor. Yolun ortasında bu işlem yapılıyor. Arkalarında bulunan tüm araçlar da onları beklemek zorunda kalıyor. Bunun için özel duraklar yoksa, yolun sağına yanaşıp, trafik akışını engellemeden yolcularını indirmeleri gerekir. Maalesef bu nezaket gösterilmiyor. Lüzumsuz zaman ve yakıt kaybına sebep olunuyor. Bu sürücüler meslek odaları aracılığı ile gerekli eğitim ve ikaz yapılabilinir.

Trafik (ulaşım), Otopark planlamasız şehirleşme olmaz. Trafik ve Otopark sorununu çözemeyen belediyeler başarılı değildir. Sokak, cadde ve kaldırımlarımız otopark olarak kullanılmamalıdır. Yerel yönetimler ciddi denetleme ile yol üstü ve yol dışı parklara son vermelidir.

ÜSTP olarak Yaptığımız görüşmeler ve edindiğimiz bilgiye göre Yerel yönetimlerde görevli zabıta kolluk güçlerinin trafikte herhangi bir yaptırım ve ceza kesme yetkilerinin olmadığı Bu sebeple Trafik İzleme Başkanlığı gibi bir kurum oluşturulmalı. Olmadı zabıta görevlileri yetkilendirilmeli. O da olmadı zabıta görevlilerinin yanına emniyet görevlileri nezaretinde denetimler yapılmalıdır. Bu uygulama daha önce ilçemizde uygulanmış olup az da olsa nefes almış, trafik akışı rahatlamıştır.

Kalın sağlıcakla…..


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —