Şükrü Karaman

Tarih: 16.09.2024 18:48

Senin gücün o maddeyi değiştirmeye yetmez

Facebook Twitter Linked-in

Hayat pahalılığı almış başını gidiyor, yüksek enflasyon satın alma gücünü sürekli geriletiyor, halk burnundan soluyor;  hükümet bu sorunlarla uğraşacağına yeni anayasa peşinde koşuyor. 

Hükümetin gündem değiştirmesi olarak değerlendirilen “yeni anayasa yapalım” önerisi tartışılırken, Cumhur İttifakı ortağı Hizbullah yanlısı HÜDA-PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu’nun küstah dille Anayasa’nın 4. maddesine karşı çıkması tüyleri diken diken etti.

Yapıcıoğlu’nun bir TV kanalında  “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. O zaman onların bile anlayacağı şekilde söyleyeyim. Biz Anayasa’nın 4. maddesi ‘olmasın’ diyoruz. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız, tamam mı? Bir daha söylüyorum, altını çizerek söylüyorum İlk 4 madde değil, 4. maddesi tamam mı” sözleri büyük tepki çekti. Son derece kaba söylemle 4. maddenin kaldırılmasını her yerde savunan Zekeriya Yapıcıoğlu’nun bu denli cüretkar olmasında kimler etkili ki haddini aşar ölçüde çirkinleşebiliyor. Çekinmeden “Ahmağa anlatır gibi” diyerek Anayasanın ilk 4 maddesini savunanlara hakaret ediyor. Dedim ya bu cesareti kimlerden alıyor.

Sanırım MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu sözler karşısında bir diyeceği olacaktır. Öyle ya kendileri ve partisi Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilemez olduğunu şiddetle savunuyor. Lakin aynı ittifakta yer aldığı bir başka partinin başkanı açıkça 4. maddeyi hedef alıyor. Suskun kalıp sineye mi çekecek bu zatın söylediklerini.     

Zekeriya Yapıcıoğlu’nun bilemediği bir şey var; o da 4 maddenin kaldırılmasına ortağı olduğu Cumhur İttifakı’nın TBMM’deki sayısal gücü yetmediği gibi,  Atatürk ve Cumhuriyet tutkunu halkın buna onay vermeyeceği. Anayasa’nın 1, 2 ve 3. maddelerini koruyan, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında yer alan 4. madde, Zekeriya Yapıcıoğlu gibi Atatürk ve Cumhuriyet karşıtları istiyor diye değiştirilemez. Onların temel amacı laik yaşamı, inanç özgürlüğünü tümü ile ortadan kaldırmaktır. Ancak güçleri ve sayıları buna olanak tanımaz. 

Anayasa’nın 1. Maddesinde; Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. 2. Maddesinde; Türkiye Cumhuriyeti Atatürk milliyetçiliğine bağlı demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. 3. Maddesinde; Bayrağı şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır yazmaktadır. HÜDA-Par liderinin karşı çıktığı 4. Madde de Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmez olduğunu ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği belirtiliyor. 

Kırmızı beyaz Türk bayrağına, başkent Ankara’ya, İstiklal Marşı’na karşı çıkıyor bu denli gözünü karartmış Zekeriya Yapıcıoğlu. Dedim ya, onun ve onun gibilerin gücü asla yetmez bu maddeleri değiştirmeye. Demokrasiyi, laik yaşamı, özgürlüğü, ulusalcılığı özümsemiş Türk Cumhuriyeti halkı buna asla izin vermez.

AKP döneminde üç kez Anayasa referandumu yapıldı. 2007 yılı referandumunda Anayasanın 96, 101 ve 102 maddelerinde değişikliğe gidildi. 2010 yılı referandumunda 26 maddede değişiklik gerçekleşti. En son 2018 yılında yapılan referandumda da 18 madde değiştirildi. AKP iktidarları döneminde Anayasanın toplam 177 maddesinden 134’ü değiştirildi. İktidar halkın ekonomik sorunlarına çözüm arayacağına gündemi değiştirme amacıyla “yeni anayasa yapalım” önerisini ortaya atıyor.  Zekeriya Yapıcıoğlu gibiler de meydana çıkıp Anayasanın 4. Maddesinin kaldırılmasını savunur. Pes doğrusu. 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —