DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Sıcak Havalarda Su Tüketimine Dikkat!

Diyetisyen


Suyun vücudumuz için faydaları oldukça fazladır. Vücut ısısının kontrolünde, sindirimin kolaylaşmasında, cildin nem dengesinin korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının dengelenmesinde, atık maddelerin atılmasında, metabolizmasının hızlanmasında ve kabızlığın önlenmesinde görev alır. Bu sebepten su tüketimi vücudumuz için çok önemlidir. Özellikle havaların ısındığı bu günlerde su tüketimi daha da önem kazanmaktadır. Sıcaklık ve nemin artması ile birlikte vücutta sıvı kaybı da olmaktadır. Ayrıca, diüretik etki yapan ilaçların kullanımı, aşırı terleme, nemli bölgede yaşamak su ihtiyacınızı arttırabilir. Buna bağlı terleme, idrara sık çıkma ve solunumla su kaybı artar; halsizlik, baş dönmesi ve bulantı gibi durumlar yaşanabilir. Bunların yanı sıra, vücutta yeterli su olmadığı taktirde böbrek işlevini yeterince yapamaz. Bu durumları yaşamamak için sıcak havalarda su ve sıvı tüketimine özen göstermek gereklidir.

Sıcakların artması ile birlikte, serinlemek amaçlı soğuk içeceklere yöneliyoruz. Hem serinlemek hem de vücut sıvısını arttırmak amacıyla ekstra şeker ilave edilmiş, gazlı veya kalorili içeceklere yönelmek yanlış bir davranış olur. Bunun yerine sade maden suları, ayran, ev yapımı şekersiz kompostolar, kefir gibi içecekler tercih etmek; hem kilo artışı yaşamamanız için hem de sıcak aylarda vücut sıvı dengesini sağlamak için doğru bir davranış olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketimidir. Bu içecekler diüretik etkisi olduğundan vücutta su kaybına sebep olabilirler. Fazla miktarda çay ve kahve tükettiğimizde su tüketimini de arttırmaya önem vermemiz gerekir.

Su içmek istemiyorum, sadece su içmek midemi bulandırıyor, su içmeyi unutuyorum gibi ifadelerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Öncelikle suyu tek başına içmekte zorlanıyorsanız tatlandırmak için suya limon, tarçın, taze meyve parçaları, nane veya salatalık ekleyerek suyun tadını daha seveceğiniz bir hale getirebilirsiniz. Böylelikle su tüketiminizi arttırmış olacaksınız. Su içmeyi unutanlar içinse, yanınızda su şişenizi bulundurmak suyu hatırlamanızda faydalı olacaktır.

Terlemeyle birlikte vücuttan su ile birlikte sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineral kayıpları da olmaktadır. Mineral kayıplarını önlemek için, peynir zeytin, süt ve süt ürünleri( yoğurt, kefir, ayran…), muz, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini de arttırmak gerekir. Su oranı yüksek mevsimine uygun sebze ve meyveleri de uygun miktarlarda tüketebilirsiniz. Salatalık, karpuz, kavun, ananas ve üzüm su oranı yüksek besinler arasındadır.

Hava sıcaklığının arttığı bu zamanlarda, vücudun temel ihtiyaçlarından biri su oluyor. Terlediğinizi hissetmeseniz de, solunumla, idrarla su kaybı gerçekleşmektedir. Bu sebepten susamayı beklemeden su içmeye özen göstermeli su tüketiminizi arttırmalısınız.

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593