ARİF TAKICI

Tarih: 13.09.2024 18:29

Sigaranın Zararları

Facebook Twitter Linked-in

Şu anda dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerden birisi ve hatta ilki sigaradır.

Sigara sadece kullanan bireyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir zarar vericidir.

Bu günkü duruma bakıldığında şu anki kullanım durumu değişmezse önümüzdeki sene itibarıyla 10 milyondan fazla insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği ve ölümlerin % 70’inin gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceği anlaşılmaktadır.

Dünyada 1,1 milyar sigara tiryakisi var, yani yetişkin nüfusun 1/3 oluşturuyor. Sigaradan her yıl 4,9 milyonu aşkın kişi ölüyor, yani günde 13.000 kişi.

Ülkemizde 20 milyon civarı sigara tiryakisi var,  bu durum yetişkin nüfusun % 44’ünü oluşturuyor.

Ülkemizde sigaradan takriben yılda 150 bin kişi ölüyor, yani günde 350 kişi civarında.

Her yıl 35 milyon insan sigarayı bırakmaya teşebbüs etmekte ancak çoğu bırakma çabasından birkaç gün sonra vazgeçerek birkaç gün sonra yeniden içmeye başlıyor.

Günde yarım paket içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor demektir.

Sigaranın vücudumuza etkileri: Sigara bağımlılarının ağız kanserine yakalanma riski çok yüksek.

 Ayrıca tütün dumanı diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesimizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarından da kronik baş ağrılarına rastlanır.

Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasına neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.

Akciğer ve Bronşlar: Sigara dumanı soluk borumuzdan ve broşlarımızdan geçer ve göğsümüze iner.

Sigara dumanındaki hidrojen siyanid, bronşlarımızın çeperini yakar ve kronik öksürük ortaya çıkar.

Broşlar zayıfladıkça, bu bölgede pek çok hastalık oluşur. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar.

Kalp: Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini artırır.  Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklarıdır.

Organlar: Sigaranın sindirim sistemine pek kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır, ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar.

Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncına sebep olur böbreklere büyük zarar verir.

Sonuçlar: Sigaranın sağlık üzerindeki kötü etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalara göre, sigara tiryakisi erkeklerin %40’ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hasta olmakta, ya da hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullananlarda  % 18’dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır. Hamile kadınların sigara içmesi sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.

Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendini tamir etmeye başlar. On yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olmayacaktır.

Tabi şunu da dikkate almak gerek: Şu anda market reyonlarında bulunan yaklaşık 250 çeşit sigara eskiye göre daha çok zararlıdır… Çünkü içerisinde tütünden başka en az 25 çeşit katkı maddesi vardır.

Bu durumun ise eskiye oranla daha çok zarar verdiği gerçeğini gözlerimizin önüne seriyor.

Ben market sahiplerinin 250 çeşit sigarayı nasıl ezberleyip de isteyene birkaç saniyede vermesine doğrusu şaşırıyorum. Önemsenecek bir refleks. Sonuç olarak duman bacadan, egzozdan, mangaldan, ocaktan çıkar…  Ama ağızdan çıkmamalıdır

Yeşilay arşivimden yararlandım


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —