DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP

Tarih: 06.12.2024 09:00

Soğuk Algınlığında Beslenme

Facebook Twitter Linked-in

Havaların soğumasıyla birlikte, grip ve soğuk algınlığı ile sık sık karşılaşmaktayız. Yetersiz beslenme ve bağışıklığımızın düşmesiyle birlikte hastalıklara yakalanma riskimiz de artmaktadır. Burun akıntısı, öksürük, ateş, mide bulantısı gibi belirtilerle seyreden soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlılar için risk oluşturmaktadır. Beslenme ile birlikte bağışıklığımızı arttırarak hastalıklara yakalanma oranımızı da azaltabiliriz.

C Vitamini Kaynaklarını Tüketmeye Özen Gösterin. C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Ara öğünlerde yediğiniz meyveler içerdiği C vitaminden dolayı bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Portakal, mandalina, kivi gibi meyvelerden porsiyonlarına dikkat ederek tüketebilirsiniz. Kapya biber, brokoli ve havuç gibi sebzeler de C vitamini içerir. Günlük beslenmenizde taze ve meyve tüketimine özen göstererek C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz. Aynı zamanda yediğiniz yağlı tohumlar( ceviz, badem, fındık gibi) E vitamini içeriğinden dolayı bağışıklık sisteminizin korunmasına destek olur.

Bitki Çayları Tüketebilirsiniz. Ekinezya, antiinflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahip bir bitkidir ve özellikle solunum yolları problemlerinde fayda sağlayabilmektedir. Ayrıca baş ve karın ağrısı gibi semptomların azalmasında da yararlıdır. Yeşil çay, polifenol içeriğinden dolayı, antiviral, antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Metabolizmanızı hızlandırmak, vücut ısısını arttırmak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için soğuk havalarda ekinezya, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı ve yeşil çay gibi bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Haftada 2 Kez Balık Tüketin. Balık, omega-3 ve D vitamini kaynağıdır. Omega-3; bağışıklık ve kalp-damar sağlığı için oldukça elzemdir. D vitamini de bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidir. Balığın mevsimiyken, haftada 2 kez balık tüketerek bağışıklığınızın artmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Su Tüketiminizi Arttırın. Su, cilt sağlığının korunmasında, metabolizmanın hızlanmasında, kabızlığın önlenmesinde ve birçok önemli metabolik süreçlerin ilerlemesinde önemli bir yere sahiptir. Soğuk havaların etkisiyle, su tüketme isteği ve buna bağlı olarak su tüketimi de azalmaktadır. Suyun, unutmamız gereken önemli görevlerinden biri de atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırdığıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalandığımızda, su tüketimimizi arttırarak vücut direncini, vücut ısısını arttırıp zararlı maddelerden de vücudumuzu temizlemiş oluruz.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için yağlı tohumların ve kuru baklagillerin tüketimine de özen gösterebilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller E vitamini içerirler. E vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. 

Bağışıklık sistemimizin düştüğü, hastalıklara yakalanma oranımızın arttığı bu dönemde, C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketimini arttırarak, düzenli bir beslenme modeli oluşturarak, balık tüketimimize dikkat ederek vücudumuzun bağışıklığını da arttırırız. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskimiz de azalır. Sağlıklı beslenme modeli, birçok kişi için aynı olsa da, herkes için gerekli olan besin ögeleri miktarları değişebilmektedir. Bunun planlaması da bir diyetisyen tarafından yapılmalıdır. Danışmak istediğiniz konular ve sağlıklı beslenme modelinizi oluşturmak için 0533 255 83 95 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —