M. HASAN ÖZ

Tarih: 22.10.2022 15:52

SON MAKALEM! ÜNYE’YE ÜNYELİLER NASIL SAHİP ÇIKAR?

Facebook Twitter Linked-in

ÜNYE SAHİPSİZ Mİ?

Her gün takip ediyorum Ünye’mizi.

Ve o kadar çok Ünye sahipsiz şikâyeti okuyorum ve yayınlardan dinliyorum ki!

Köşe yazarları, parti başkanları, sivil toplum kuruluşları, yöneticiler, halk sürekli şikâyetçi.

Ünye sahipsiz, Ankara’da temsilcimiz yok.

Ordu Büyükşehir Ünye’ye yeterli ve gerekli hizmeti vermiyor.

Merkezi yönetimden ve mahalli yönetimden hizmet alamıyoruz…

Bunların bir kısmı her ne kadar doğru ise sadece şikâyet ve sürekli eleştirerek sonuç almayı beklemek bir o kadar yanlış!

Birlikte birçok projeye imza atabilir ve nesillerimize iyi bir gelecek hazırlayıp örnek olabiliriz.

 

KİTABINI YAZDIK

Bu konuda Ünyeliler kitap yazdı biliyorsunuz.

2040

Kar Tanelerinden Gökkuşağına 

Yeni Bir Dünya

Başarıların Romanı

 

Kitapta sivil organizasyonlarla, girişimlerle, işbirliği ile, üretilen projelerle, etkili iletişim ile bir çok projenin halk tarafından gerçekleştirilebileceği, bir çok projenin de merkezi yönetim ve mahalli yönetime yaptırılabileceği örnekleri ortaya konmuş idi.

Bu kitabı dağıtımı ve okunması için iki yıl gayret sarf ettik. 1000’e yakın kitap Ünye’de, Ordu ve ilçelerinde, İstanbul, Ankara ve birçok şehirlerimizde, hatta yurt dışında teklif edilen girişimleri yapabilecek hemşerilerimize ulaştırıldı. Kitap ulaştırdığımız şahısların bir kısmı kamu görevlisi bir kısmı da sivil toplum kuruluşlarında yönetici veya gönüllü, iş insanı ve birçok alanda hizmet verebilmiş, bundan sonra da hizmet verebilecek değerli insanlarımızdır.

Ancak, üç husus çok önemli:

Birincisi kitabı anlayarak ve içselleştirerek okuyabilmek.

İkincisi kitap içeriğinden etkilenip neler yapılabileceğini keşfedebilmek.

Üçüncüsü cesaret edip kitap içeriğindeki projelere ilgi duyup adım atabilmek.

 

TOPLANTI VE MÜZAKERE DE YAPTIK

Bütün bunların yapılabilmesi için ayrıca bir müzakere toplantısı da yaptık geniş katılımlı.

Çok da güzel oldu ve katılanlar böyle bir girişimle bir araya gelebildikleri için memnun oldular, ilgi duydular, güzel değerlendirmelerde bulundular ve teklifler getirdiler.

Orada önemli bir karar da alındı: “Bir tertip heyeti oluşturalım, projeler ile ilgili girişimler başlatalım, ilgi duyanları harekete geçirelim ve kamu kuruluşları ile de güzel, netice alıcı girişimlerde bulunalım.” Tertip heyetine dört hanımefendi dâhil oldular ama yeterli olamadı. Sonra ilaveler yapılmalı dendi ilgi duyulamadı. Sürekli uyardık, teklifler yaptık halen yeterli ekip oluşturulamadı.

SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTTUK

Ayrıca makalelerimizde birçok kurumumuza odaklanarak faaliyetleri alanlarında tekliflerimiz oldu.

Ve ayrıca sivil örgütlerimize defalarca tekliflerde bulunduk, özel proje tekliflerinde bulunduk, görev de alabileceğimizi belirtip çalışmalar içerisinde bulunabileceğimizi ifade ettik. Yıllardır birçok faaliyetler içerisinde görevler almıştık nitekim.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIMIZ

Ünye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ÜSTF) gibi bu işlere öncülük edecek bir ekip var. Kendilerine bu platforma tüm sivil toplum kuruluşlarımızı ilave ediniz ki çalışmalarınız, önerileriniz, uyarılarınız her kesim tarafından destek, ilgi görsün dedik. Yönetim sayısı sınırlı olabilir ama platformun üyeleri tüm Ünye’deki sivil kuruluşlar olmalı ki bir anlamı ve gücü olsun.

Sonra da güzel bir planlama toplantısı yapılabilir ve programlamalar yapılır, yol alınır.

Daha sonra da her ay koordinasyon toplantıları ile faaliyetler değerlendirilir, yenilerinin kararları alınır.

Böylece sivil kuruluşlar sadece kendi alanlarında değil Ünye için iyi bir sinerji oluşturarak çok projeler üzerinde çalışmalar başlatılabilir.

SADECE HAYAL DEĞİL

Bunlar asla sadece hayal değildir.

Hayallerle başlayıp gerçekleştirebileceğimiz projelerdir hepsi.

Birçok proje bazen bir kişinin tek başına girişimleri ile bazen birkaç kişinin girişimleri ile bazen bir kentin çoğunluğunun ilgisi ve girişimleri ile gerçekleşmiştir şimdiye kadar. Ünye potansiyeli buna müsaittir. Sadece iyi bir irade ortaya koyup, bir araya gelip samimiyetle çalışma ortaya koymak gerekir.

Bütün bu çalışmaların formülü, planlaması, genel projelendirilmesi 2040 Kitabında mevcut.

Hatta kitapta her şahsın veya her kurumun işine yarayacak bilgiler, projeler ve teklifler mevcuttur. Okuyan ve iyi kavrayan herkes çok çok istifade edebilir. İstifade edenler oluyor ama ben yeterli görmüyorum.

Ne olur bu kitabı bir roman olarak görmeyin, Ünye, Ordu ve diğer ilçelerimiz için, hatta ülkemiz için ve hatta kendiniz için proje dosyalarının bir klasörde toplanmış hali olarak görün.

Zaten önce proje teklifleri olarak hazırlanan dosyamızı sonradan gerçekleşmiş gibi azmin zaferi hikâyeleri haline getirip roman şeklinde takdim ettik hemşerilerimize, bunu da defalarca izah ettik.

Şikâyetçi olan, hizmet isteyen, sadece ifadelerle tekliflerde bulunanlar; taleplerinin sürekli başkaları tarafından yapılmasını beklerse pek sonuç alamazlar. Mutlaka her birimiz başkalarından bekleyerek hizmet peşinde olmak yerine kendimize sorumluluklarımız gereği vazifeler çıkarıp girişimlerde bulunmalıyız. Böyle yapanlar var. Önceki makalelerimizde zaman zaman değinip tebriklerimi ortaya koydum. Bazen de arayarak tebrik ettim, mesaj yazarak tebrik ettim, teşvik ettiklerim de oldu. Ama yetmez.

Daha fazlasını yapabiliriz, yapanlar olduğu gibi. YAPABİLİRİZ!

SON MAKALEM

Değerli okuyucularım, değerli hemşerilerim bu yazdığım son makalemdir.

Bundan sonra araştırmalarıma, yeni kitap çalışmalarıma ve vakıf çalışmalarıma daha yoğunluk vereceğim inşallah.

Memleketim için düşüncelerim olursa basına açıklamalar ile sizlere ulaşmaya çalışırım.

Bu günkü ile yazdığım toplam 39 makale genellikle güncelliğini koruyan konular içermektedir. Okumadığınız makalelerim varsa onları da okumanızı tavsiye ederim.

Makalelerimi okuyan ve ilgi gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Sizlere huzurlu, başarılı, hayırlı ömürler diliyor, sevgilerimi, selamlarımı ve saygılarımı sunuyo


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —