EREN TOKGÖZ

Tarih: 18.12.2023 09:00

Suyumuz ısınıyor !

Facebook Twitter Linked-in

Alışılanı bozmayarak yine Temel’in bir macerası ile başlayalım. Temel askerliğini Genelkurmay Başkanlığı postası olarak bitirdikten sonra Devlet kapısında uygun bir iş aramaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatının sınavlarına girer. Yazılı sınavı başarı ile geçer. Zorunlu olan fiziki bütün sınavlardan başarılı olur. Sonuncusu önemli ve en zorlu olan sır saklama sınavıdır. Temeli bir odaya alırlar ve gelen iki kişi kimselere söylememesi için bir sır veririler. İki saat sonra gelen üç kişi, üç gün süren envaiçeşit yöntem ve işkence yaptılarsa da Temelde tık yok, sırrı öğrenemezler. Üç kişi kararlarını verirler; bu adam teşkilata girebilir. Durumu amirlerine rapor etmek için Temeli bir saat kadar yalnız bırakmaları gerekir, yine de geldiklerinde söylemesi için tehditler savururlar. Ancak başına kötü bir şey gelmesin diye kapıyı üzerine kilitlerler. Olumlu durumu Temel’e de bildirmek üzere döndüklerinde içeriden gelen patırtı gürültü karşısında korku ve heyecan ile kapıyı açarlar…. Temel kafasını ellerinin arasına almış ve çığlıklar atarak kafasını sürekli duvara vuruyor, kan revan içinde. Hatırla diiyrum saa, hatırla diiyrum saa… Gerçek, ırıp hangisi.

İster gerçek diyelim istersek ırıp. Suyumuz ısınıyor dikkat. Paris antlaşması küresel ısınmayı 1,5 c derece ile sınırlandırabilmeyi hedefliyor. Türkiye 21.Eylul.2021 de Paris antlaşmasına taraf olacağını ve 2053 de Net-sıfır salınım hedeflerini kabul edeceğini bildirdi. Net-sıfır salınımı: Ürettiğimiz sera gazı miktarının, yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı miktarı ile eşitlenmesi olarak ifade ediyoruz.  Okyanus ve denizlerde su seviyesi yükselme oranları normalin iki katına çıkmış, asit miktarı artıyor. Bu asitlik balık nüfusunu yok etmeye başlamış, ortaya çıkan sera gazlarının; atmosfer ve denizlerdeki sıcaklık artışına sebep olduğu anlatılmakta. Bölgelere göre değişiklik gösterse de seller, kuraklık, heyelanlar, ve depremler, karbondioksit salınımının fazlalaşması, küresel sıcaklığın artışı, güneşte enerji değişimleri, aşağıdaki  magmanın ısı yükselmesi nedenleri ile Dünyanın iklim sistemi üzerinde olumsuz etkiler olarak değerlendiriliyor. İnsanoğlunun neden olduğu karbon ve metan gazı salımları iklim değişimini hızlandırsa bile ilim değişimine asıl neden okyanus ve denizlerin ısınmasıdır                                                                                                                                                                                                           

                Sera gazı salınımlarının bir bölümü de fosil yakıt kullanan üretim ve ulaşım araç ve gereçleri tarafından üretilmektedir. Net-sıfır salınım için Dünya seferber olmuş gibi. Büyük baş hayvan yetiştiriciliğinin yasaklanma hedeflerinden alın fosil yakıt kullanılmasının sınırlandırılması ve yasaklanması çalışmaları yapılıyor. Diğer taraftan AB ülkelerinde 2035 yılından itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılmayacak. Kurtarıcı gözü ile bakılan elektrikli taşıtlar net-sıfır salınım için ne kadar geçerlidir. Kullanılan pillerin imalinde kullanılan malzeme ve tedarikleri, kullanımları sırasında doğada yapacakları etkileri, kullanım süreleri, kullanım ömürleri, kullanımlarının bitimi sonlanmasından depolanmaları ve bertaraf edilme usulleri belirsizlikler arasında yer alıyor.            

Ülkemizdeki Büyük şehirlerindeki inşa edilmiş metrolar, füniküler sistemler, teleferikler, hafif raylı sistemler, TCDD ‘nin elektrikli Trenleri, İBB’nin elektrikli deniz araçları Net-sıfır salınım hedeflerinin gerçekleşmesine olumlu katkılar sağlıyorlar. Ancak elektrik enerjisinin temin kaynaklarının ne kadar temiz olduğu da çözüm bekleyen bir gerçek.

                Yıl 2001 Ünye Uluslararası turizm ve kültür festivalinde hemşerilerimin beğenisine sunduğum Ünye hayallerimden olan “Elektrikli sokak tramvayı” projemi doğa dostu olması nedeni ile tekraren gündeme getirme gereğini duydum. Tramvay olarak ortaya koyduğum bu ulaşım projesinin Troleybüs olarak planlanmasının getireceği daha düşük maliyet ve yapım süresinin daha kısa olması gibi faydaları dikkate alındığında daha doğru bir proje olduğu görülüyor. 2001 yılında kurgulanan bu projede hat uzunluğunun 15 km olacağı ve kenti doğu batı ve kuzey güney yönünde 15-20 km/saat hızla katetmesi, şoförler ve otomobilciler odası ile yerel yönetim iş birliği neticesi kurulacak Ulaşım A.Ş. ye halkın katılımı da sağlanarak gerçekleştirilmesi planlamıştım. 

                Ülkemizin Net -sıfır atık salınım hedeflerine ulaşmada Ünye’mizin de payına düşen Ünye Troleybüs ‘ü olmalıdır. Ünye troleybüsü aynı zamanda Doğu-batı ile kuzey-güney yönünde toplam 30 Km ulaşım ağı ile Ünye ulaşımının omurgasını oluşturacaktır. Her geçen gün artan sorunları ile Ünye ulaşımının çözüm odağı temiz yakıtlı ve uygar bir ulaşım aracı olan Troleybüstür. 

İl olmaya beş kala Ünye ulaşım sorunlarının çözümü için Ünye yerel yönetimine kolaylıklar dilerim.

Görmemişsen Ünye’yi, gördüm deme dünyayı 

AĞAÇ YOKSA YAĞMUR YOK. YAĞMUR YOKSA SU YOK. SU YOKSA MEYVE, SEBZE YOK.  EKMEK YOK. HAYAT YOK.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —