FATMA CANBULAT ERDEM


Tabağını Dönüştür Geleceğini Dönüştür*

Mavi Anne


Dünyadaki dönüşüm, insanlar iyileştiğinde ve diğer insanlara yatırım yapmaya başladığında gerçekleşir. Michael W. Smith

 

Geçen hafta katıldığım, “Dönüştüren Kadınlar Platformu”nun etkinliğinde üreten, çalışkan kadınları ile bir araya geldim. Otuz yılı aşkın bir süredir doğa koruma, atık, atıksu, hava, geri dönüşüm gibi her konuda  çalışan bir Çevre Mühendisi olarak,  hassasiyetle bu konularda çalışmalar yapan pırıl pırıl kadınları yürekten destekliyorum. Sürdürülebilir bir Dünya’da yaşamak için geri dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir gerçek.

Doğru Geri Kazanım Şirketi Genel Müdürü Nagihan Çakır Yılmaz ve Diyetisyen Elvan Odabaşı öncülüğünde kurulan Platform, toplumun bu konuda farkındalığını artırmayı hedefliyor. Dönüşümün kadınlardan başladığı gerçeğinden hareketle mutfakta, sağlıkta, sanayide toplumun her alanında bilincin artırılması ile geri dönüşümün daha hızlı sağlanacağına dikkat çekiyorlar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Girişimci Kadınlar Kurulu ile birlikte Ankara’da düzenlenen Dönüşen Kadınlar Platformunun üçüncü toplantısına, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi, Oyuncu Mert Fırat ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık katıldı.

Bitkisel atık yağların yönetiminin ekonomiye katkısı, çevreye ve insan sağlığına zararları, atıkların kaynağında ayrı toplanması konularına değinildi. “Biz bu dünyadan en az yara ile nasıl çıkarız?” sorusuna cevap arandı. Sanayi, tarım, enerji üretimi tüm bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan atıkların Dünyamızı giderek daha fazla tehdit ettiğine parmak basıldı.

Dönüştüren Kadınlar  etkinliğinin menüsünü oluşturan,  Geleceksel Gıda ve Beslenme Tasarımcısı, Dyt. Elvan Odabaşı’na kulak verelim;

 

Geleceğini dönüştür! Tabağındaki tercih ettiğin besinler sadece seni etkilemiyor, Dünyaya da bir iz bırakıyor. Bugün tabağına aldığın her fazladan gıdayı ihtiyacından fazla tükettiğin için ya sağlığını israf etmene ya da o gıdayı tabakta bırakıp gıdayı israf etmene sebebiyet veriyor.  Gerçekten ne kadar gıdaya ihtiyacın olduğunu öğren! Bilinçli ve “yeterini” bilen bir insana dönüşüyor olman. Dünyada hem açlığa hem obeziteye hem de kronik hastalıkların yükünü hafifletmeye çözüm olacak unutma! 


Yani çözüm SENsin,
Çözüm tabağındaki tercihler,
Yediğin her lokmaya saygı duy,
Doğanın sana bonkörce armağan ettiklerini tanı ve bunun için ŞÜKRET,

Ve unutma gıda asla bir çöp değildir,
Çöpe gıda atma,
Fazlasını alma,
Sapını, kabuğunu, çekirdeğini, yapraklarını bile kullanabilirsin,
Böylelikle gıdaya ikinci bir hayat vermiş olursun,
Değerlendiremediklerinle kompost yapıp hayata yeniden katılmalarını sağlayabilirsin….

Gıdana duyacağın SAYGI geleceği dönüştürecek unutma,
Ve gıdayı paylaşmanın iyileştirici ve zenginleştirici gücünü de asla unutma…

 

 

 

*Dyt.Elvan Odabaşı

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593