DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Tatilde Nasıl Beslenelim?


Tatil zamanı geldi de geçiyor bile. Uzun saatli yolculuklar, açık büfe olan oteller, plajda geçirilen süreler derken yeme düzenimiz de değişiyor. Tatilde uyku düzeninize dikkat etmeniz, beslenme düzeninizi bozmamanız, su tüketimini ihmal etmemeniz ve açık büfelerdeki yiyecekleri kontrollü bir şekilde tüketirseniz tatilden kilo almadan dönmeniz mümkün. Peki tatilde beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

Su Tüketimi: Özellikle yaz mevsiminde su tüketiminin önemli bir yeri vardır. Sıcakların etkisiyle terleme sonucunda vücuttan su ve mineral kaybı olur. Bu sebepten sıvı alımınıza dikkat etmeli, su, maden suyu, ayran tüketmeli ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.

Açık Büfe: Açık büfeler iştah arttıran yiyeceklerle doludur. Gün içindeki aktiviteleriniz sonucunda, ara öğün yapmadıysanız akşam açlık hissedebilirsiniz ve her yiyecek size çok iştah açıcı gözükecektir. Açık büfe yemeklerine daha küçük tabaklar seçmekle başlayabilirsiniz. Böylelikle tükettiğiniz besinlerin miktarı az olacak, tabak küçük olduğu içinde daha dolu görünecektir. Tabağınızın büyük çoğunluğunu salata ile doldurabilirsiniz. Geri kalan kısmında, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurtlu salatalar, kırmızı et veya beyaz et tercih edebilirsiniz. Tatlılara gelecek olursak, fazla şekerli ve şerbetli tatlılar hem kan şekerinizin artmasına sebep olur hem de içerdiği fazla kalori nedeniyle kilo almanıza yol açabilir. Haftada 1-2 kez sütlü tatlılar veya dondurma tercih edebilirsiniz.

Ara Öğünler: Havuz veya deniz kenarında genellikle fast food yiyeceklere ulaşım kolaydır. Patates cipsi, gözleme, tost, hamburger, gazlı içecekler yerine; tam buğday ekmeğinden yapılan sandviçler, ayran, maden suyu, kuruyemişler ve meyve tüketerek sağlıklı ara öğünler yapmış olursunuz. Plaj çantanızda ara öğünlerinizi taşımayı ihmal etmeyin. Eğer ara öğününüzü ihmal ederseniz, ana yemeklerde olması gerekenden fazla besin tüketerek daha fazla kalori almış olursunuz.

Yolculuk Süresi: Özellikle araba ile uzun süreli yolculuklar yapıyorsanız tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Uzun süreli hareketsizlik ve su tüketiminin az olması sonucunda gaz, kabızlık veya hazımsızlık şikayetleri görülebilir. Bu şikayetleri yaşamamak için yolculuk öncesinde ve sonrasında liften zengin yiyecekler tüketmeniz önemlidir. Ayrıca sık sık ara vererek küçük yürüyüşler yapmak ve su tüketimine özen göstermek şişkinlik ve ödem problemi yaşamanızın da önüne geçecektir.

Egzersiz: ‘Tatildeyim’ düşüncesi ile gününüzü hareketsiz bir biçimde geçirmeyin. Bol bol yüzün ve yürüyüşler yapın. Böylelikle tatil dönüşünde kas kütlenizi koruyabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak uyku düzeninizin bozulmamasına özen gösterin. Çok fazla uyumak ve az uyumakta metabolizmanızın çalışma hızını etkileyecektir.

Tatilden kilo alma korkusu yaşamadan ve pişmanlık hissetmeden dönün. Beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler ve porsiyon kontrolü ile birlikte kilo almadan güzel bir tatil geçirebilirsiniz. İyi tatiller…

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593