İSMAİL CANBULAT

Tarih: 15.12.2022 17:58

ÜNYE SEVDALILARI’NA VEFA: YÜKSEL ŞEN’İ TANİİ MUN? – 2

Facebook Twitter Linked-in

Merhaba dostlar…

Geçen hafta “ÜNYE SEVDALILARI’NA VEFA” yazılarımı başlatmıştım.  İlk Ünye sevdalımız; Büyük Ünye aşığı, Ünyenün has evlatlarından, Ünye araştırmacısı, yazar, şair güzel insan, rahmetli Yüksel ŞEN abimiz idi… Onu tanımaya devam;

Yüksel ŞEN; 1937 yılında Ünye'de, Orta Mahalle Keşaplı Sokakta, eski Ortaokul’un arkasında bulunan 23 numaralı evde dünyaya geldi. Ünye'nin ilk profesyonel fotoğrafçısı Hüseyin Ahmet ŞEN'in oğludur. İlk ve Ortaokul tahsilini Ünye'de yaptı. 01 Aralık 1954 tarihinde öğretmen vekili olarak Terme'nin Üskütü Köyü İlkokulu'nda memuriyet hayatına başladı.       

1955 - 1957 yılları arasında Ünye Ticaret ve Sanayi Odası'nda görev aldı. Askerliğini ifa ettikten sonra 1959'da tekrar aynı yerde görevlendirildi. 1960 yılı başlarında T.C. Ziraat Bankası Çorum/Osmancık Şubesi'ne tayini çıktı. Yurt sathında çeşitli kentlerde 23 yıl değişik görevlerle bankacılık yaptı.

1983 yılında emekli olduktan sonra, özel sektörün değişik kesimlerinde çalıştı. 1986 yılı başında, merkezi İzmir'de bulunan Millî Aydın Bankası Tarişbank T.A.Ş.'nin Ankara Şubesi'nin açılmasında görev aldı. Dört yıl bu bankada çalıştıktan sonra, kendi isteğiyle 1990 yılında buradaki işinden ayrıldı. 

Ankara'da Ünye Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı'nın uzun yıllar yöneticiliğini yaptı... 

YÜKSEL ABİNİN ÜNYE ŞİİRLERİNİN BİRİNDEN BİR BÖLÜM;

Bir memleket bilirim, Billûr gibi kızları

Bir memleket bilirim, Rakseder yıldızları

Bir memleket bilirim, Doyum olmaz tadına

Bir memleket bilirim, Cihan âşık adına

Bir memleket bilirim, Vallahi yârdan güzel

Bir memleket bilirim, Bembeyaz kardan güzel...

…….

Böylesine büyük Ünye Sevdalısı bir gurbetçi Ünyeliyi, onun değerini “yaşarken de bilen” dostları anlatsın; 

BİR ÜNYE SEVDALISI RAHMETLİ M. UFUK MİSTEPE ABİMİZ ANLATIYOR:

ÜNYELİ HÂFIZA DEVÂSASI VE HÂTIRAT YAZARI, ŞÂİR BİR ÜNYE BEYEFENDİSİ YÜKSEL ŞEN… 

(M. Ufuk MİSTEPE / https://unyetv.net/icerik/kose-yazilari/sair-ve-yazar-bir-unye-beyefendisi-yuksel-sen/ - 17.04.2015)

Henüz Ünye ile ilgili araştırmacılık formasyonumun meyvelerini vermeye başlamadığı 90’lı yıllar öncesinde Sayın Yüksel ŞEN, tespit edebildiğim, 91 adet Ünye temalı köşe yazısıyla Ünye’nin eli kalem tutar en değerli yazarı olduğunu zaten makaleleriyle belgelemiş ve teyit etmişti.

Birçoğumuz Alçak Kahve’yi, Anadolu’daki ve Tarihe Şan Veren Ünyeliler’i, Balık Değirmeni’ni, Depboy’u, Eğitime Yenik Düşen Kilise’yi, Kilise Tepesi’ni, Ünye Hanları’nı, Zanaatkârlarını, Ünye Üzerine Yazılan İlk Kitapları, Ünye Gazeteleri’ni, Hacı Emin Bey’i, Ünye Sokağı, Karılar Pazarı’nı ve daha birçok ilki ve ismi ondan öğrendik.

 

YÜKSEL ABİME

Yumrucuk parmakların

Üşümüşlüğünde

Kaderini fırçalayan bakışlar

Seğirtirken Kilise Tepesi'nde,

Elleriyle silerdi mazisini

Lisesinin Keşaplı Sokağı'nda...

 

Aşkıyla sevdalandığı

Bir yeşil Cennet nostaljisini

İçin için yudumsarken

Mahmure Anne'sini anımsar

Ezgi dolu Ünye düşlerinde...

 

M. Ufuk MİSTEPE

Ankara - 24.05.2005

 

Benden 19 yaş büyüktü.. Mütevazı kişiliği ile Ünye’ye müteallik çalışmalarımı fark ederek 2000 yılında kardeşi merhum Cemil ŞEN Ağabey ile birlikte TMO’da beni ziyârete gelerek, “Mistepe, misler gibi güzel koku saçıyor / Ünye’nin kültüründe, yeni çığır açıyor” beyitiyle şâirane hitabetlerini de sergilemişlerdi. 

Yazarımız, Ünye dışında kaldığı yıllar içerisinde de o yörelerin yerel gazetelerini yazılarıyla süslemesini bilmiştir. Karamürsel’in onda ayrı bir güzelliği vardır. Köşe yazıları ve şiirlerini daha çok haftalık Şirin Ünye – Akkuş Sesi Gazetesi’nde yayımlardı. (Ünye Çağrı Gazetesinde de yazıları yayınlanmıştı. İ.C.) 

Şu anda da 50 yılını doldurduğu köşe yazarlığına günlük Ünye Kent Gazetesi’nde devam etmektedir. (2015)

…….

(Devam edecek…)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —