FATMA CANBULAT ERDEM


Ünye’nin Gözbebeği Çamlık


Ünye’de Eczacı Ahsen Uysal Soydan; Çamlık’ta spor yaparken çevre kirliliği yaratan, görsel açıdan da hoş olmayan görüntüleri paylaştı instagram sayfasında. Piknik yapanların, karavanla konaklayanların, yürüme yolunun üzerinde kurulan çadırların; hoyratça çevreyi kirletmelerine, doğaya saygısızca davranmalarına dikkat çekti. Sorunun; Çamlığın temizlenmemesi değil, kirleten vatandaşlardan kaynaklandığını söyledi. Bu konuyu gündeme taşıdığı için kendisine tüm Ünyeliler adına teşekkür etmek istiyorum.

 

Onun paylaşımları sonrası yetkililer müdahale edip, temizlik görevlileri karınca gibi çalışmış, Yetkililer denetimlerin sıklaştırılacağını söylemiş, uyarılara uymayanlara cezai işlem uygulanacağı belirtilmiş. Buraya kadar güzel gelişmeler yaşanmış ancak, bu uygulama geçici olmamalı, süreklilik arz etmeli. 

 

Ünye’nin gözbebeği Çamlık, özel bir şekilde korumayı ve sahiplenilmeyi hak ediyor. Kırklı yıllarda dikilmiş o güzelim çam ağaçlarından oluşan koru Ünye’nin adeta akciğeri; biz Ünyeliler onun değerini gerçekten biliyor muyuz? Kültürel ve doğal varlıkları korumak ve gelecek nesillere aktarmak görevimiz ve sorumluluğumuz olmalı.

 

Bildiğiniz üzere, Anayasa'nın 56. Maddesi’nde; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü yer almaktadır. 

 

Doğanın kirlenmesini önlemek ve korumak Anayasa ile verilmiş bir ödev bize; bunu kulak arkası eden vatandaşa da bildirmek Yöneticilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının görevi. Belli bir disiplinde ve kurallarla, Çamlığın korunması ve bazı yasaklamalar getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak ateş yakılması yasaklanmalı, o mangal yerleri kaldırılmalı, çadır kurulmasına, karavanların konaklamasına izin verilmemeli, günü birlik pikniğe izin verilmeli.

 

Her şehrin bir vitrini vardır; bana göre Karadeniz’in İncisi lakabını hak eden Ünye’nin vitrini de doğal olarak korumayı başardığımız (dolgu olmayan) Yalı Kahvesi tarafındaki sahilimiz, Asırlık Gavakdibimiz ve Çamlığımız. 

 

Çamlık; her Ünyelinin şahsi meselesi olmalı ve onu gözünden sakınmalıdır! 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593