M. HASAN ÖZ


“ÜTOPYA”, “1984”, “2040’A NE KALDI?” VE “ÜNYELİLER YAZDI 2040” İLERLİYORUZ


 

Thomas More’nin yazdigi Utopia isimli kitap dünya çapinda çok yaygin. Ütopyalar, bugünü degil gelecegi anlatiyor. Bugün gerçeklesmesi mümkün olmayan, imkânsiz olan tasarimlari açikliyor.

George Orwell'in  yazdigi 1984 kitabi ise gelecege yönelik bir kâbus senaryosu.

Insanlarin makinelesmis gruplara dönüstügü bir dünya düzeni öngörüsü var.

Ürkütücü bir gelecek ihtimalini anlatiyor. O da çok yaygin. 

Ünyeliler Yazdi, 2040, Kar Tanelerinden Gökkusagina, Yeni Bir Dünya, Basarilarin Romani.

Kitabimizin arka kapaginda sunlar yazili:

“Yurdum insaninin ‘azmin zaferi’ hikayeleri.

Bu kitabi okuyanlar, meslegi ve mesgalesi ne olursa olsun kendileri için hisse çikarabilecekler; ufuklari, hedefleri, atilimlari ve maddi-manevi kazançlarini artiracaklar.

Kendileri için, kurumlari için, memleketleri için, insanlik için…

YENI BIR ÜNYE, YENI BIR ORDU, YENI BIR TÜRKIYE, YENI BIR DÜNYA.

Herkes azmin zaferini yakalayabilir, yasayabilir, yazabilir”

 FÜTÜRIST Dr. Mustafa Aykut “2040’a Ne Kaldi Bir Fütüristin Gözüyle Gelecek” kitabini yeni yazdi. Geçen hafta hemserimiz Ahmet Selim Tuncer Bey Ekovizyon programinda, canli yayin konugu olarak çikardigi yazar ile Fütürizmi ve kitabi konustular.

Thomas More Utopia isimli kitabini 1516’da yazdi. Ütopya bugün gerçeklesmesi mümkün olmayan, imkânsiz olan hayalleri açikliyor.

Ocak 1950’de vefat eden George Orwell “1984” Kitabini ölmeden önceki yillarinda yazdi.

Bu kitap distopya tarzinda bir kitap.

Mustafa Aykut, “2040’a Ne Kaldi” kitabini Eylül 2021’de yazdi.

Bu kitap Fütürizm yolunda yazilmis bir kitap.

Ünyeliler de “2040 Yeni Bir Dünya” kitabini Nisan 2021’de yazdi.

Bu kitap da ideal, maddi ve manevi kalkinmis bir toplumu amaçlayan projelerle dolu, türünün ilk kitabi.

Fütürizm akiminin temel amaçlari; geçmisteki estetik degerleri ve gelenekleri bütünüyle reddetmek, dünyanin geleceginin "Modernlik" oldugunu savunmak, ülkeleri geçmisin güya agirligindan ayirip modernlestirmek ve özellikle "Sehirlesmis Medeniyet", "Makinelesme" ve "Sürat" kavramlarini toplumsal hayatta bir temel hale getirmektir.

Ütopya, gerçekte mevcut olmayan, ileriye yönelik gerçeklesmesi mümkün olmayanlari tasarlayan toplum biçimi anlamina geliyor.

Distopya ise ütopyanin tam tersi olan bir toplum seklidir.

Distopya, insanlarin gelecekte özel hayatlarinin ortadan kalktigi, sadece devlete ve düzene karsiliksiz bir itaat durumu vardir.

Detaylara girmeyelim. Arastirilirsa ve bahsettigim kitaplar okunursa durum daha iyi anlasilacaktir.

Ünyeliler, “ 2040” Kitabinda gelenekten gelecege bir yol çizdiler. Teknolojik gelismeleri inançlari, kültürleri, degerleri üzerine bina ederek ideal bir toplum öngördüler ve maddi-manevi kalkinma projeleri ortaya koydular.

Bu kitap ütopya degil, distopya degil, fütüristlerin öngörüsü degil; makul, gerçeklesmesi mümkün, verilen çogu örneklerde basarilmis güzel gelismeleri, hayalleri, hayatlari ortaya koyan bir eser ve bir basvuru kitabi.

Bu kitap için özel olarak çok sayida kitap okundu, iki yil arastirma yapildi, elli yillik tecrübe ile ve istisarelerle bir emek ortaya kondu.

YENI BIR ÜNYE HEDEFI YOLUNDA ÇALISMALAR

17 Haziran 2021’de Ünye’de bir tarihi gün yasadik.

 Ünye’miz, Ordu’muz ve ülkemiz için hayal ettigimiz kalkinma projelerimizin teklifini içeren ve gerçeklesmis gibi azmin zaferi hikâyelerinden olusan 2040 adli romanimizin tanitim ve dagitim programinda çok güzel bir ortam yasamis ve büyük bir heyecan dalgasi olusturmustuk. Dört ay bendeniz çalismalarima Ordu, Fatsa ve Ünye’de devam ettim. Tanitim ve dagitim programinda, programa katilanlarla aldigimiz karar geregi, dört ay sonra “Yeni Bir Ünye” proje teklifimizin müzakere toplantisini 26 Ekim 2021’de yapmistik. Bir de sonuç bildirgesi yayinlamistik.

O günden bu güne çalismalarimiz, ziyaretlerimiz, kitap dagitimlarimiz ve görüsmelerimiz araliksiz devam etti. Ünye medyamiz, Ordu medyamiz ve ulusal medya da bu çalismalarimiz ile ve projelerimizin içerikleri ile çok sayida haberler yaptilar. Radyo ve televizyon programlari yaptik.

Kitabimizi Ünye Kent Gazetemizde günlük olarak tefrika halinde görsellerle destekleyerek 86 sayi yayinladik.

Ben Ünye’deki çalismalarimi dört ay sürdürdükten sonra Istanbul’a döndüm ve çalismalarima, tanitimlarima, dagitimlarima devam ettim. Ordu Dernekler Federasyonu yöneticilerinden Ali Sanioglu Bey Kardesim ve Istanbul Ünyeli Sanayici, Isadamlari ve Yöneticiler Dernegi ÜNSIYAD yöneticilerimiz de kitaba ilgi göstererek dagitimda çok yardimci oldu.

Ankara’da ise RTÜK’de bürokrat hemserimiz Osman Sahin Bey Kardesimiz tek tek dolasarak hemserilerimize kitabimizi ulastirdi.

Hepsine mütesekkirim.

Bunun disinda ülke çapinda yüzlerce kisiye de kargo ile gönderdim kitabimizi.

Bu gayret ve destegin sebebi, hemserilerimizin kitaba ve içerigine sahip çikmasi, faydasina inanmasi ve projelerin gerçeklesmesine olan inanç ve de katkida bulunulma istegidir.

Bu güne kadar gösterilen ilgi Ünye’nin gelecegi açisindan çok önemlidir. Ilgi gösteren herkesi tebrik ediyorum ve tesekkür ediyorum.

Kitabimizin halen tekrar tekrar okunmasina, proje tekliflerimizin degerlendirilmesine ve konusulmasina devam ediliyor. Hatta sevindirici olan bir önemli sey daha var. Simdiden bu tekliflerimizden etkilenip yeni adimlar atarak çalismalarina baslayanlar bile oldu. Bu bizlere büyük bir heyecan verdi ve amacimiza ulasabilecegimizin sinyallerini gösterdi.

Çalismalarimiz araliksiz devam edecektir kuskusuz. Ben ziyaretler ve görüsmeler yapmaya; Ünye’de programlarimiza katilanlarla, kitabimizi alanlarla, ilgilenebilecek olanlarla telefon ve yazismalarla temas etmeye devam ediyorum.  Kitabi tekrar okumanizi, degerlendirmenizi ve yayginlastirmanizi dilerim. Kitap isteyen herkese hediye edilmektedir. Içeriginin her satirinin kullanilmasina izin vardir.

PROJELERIMIZ NELERDI?

Kitabimizda teklif edilen ve müzakere edilen projelerin ana basliklarini hatirlayalim:

EKONOMIK KALKINMA VE ÜRETIM, HUZUR, BARIS VE KARDESLIK, AHLAK VE MANEVIYAT, DAYANISMA, ÖRNEK TOPLUM, ÖRNEK SEHIR, ILKLER, TEKLER, ENLER.

Detaylarini hatirlayalim:

EKONOMIK KALKINMA VE ÜRETIM

Findik, Findikkabugu (Aktif Karbon), Alternatif ürünler, Hayvancilik, Kooperatifler, Sermaye ortakliklari

Fabrika ve atölyeler, Enerji projeleri, Rüzgâr ve günes enerjisinden yararlanma, Evlerde üretim, Mesleki egitim, kurs, tesvik ve destekler.

HUZUR, BARIS VE KARDESLIK

Egitimler, Huzur toplantilari, Birlikte sosyal hayat etkinlikleri

AHLAK VE MANEVIYAT  

Egitimler, Seminerler, Konferanslar, Kurslar, Etkinlikler, Kampanyalar…

DAYANISMA  

Önce dayanisma, paylasma ve hayirsever bilinci egitim ve seminerleri, etkinlikler ve kurumlar…

ÖRNEK TOPLUM

Toplum olarak yapilan faaliyet, etkinlik, hareket, kampanya gibi her alanda örnek teskil edecek kadar fedakârlik, basari, azim, birlik gösterilmesi ve dalgalar halinde yayilabilecek örneklik ortaya konmasi.

ÖRNEK SEHIR

Bütün bu özel projelerde ortaya konacak basarilarla markalar olusturmak, tescil edilecek projeleri yaymak, yasanabilir örnek sehir ilan edilmek.

ILKLER PROJESI (ORDU’DA, KARADENIZ’DE, TÜRKIYE’DE, DÜNYA’DA)

Ilimizde, ülkemizde, dünyada olmayan; Ünye’de uygulanabilecek yepyeni bir seyler bulup ilkler ortaya konmali, uygulamali ve ilan edilmelidir.

TEKLER PROJESI

Il, ülke, dünya çapinda, bir tek Ünye’de bulunan bir seyler olusturulmalidir.

ENLER PROJESI

Il, ülke, dünya çapinda en büyük, en yüksek, en verimli, en güzel, en basarili, en saglam, en degerli gibi bir seyler olusturmalidir.

 DIGER PROJELER

Findik Bahçesi zincir Kafeterya (Yerli ürün satislari).

Milli Egitim, Diyanet, diger devlet daireleri, esnaf, sanayi ve ticaret odalarinda egitimler ve projeler. Kadinlar, gençler ve çocuklar için girisimler ve projeler.

Servet yönetimi merkezi, psikiyatri klinigi, önemli sahsiyetler isimlerinin sehirde önemli yerlere verilmesi. Kitap okuma ve yazma atölyeleri, kültür-sanat atölyeleri, sinema sektörü projeleri, müzeler. Yunus Emre etkinlikleri ve Yunus Emre Üniversitesinin kurulmasi.

Günes evler, TELASSOTERAPI saglik turizmi yatirimlari, enerji projeleri, sehir planlamasi, organize sanayi bölgesinin özellikleri, dijital bütünlük ve hizli iletisim projeleri, uluslar arasi kongre merkezi, serbest kürsü, festivaller, tersane, deniz tasimaciligi ve digerleri.

YÜRÜTME KURULU

Müzakere toplantimizda bir sivil yürütme kurulu kurulmasi kararlastirildi, birkaç gönüllü üye belirlendi ve bu kurulun güçlendirilmesi ifade edildi. Görüsmelerimiz devam ediyor ve gönüllülerin belirlenmesi için müracaatlari da bekliyoruz, aklinizda bulunsun.

PRENSIPLERIMIZ VE DISIPLINIMIZ HAKKINDA ÖNERILERIMIZ

Toplantilarimizda su prensipleri benimsemistik onu da hatirlayalim.

Yeni Ünye Projesine dâhil olup çalisma yapacak her fert sadece ÜNYE için odaklanacaklar. Hiçbir siyasi ve sahsi ikbal söz konusu olmayacaktir, siyasi ve ideolojik hedefler gözetilmeyecektir.

Çalismalarda destek alinabilecek her sahis ve kurum pesine düsülecek, devreye sokulmaya çalisilacak ve kendilerinden ÜNYE disinda hiçbir talepte bulunulmayacaktir.

Geçmis tarihten bu güne birçok zaman ortaya konabilen ÜNYE için birlikte hareket etme özelligi zirveye çikarilacak ve GÜÇLÜ BIRLIKTELIK çalisma modeli ile tüm ülkemize örnek olunacak, bu güzel gelismenin dalgalar halinde ülkemize yayilmasi da saglanacaktir.

Özellikle sivil toplum kuruluslarimiz rutin faaliyet alanlarina ilaveten ÜNYE için özel ve faydali projeler üretecek ve uygulamaya koyacaktir. Ayrica bu kuruluslarin bazen güçleri birlestirilecek ve bu enerji ile daha büyük projeler üzerinde çalismalar yapilacaktir.

Tüm bu çalismalara dünyanin neresinde olursa olsun, tespit edilebilen bütün Ünyelilerin katilmasi için gayret gösterilecektir.

Basimiza gelmesinden korktugumuz en kötü seylere degil, basimiza gelmesini istedigimiz en güzel seylere odaklanacagiz ve azmin zaferi efsanemizi gösterecegiz.

Ünye’nin her yönüyle özelliklerinin arastirilmasi ve analizi yapilacak, amaca ulasmak için bu raporlarin yardimi ile projeler üretilecektir.

Her proje için ekipler kurulacak ve profesyonel kurum ve sahislardan destek alinacak bütçeler olusturulacaktir.

Projelere yurt içi ve yurt disindan bütçe destegi aranacaktir.

BU TEKLIFLER UYGUN TEKNIK BIR PROJE TASLAGI HALINE GETIRILECEKTIR.

AYRICA ILAVE ÇIKARMALAR YAPILABILECEKTIR.

Tüm hemserilerimi bu konuda kafa yormaya ve gayrete davet ediyorum.

Ramazan Kurtoglu’nun dünyada oynanan küresel oyunlarin belgelerle anlatildigi kitaplarini okumanizi tavsiye ederim.

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593