FATMA CANBULAT ERDEM


Yaşlılık

Mavi Anne


Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğunu düşünenlerdenim. “Şimdiki aklınla yirmi yaşında olsan, nasıl davranırdın, hangi seçimleri yapardın?” sorusuna verilecek cevabı siz de belki zaman zaman düşünmüşsünüzdür. Hayat seçimlerden ibaret, sonsuz olasılıklardan birini seçip o yolda ilerliyorsun ve bu senin hayat yolculuğun oluyor. Peki yıllar geçse de aynı kalmak mümkün mü? Bu doğa yasalarına aykırı, ruhsal ve bedensel değişim gösteriyoruz zamanla. 

Saçımdaki ilk beyazı gördüğümde bir çığlık attım ve mutlu oldum. Sağlıkla ve huzurla yaşlanıyordum, her şey olması gerektiği gibi akıyordu. Yüzümdeki çizgiler arttı, yakın gözlüğü takmaya başladım sonra. Tüm bunlar adeta büyümemin, olgunlaşmamın ve yaş almamın izleriydi. Hepsini sevgi ve anlayışla kabul ettim.

Çevremde yüzlerine yapılan “küçük dokunuşlar!” moda olmaya başladığında ise; “ben bu çizgiler için yıllarımı verdim, tek bir dokunuşla tüm bunları sildiremem” demiştim. Ayrıca botoks, dolgu uygulamasının vücudumuzun enerji şalterleri olan çakralarımızı bloke ettiğini düşünüyorum. O akışın kendi rızamla kesilmesine müsaade edemem.

Bu tür uygulamaları yaptıranlara saygı duyuyorum, kocaman bir sektör var arkasında, bir salgın gibi yayıldı. Estetik ameliyatlar gibi zahmetli de değil, bir kaç iğne ile halloluyor tüm çizgiler. Peki çizgiler gidince 50 yaşındaki biri 20 yaşında gibi mi görünüyor? Bunun  cevabını verip kimsenin kalbini kırmak istemem. İki kaşımın arasındaki çizgiyle, gözümün yanındaki kaz ayaklarıyla, sarkan yanaklarımla da güzel olabilirim bence. Ruhun gençliği benim açımdan daha mühim bir mevzu, enerjinin yüksek olması, hayattan zevk almak, üretmek, sosyal hayatın içinde olmak. Aklım fikrim yerinde, huzurla ve olgunlukla yaşlanmak nasip olsun yeter ki. 

İtalyan sosyal medya ünlüsü 93 yaşındaki Licia Fertz’den bahsetmek istiyorum sizlere.  Zamanın vücudunda bıraktığı izlerle barışmayı başarmış bir kadın o, yaşlılığı ile barışık. BBC’nin her yıl ilham veren başarılı yüz kadınından biri seçilmiş Fertz. 

Söylediklerine kulak verelim ;

Kırışıklıklarımızdan korkmamalıyız, özellikle ilk kırışıklıklardan; bu doğanın güzelliğimizi yeniden tasarlamasının bir yolu.

Gençlik marifet, gençlik de bir ayıp değil.

Kadın güzelliği yiyecek gibi bozulan bir şey değildir.

İlerlemekten ya da değişmekten hiçbir zaman korkmayın. Sadece bunları kucaklamaya olan direncinizden korkun.

Yaşlanmaktan korkmak beyhude; ruhun yaşlı değilse zaman seni yaşlandırmaz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593