TEMEL OVALI

Tarih: 04.10.2023 18:13

Yazılı Var

Facebook Twitter Linked-in

Millî Eğitim Bakanlığı 9 Eylül tarihinde Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği yayınladı. Öğrenciler derslerden yazılı ve uygulamalı sınav olacaklar.

         Yönetmelik ile ülke, il/ilçe ve okul geneli ortak yazılı sınav uygulaması yapılabilecek Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacaktır. Gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecektir. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.

         Ortak sınavın okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı, soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olması. Ortak yazılı sınav soruları için tek kaynak, ders kitapları ve kazanımları olacak. Bu nedenle ortak yazılı sınavlar, kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak. Ortak yazılı sınavlar için öğrencilerin özel bir hazırlık yapması gerekmeyecek. Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek. 

          Bakanlıkça tüm ülke genelinde 2023–2024 öğretim yılında: 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. Yazılıları ile 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ortak yapılacaktır. Bakanlıkça belirlenen sınavlar dışında il veya ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlar da yapılabilir. Bunların hangi ders ve sınıf düzeyinde olacağı il millî eğitim müdürlüklerince okullara duyurulacaktır.

         Sınavın uygulama aşaması ders öğretmeni tarafından yapılacak. Öğretmen sınavın güvenliğini kendisi sağlayacaktır. Yanlış cevap doğru cevabın puanını etkilemeyecek. Değerlendirme eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri, Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Her sınav sonrasında sınav analizi yapılarak öğrenci, sınıf ve okul genelinde ortak öğrenme eksikliği veya öğrenme eksikliği ve yanlış öğrenme varsa bunların telafi edilmesi amacıyla öğrencilere geri bildirim verilecektir.

         Sınavların kapsam geçerliğinin artırılması ve öğrencilerin sınavlara daha bilinçli hazırlanması için her sınavda hangi konu/kazanımdan kaç soru sorulacağı önceden hazırlanan tablolar ile öğrencilere duyurulacak.

         İlkokullarda 4. sınıflar dâhil yazılı sınav uygulaması yapılmayacak. İlkokullarda ölçme değerlendirme sınıf içi ölçme, biçimlendirici değerlendirmeye göre yapılacak. Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenlerince sürekli yapılacak. Ölçme araçları ders etkinliklerinin bir parçası olarak kullanılacak ve öğrenciye anında geri bildirim verilecek. Dördüncü sınıf öğrencilerin akademik gelişimleri biçimlendirici değerlendirmeye olanak sağlayacak ölçme araçları ile yapılacak ve her dönem sonunda öğrenci gelişim düzeyi bu araçlara verilen puanlarla belirlenecektir. 

         Puan karşılıkları;85 – 100 çok iyi, 70 – 84,99 iyi, 50 – 69,99 yeterli, 0 – 49,99 geliştirilmeli olacak şekilde karnede “çok iyi”, “iyi”, “yeterli”  ve “geliştirilmeli” şeklinde gösterilecek.

         Açık uçlu sorulara cevap verme öğrencinin üst düzey düşünme becerilerini artırması ve düşündüklerini bir bilgi etrafında toplayıp yazılı olarak dile getirme davranışını geliştirmesi beklenmektedir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —