Millî Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredatın adı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olarak adlandırıldı.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, toplantılar yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı.
Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.
Yeni müfredat, özgün bir eğitim felsefesi içeriyor. Yeni modeliyle millî bilince sahip, ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş; beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüğüne sahip bilge nesiller hedefleniyor.
Yenilenen programlar, kademe ve sınıf düzeylerine göre şöyle: Okul öncesi öğretim programı 3-5 yaş; ilkokul-ortaokul kademeleri için fen bilimleri dersi 3-8. sınıf, Hayat Bilgisi dersi 1-3. sınıf; İlkokul Matematik dersi 1-4. sınıf, ilkokul Türkçe dersi 1-4. sınıf, İnsan Hakları, Vatandaşlık Ve Demokrasi dersi 4. sınıf; ortaokul matematik dersi 5-8. sınıf, ortaokul Türkçe dersi 5-8. sınıf, Sosyal Bilgiler dersi 4-7. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıf, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 4-8. sınıf.
Lise kademeleri için Biyoloji dersi 9-12. sınıf, Coğrafya dersi 9-12. sınıf, Felsefe dersi 10-11. sınıf, Fizik Dersi 9-12. sınıf, Kimya Dersi 9-12. sınıf, Matematik dersi 9-12. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıf, tarih dersi 9-11. sınıf, Türk Dili ve Edebiyatı dersi 9-12. sınıf, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 9-12. sınıf.
Yeni müfredatta, öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli benimsendi. Bu yaklaşımın merkeze aldığı konular ise, "insanın fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme", "şahsiyet bütünlüğünü oluşturma", "karakter gelişimini sağlama" olarak sıralandı.
Yeni müfredatta, değişen dünyada değişen durum ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilecek şekilde esnek bir yapı benimsendi. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ile öğrencilerin inanç, kimlik ya da sosyoekonomik durumları nedeniyle dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci tasarlandı.
Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.