HÜSEYİN SAKA ( Klinik Psikolog)

Tarih: 09.01.2025 09:26

Yeni Yılımız Kutlu Olsun

Facebook Twitter Linked-in

"Bir alışkanlığa motivasyon nedeniyle başlayabilirsiniz ancak ona bağlı kalmanızın TEK NEDENİ kimliğinizin bir parçasına dönüşmesi olacaktır.

James Clear, Atomik Alışkanlıklar

Kıymetli okuyucularım merhaba!

Sizlerle bugün zamanda bir yolculuk yapmak istiyorum. Hazırsanız derin bir nefes alarak başlayalım. 2023 yılının son zamanlarını düşünmenizi istiyorum. 2024 yılı için kurduğunuz hayallerinizi, hedeflerinizi ve planlarınızı düşünün. Belki de 2024 yılı için yapılacaklar listesi yapmıştınız. Eğer imkânınız var ise o listeye ulaşmanızı, biraz göz atmanızı istiyorum. Bazılarımız hedeflere ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşarken bazılarımız ise hedeflerden sapmanın hüznünü yaşıyor olabilir. 

Peki neden yeni yıl için hedefler belirleriz? 

Geçmişi geride bırakıp yeni bir başlangıca adım atmanın ve hayallere yaklaşmanın sembolüdür aslında yeni yıl. Tertemiz bir sayfa açmak ve eski alışkanlıklardan kurtulmak için fırsat sunar yeni yıl. Hedeflerimize ulaşmak için güzel bir başlangıç noktası, bir dönüm noktasıdır yeni yıl.

Peki neden hedeflere ulaşamayız? 

Hevesle ve yoğun duyguyla belirlenen hedeflere ulaşamama yaygın görülen bir durumdur. Bunun birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden biri, yoğun duyguyla oluşturulan gerçekçi olmayan hedeflerdir. Hedef belirlerken yapılan en büyük hatalardan biri, hedeflerimizin belirsiz olması ve genel yargılar içermesidir. Genel yargılar içeren ve detaylandırılmayan hedefler motivasyon düşüklüğü ve özgüven eksikliği olarak bizlere geri döner. Çevresel etkenler de hedeflerimiz için bir diğer engeldir. Yazar Jim Rohn der ki; “İnsan, en çok vakit geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır.” Hedeflerimiz doğrultusunda çevremizi ve çevremizdeki insanları düzenleyemiyorsak hedeflerimize ulaşmak imkânsız bir hale dönüşebilir. Hedeflerimize ulaşamadığımızda kendimize söylediğimiz sözler önümüzde çok büyük engeldir. Eğer kendimizi suçluyor ve doğru bir şekilde eleştiremiyorsak başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. 

Peki ne yapmak gerekiyor? 

Hedeflerimizin gerçekçi ve ulaşılabilir olması oldukça önemlidir. Öncelikle hedeflerimizi parçalara ayırarak daha yönetilebilir hale getirelim. Hedeflerimize ulaşırken karşılaşabileceğimiz engelleri önceden tespit etmeye çalışalım ve alternatif çözüm yolları belirleyelim. Destek almaktan çekinmeyelim. Ailemizden, arkadaşlarımızdan veya fikrine güvendiğimiz birinden destek alalım. Sabırlı olalım çünkü hedeflere ulaşmak zaman alabilir. Azın çok olduğunu unutmayalım. Her gün bir alanda %1 büyümenin sene sonunda o işte 37 kat daha iyi hale geldiğini kendimize hatırlatalım. Bu konuyu harika bir şekilde ele alan kitap önerisiyle yazımı sonlandırmak istiyorum. New York Times’ın çok satılan kitaplarından biri olan James Clear’ın yazdığı “Atomik Alışkanlıklar” kitabını okumanızı tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın. Yeni yılımız kutlu olsun…

Hüseyin Saka

Klinik Psikolog

Ünye Neva Psikoloji

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —