Ünye Bisiklet Yolu yapimindan, “Bu kadar da olmaz!” dedirten bisiklet yolu betonu tahribatindan, Sahil Yolu kaldirim yenileme çalismalarindan, Ünye Belediye Baskani’ni begenen CHP’li Vekil Adigüzel’den, bölgenin kaderini degistirecek Ünye Limani’ndan, halkla bulusan Ordu Valisi Sonel’den, Kizilay’a devredilen Yali Kilisesi’nden, arabasina konulan nottan dolayi olay yaratan Sayin Ünye Cumhuriyet Savcisi’ndan söz edecektim.
Demistik, sözümüzdeyiz…
Sahil Yolu “Kaldirim Yenileme Çalismalari”ndan baslayayim. Çünkü tam karsimda, penceremim önüne kadar geldi, durdu. Tipki, birkaç ay önce Eski Iskele’nin yanindaki ambara kadar gelip durmasi gibi. Neden kaldirdilar eski kaldirimi, alttan bir sey mi geçecek gene, eskimis miydi bir önceki Baskan’in yenilettigi kaldirim?
Hiç birine yanit alamadim.
Isi yapan birkaç çalisan var, biri kepçe operatörü…
Yerde yakalamak mümkün degil.
Yakalayip sorduklarim da sadece gördügümüz kadarini anlatiyor.
Biz de biliyoruz kaldirimi kaldirdiklarini.
Niçin kaldiriliyor?
Cevabi yok!
Ünye’nin nüfusu 130 bin 464 kisi olmus.
Bu kadar nüfusu tasimaz bu kaldirim diye mi?
****
Belediyeden aldigimiz bilgi, “Meydan-Gölevi Arasi Kaldirim Düzenlemesi” biçimindedir.
Ayrintisi, nedeni ve nasil olacagi bilinmiyor.
Bisiklet yoluyla mi ilgili, o da belli degil.
Sahile Ilk Kaldirim
Sahile ilk kaldirim bizim ilk gençlik dönemimize rastlar.
Hafizam beni yaniltmiyorsa, Mithat Kisacikoglu dönemiydi.
Oluklu kare taslarla dösenmisti.
Izmir Kordonu’nu animsattigi için, “kordon” demeyi tercih ederdik.
Son durak, Burunucu Camisi altindaki Hasan Baba Çay Ocagi idi.
Kaldirim orada biterdi...
Kordon gezisine çikarken “Bir Hasan Baba yapalim mi?” diye sorardik.
Yürürken, dört adimda bir ayagimiz oluklu kare taslarin enine döseli renkli versiyonuna denk gelirdi.
Uygun adim giderdik farkinda olmadan.
Kendiliginden bir yürüme disiplini tutturmustuk…
Epey kullandik o kaldirimi.
Simdikiler gibi zirt pirt yenilenmiyordu.
Üstelik beton ruhsuzluguna sahip degillerdi…
Sirin bir görünümü vardi.
Vatandas Ne Diyor?
Üzülüyor, “Ne gerek vardi?” diyor.
Kimi ise, “Birileri buradan rant sagliyor!” demeye getiriyor…
“Yazsana!” diyor.
“Siz söyleyin, agzinizdan aktarayim!” diyorum.
Sohbet aninda bitiyor.
Vatandas üzülse de, karsi da çiksa ismi bilinsin istemiyor.
Burunucu tarafindan gelen, Yüzüncü Yil Parki’ndan karsi kaldirima geçiyor.
Espriye vuruyorlar:
“Salgin döneminde fazla dolasilmasin diye kaldirmislar kaldirimi!”
Dr. Mustafa Adigüzel
Merak ettim, neden begenmis Ünye Belediye Baskani’ni CHP’li Vekil Mustafa Adigüzel… “Tavirlarini ve çalismalarini begeniyorum.” demis, iletisimini iyi bulmus ve her kesime sempatik baktigini söylemis.
Muhalif olmasina ragmen bir politikacinin böyle bir yaklasimda bulunmasi, tam da özlemini duydugumuz bir erdem.
Sayin Adigüzel bir de su kaldirim yenileme isine bir açiklik getirseydi.
Onun yerine Ünye Limani’na girmis.
“Ranta kurban ediliyor!” demis.
Not 1: Kaldirim yenilenmesinin gerekçesi deformasyon imis. Yer yer onarilsa bile fazlasiyla kabaran, çatlayan yerler oldugu için tümüyle yenilenmesi yoluna gidilmis. Oysa bir önceki Baskan zamaninda yenilenmisti. Bu arada, görev süresi tamamlanmadan isten el çektirilen eski baskan hakkindaki tüm suçlamalardan aklandi. Burada ifade etmek durumundayiz.
Not 2: Kovid19 Salgini’nda nüfusa göre en yüksek vaka bizim ilde, Ordu’da; 100 bin kiside 301.62... Digerleri, sirasiyla Giresun (264,71), Samsun (262,17), Trabzon (239,52), Rize (213,10), Tokat (166,50), Sinop(160,03), Gümüshane (114,58) ve Amasya(110,50). Bölge olarak el ele vermisiz ve en riskli il olmayi basarmisiz. Bu kadarini biliyoruz ama mahallede durum ne, komsumuz nasil bilmiyoruz?