Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu’nun girişimleriyle, Ünye İskelesi girişinde bulunan tarihi çapa, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı’nın bulunduğu Topyanı’na yerleştirildi.
Ertuğrul Gemisinin, Japonya'daki görevi tamamladıktan sonra dönüş yolculuğunda fırtınaya dayanamayarak 16 Eylül 1890'da Kushimoto kenti açıklarında kayalara çarparak battığını hatırlatan Sait Kapıcıoğlu, batan gemide Heyet Başkanı Mirliva Osman Paşa'da dahil olmak üzere 527 asker ve mürettebat şehit olduğunu ifade etti.
Batan Ertuğrul Gemisi’nin demirinin 2 yıl önceye kadar kayıp olduğunu belirten Sait Kapıcıoğlu, “1890 yılında batarak 527 asker ve mürettebatın şehit olduğu Ertuğrul Gemisinin demiri battığı yerde bulunamamıştı. Çapa, 2 yıl önce 30 metre su altında üzerinde 3 ton kayanın olduğu yerde bulundu. 3 yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çalışma durduğu için henüz su altından çıkartılamadı.” dedi.
Prof. Dr. Kapıcıoğlu, Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizciler anısına Ünye’de 2014 yılında yaptıkları anıtın Türkiye'de ilk ve tek anıtı olduğunu vurgulayarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Deniz faciasını simgeleyen anıtımız, Türkiye’nin ilk ve tek anıtı. Bu alanda batan geminin çapasını simgelemesi adına dernek olarak girişimde bulunduk. Ünyeli Ahmet Yenin’in girişimleriyle Kaledere Mahallesi’nde olan Selahattin Kaptan’ın bahçesinden alınarak Ünye köprübaşına alınan tarihi çapayı, biz de dernek olarak yaptığımız başvurular sonrasında Topyanı’ndaki bu anıt alanına getirttik. Geminin demirini simgelemesi adına bu çapa buraya getirildi. Çapanın taşınmasına izin verilmesi konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederken, verdikleri sözü 1 yıl sonra gecikmeli olarak yerine getirmesinden dolayı da üzüntümüzü ifade etmek istiyoruz.”
Ünye KENT Haber
10228,39%0,39
39,81% 0,08
46,78% -0,64
4266,88% -0,64
6808,69% -0,22
Ordu
04.07.2025