Fındık dondu, çiftçi dondu: "POZ VAR, ÇÖZÜM YOK!"

CHP'li Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’den Tarım Bakanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar’a sert çıkış!

GÜNDEM 9.05.2025 18:23:00 758 0
Fındık dondu, çiftçi dondu:

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar’ın Ordu ziyareti sırasında bahçelere girdiğini hatırlatan Adıgüzel, "Önüne gelen bahçeye girip poz veriyor, ama elde var sıfır. Fotoğraf çektirmekle olmaz! Fındık dondu, çiftçi dondu: Poz var, çözüm yok!" diyerek eleştirdi.

Tarım Bakanı’nın Ordu’daki incelemesinin ardından şu saate kadar yapılan bir şey olmadığını belirten Adıgüzel, “Gelip gidiyorlar, konuşuyorlar ama çözüm yok. Çiftçinin umudu her geçen gün kararıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Adıgüzel, bölgedeki üreticilerin geçim derdine düştüğünü vurgulayarak, “İnsanlar bize koşup soruyor, ‘Bu yıl ne yapacağız?’ diye. Ama yetkililerden somut adım yok” diye konuştu. 

 

Türkiye’yi sarsan zirai donun ardından Ordu’da fındık üreticisinin isyanı büyüyor.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Ordu ziyaretlerini eleştirerek, " Önüne gelen bahçeye girip poz veriyor, ama elde var sıfır. Fotoğraf çektirmekle olmaz! Fındık dondu, çiftçi dondu: Poz var, çözüm yok " dedi. 

Çiftçinin çaresiz olduğunu belirten Adıgüzel, 3 maddede çözüm önerilerini sundu.

-Adıgüzel: 65 ilde zirai felaket: “Üretici ne yiyecek?” -

Geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don, 65 ilde onlarca tarım ürününü etkiledi. Ordu başta olmak üzere Karadeniz’de fındık bahçeleri büyük zarar gördü. 

Adıgüzel, bölgedeki üreticilerin geçim derdine düştüğünü vurgulayarak, “İnsanlar bize koşup soruyor, ‘Bu yıl ne yapacağız?’ diye. Ama yetkililerden somut adım yok” diye konuştu.

"Görüntü var, hareket yok!"

Tarım Bakanı Yumaklı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar’ın Ordu ziyareti sırasında bahçelere girdiğini hatırlatan Adıgüzel, “Ne güzel dedik, ne yapacak acaba? Şu saate kadar yapılan bir şey yok. Gelip gidiyorlar, konuşuyorlar ama çözüm yok. Çiftçinin umudu her geçen gün kararıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Adıgüzel, şu açıklamayı yaptı:

“Bölgeye gittiğimizde insanlar hemen koşup soruyorlar yetkililerden bir çözüm bekliyorlar. Peki, onlar ne yapıyor? İşte Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı fındık bahçesine girdi. Ne güzel dedik. Ne yapacak acaba? Şu saate kadar yapılan bir şey yok. Yine Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar geldi o da bir takım açıklamalar yaptı. Tabi kendisi çözüm makamı olmamasına rağmen, hükümeti motive etmesi, baskı kurması lazım. Bu baskıyı yeterince kurduklarını, yoğun bir şekilde bu işin üstüne düştüklerini düşünmüyoruz açıkçası. Geçtiğimiz örneklerde bunu gösteriyor. Dolayısıyla herkes gelip bir şey söylüyor ama ortada hiçbir şey yok. Fakat günler geçiyor, bir an önce insanların umutlarını karartmadan bu işe bir çözüm üretmemiz lazım.”

-Çözüm 3 maddede: afet ilanı, destek, borç yapılandırma-

Adıgüzel, yaşanan felakete karşı atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

“Bununla ilgili aslında geçmiş deneyimlerimiz var. 2014’te de benzer bir durum oldu yüzde 90’a yakın yanık oldu. Zaten her 10 yılda bir bu iş değişen iklim koşulları nedeniyle oluyor. Peki, ne yapılmalı? Derhal bölge afet kapsamına alınarak zararlar tazmin edilmeli. Sigortalı olan var olmayan var, sigortası olana tabii ki sigortası kapsamında sigortası olmayana da belirli düzeyde bir destek yapılması lazım. Alan bazlı gelir destekleri enflasyona göre düzenlenerek on yıl önceki seviyesine çıkarılarak, bununda vaktinden önce bu dönem için ödenmesi lazım. Diğer yapılması gereken bir şeyde çiftçilerin borçları yapılandırılmalı. Devlet bankalarına olan borçların daha uzun vadeye yayılarak faizlerde sıfırlanmalıdır. Çünkü üretici borcunu öder kardeşim, yeter ki üretebilsin. Borç yapılandırılması desteklemelerin düzenlenmesi ve bölgenin afet kapsamına alınarak zarar tazmininin bir an önce yapılması lazım.”

-Sigortasız çiftçi çaresiz: "primler yüksek, destek yok"-

TARSİM sigortasındaki düşük kapsama dikkat çeken Adıgüzel, “Şimdi TARSİM sigortasına bakıyorsunuz her üç üreticiden birisi ancak sigorta yapmış. Araziye bakınca da beşte biri sigortalı, şimdi daha büyük çoğunluğu sigortasız. Niye? Çünkü primler çok yüksek. Çiftçinin kendisin SGK sigortası yok arazinin nasıl olsun. Dolayısıyla bu primlerin yüksek olması nedeniyle bakın 2021’de bundan 4 sene önce bir milyon sigortalı varken çiftçide, şimdi dört yüz bine düşmüş. Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla düşecek. Neden? Primler çok yüksek. Dolayısıyla prim ödeyip de sigorta yaptıramamış vatandaşı da desteklemeniz lazım.” dedi.

“Borcu öderiz, yeter ki üretebilelim!”

Arazi kayıt sorununa da değinen Adıgüzel, “Ayrıca bir iki sorunu var destekleme alınamıyor. Çünkü kayıtlı değil arazi bununda suçlusu çiftçi değil. Onun rayiç bedellerini bugüne kadar belirleyip uygun bir şekilde belirlememişsin vatandaşta araziyi üstüne alamamış. Dolayısıyla bütün bunlara çözüm üretmek sizin göreviniz. Sigortalı olsun olmasın sigortalı olup olmamasına göre değişik derecelerde muhakkak zarar tazmini yapılmalı ama burada çok önemli bir nokta bu tazmin maliyet hesabı üzerinden değil, gelir kaybı üzerinden yaklaşık orada üretilecek fındık üzerinden yapılmalı derecelendirmeli.” diyerek çözümün adresini gösterdi.

Üreticinin borçlarını ödemeye hazır olduğunu söyleyen CHP’li vekil, “Yeter ki üretmeye devam edebilsin. Böyle gelip gidip bahçeden resim vererek bu işler olmuyor kardeşim!” diyerek çağrısını yineledi.

Ünye Kent / Haber Merkezi 

  • Pazartesi 18 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 20.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.5 ° / 8.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,84% 0,01
  • EURO

    43,44% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4020,58% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6550,35% 0,00

Ordu

19.05.2025

  • İMSAK 03:12
  • GÜNEŞ 05:00
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 19:50
  • YATSI 21:31
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593