Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 2019 yılında göreve gelmesiyle başlayan tarım ve hayvancılık hamlesi, kente yeni bir soluk kazandırdı. Sayısız projenin gerçekleştirildiği Ordu'da farklı alanlarda yapılan üretimlerle Ordu ekonomisine yeni girdiler eklendi.
Bu projelerden biri olan ve ilgi gören Kaz Yetiştiriciliği de zaman içerisinde gelişim gösterdi. Büyükşehir Belediyesinin ‘alım garantisi’ ile güveni artan üreticiler bu alana yöneldi. Kaz etinin restaurant menülerine eklendiği Ordu’da yetiştirilen kazlar için yine Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanatlı Kesimhanesi kurulurken, tesis yetiştiricilere ücretsiz hizmet verdi.
“Kars’a kaz satışı yaptık”
Başkan Güler, Fatsa ilçesindeki Kaz Kuluçkahanesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Büyükşehir Belediyesinin alım garantisinin yetiştiricilere güven verdiğinin altını çizen Başkan Güler, Ordu’dan Kars’a kaz satışı yapıldığını da belirterek, şunları söyledi:
“‘Siz üretin, satamazsanız ben alacağım’. Bu söze sadık kalarak geçtiğimiz yıl alım garantili kaz yetiştiriciliği sürecini yeniden başlattık. Alım garantisi üreticilerimizden yoğun ilgi gördü. Yılsonunda, Belediyemizin kanatlı hayvan kesimhanesinde herhangi bir ücret almadan kesimleri tamamlanan kazlardan 860 adedi Kars iline toplu olarak satıldı. Geri kalanlar ise ilimiz sınırlarında ve restoranlarımıza doğrudan satış ile tüketildi.”
-“Yılda 10 binden fazla kaz civcivi üretmeyi hedefliyoruz” -
Kaz yetiştiricilerinin en önemli sorunlarından olan civciv tedariği konusunda Kaz Kuluçkahanesini kurduklarını aktaran Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Kaz yetiştiriciliği için ülkemizde merkez olarak gösterilen birçok ilden çok daha fazla yeşil alana sahip olan ve yayla sezonları daha uzun süren Ordu’da bu avantajları değerlendiriyor, hayvansal üretim modellerini destekleyerek büyütmeye devam ediyoruz. Üreticilerimizin en büyük sıkıntılarından biri, kaz civcivlerinin başka illerden yüksek maliyetlerle ve zaman zaman tedarik zorluklarıyla temin edilmesi oldu. Bu sebeple hem maliyeti düşürmek, hem de erişimi kolaylaştırmak amacıyla Fatsa’da modern bir Kaz Kuluçkahanesi kurduk. Kuluçka dolapları, çıkım makineleri ve ana kucağı makinelerinden oluşan bu merkezde yılda yaklaşık 5.000 adet kaz civcivi üretim kapasitesi bulunuyor. Bu yıl birlikte yol yürüyeceğimiz üreticilerimizle birlikte önümüzdeki yıl 10.000’den fazla civciv üretimini rahatlıkla gerçekleştirecek altyapıya sahip olacağız. Kaz yetiştiriciliğini yerinde görmek, öğrenmek ve üretmek isteyen herkese kapımız açık. Bu projeyle sadece üreticimizi değil, Ordu ekonomisini ve Türkiye’nin tarım geleceğini destekliyoruz.”
Ünye Kent / Haber Merkezi
9541,3%-1,65
38,69% -0,19
43,43% 0,20
4001,13% 1,02
6475,39% 0,26
Ordu
16.05.2025