Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimi ve Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’yla birlikte çalışmaları sonucunda Ünye Limanı millî ve milletlerarası yeterliliğe sahip liman haline geldi! Emeğine geçenlere teşekkür ederim.
30 Eylül 2022 tarihinde Ünye Limanında ilk Ro Ro taşımacılığı başlamıştı.
İlk Kruvaziyer Gemisi de 18 Aralık 2022’de Ünye’ye geldi!
Ve; 131 Bin nüfusuyla Türkiye’mizin devasa ilçelerinden olan Ünye’miz, il olma yolunda ciddî adımlar atmış oldu.
Kapasitesi arttırılan, rıhtımı uzatılıp deniz derinliği arttırılarak yüksek tonajlı gemilerin girişine elverişli hale getirilip büyütülen, modern bir yolcu terminali inşa edilen, millî ve milletlerarası yeterliliğe ulaşan Ünye Limanı; Rusya’nın Soçi kentinden başlayıp Trabzon, Sinop, İstanbul ve Bozcaada’yı kapsayan rotada gezi gerçekleştiren ASTORİA GRANDE adlı 600 kamara ve 1350 kişi kapasiteli kruvaziyer gemisini ağırladı.
Bu sayede; Ordu da ilk kez bir kruvaziyer gemisine ev sahipliği yapmış oldu. Bu “İlk An” için Ünye Limanı’nda bir karşılama töreni düzenlendi.
Hilmi Güler; Bu çalışmaları Ünye Belediyesiyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve ‘3 AY DEĞİL 12 AY ORDU! ORDU’YU DÖRT MEVSİM YAŞAYIN!’ sloganıyla Kruvaziyer turizminin Ordu’nun güzelliklerini dünyaya tanıtmak için çok önemli bir fırsat olduğunu, Ünye Limanı’nın RO-RO çalışmaları ile deniz ticaretini geliştirirken yakında başlayacak olan konteyner limanı çalışmalarına da ev sahipliği yapacağını söyledi!
YILDA “40 SEFER” PLANLANAN KRUVAZİYER GEMİSİ TURİZMİ!
Ordu ve Ünye’de turistlerin gezeceği lokasyonlar da belirlendi
Gelecek olan turistler; Ünye’de Asarkaya Kent Ormanı, Çınarsuyu Mesire Alanı, Ünye Çamlık, Ayanikola, Türk Japon Dostluğu Anıtı ve Kadılar Yokuşu’nu, Ordu genelinde; Perşembe’de Hoynat Adası, Yoroz Kent Ormanı’nı gezecekler.
Bütün dünyanın peşinde olduğu KRUVAZİYER TURİZMİ ile gelecek olan turistler; Şehir merkezlerinde ve gezi lokasyonlarında alışverişler de yapacaklar ve bölge esnafının da yüzünü güldürecekler…
HEY GİDİ GÜNLER HEY!
NE MUTLU İSMAİL’E! BUNLARI TAM 32 YIL ÖNCE YAZMIŞTI!
Ünye ÇAĞRI Gazetesi'nin 23.04.1990 tarihli nüshasında yayımlamıştım aşağıdaki yazıyı, işte böyle günlerin gelişmiş Ünye’sinin özlemi ve hayâliyle!
Nasıl? İsmail çok mu hayâlciymiş, ne dersiniz?
İşte size 32 yıl önceki o yazı!
(Yazıdaki “il olma” detayına dikkat; Çünkü bize teee 32 yıl önce bile “İl olacaksınııız!” deyip duruyorlarmış! Biz bugün bile bunun için çalışıp koşturuyoruz ama buna hâlâ inanalım mı sizce?)
ÜNYE İLİ…
(Yazan: İsmail CANBULAT / 23.04.1990-İstanbul)
"Ünye Feribotu" (şimdi “kruvaziyer.” i.c.) İstanbul seferini tamamlamış, çam kokuları içindeki Ünye Limanı'na yanaşıyordu. Sahilde tam bir karnaval yaşanıyor, bu Yaz deniz yoluyla gelen onuncu turist kafilesi Ünye Halk Danslarıyla karşılanıyordu.
Bembeyaz giysiler içindeki gençler, turistlere çiçekler ve broşürler sunuyor, il merkezine gitmek için servislere biniliyordu. Şehre inen yol boyunca "9. Ünye Fındık Harmanı Kültür ve Turizm Festivali" yazıları göze çarpıyordu.
ÜNYE VİLÂYET KONAĞI'NIN ÖNÜNDEKİ BÜYÜK PANODA DA bir tiyatro afişi asılıydı:
Ünye Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü Sunar, YUNUS EMRE 'ÜNYE' DEDİ!
Oyun 2 Perde,
Yer: Ünye Kültür Merkezi.
(Kültür Merkezi, ahh! Kültür Merkezi! Yıl oldu 2022 hâlâ yok kendisi!)
1990 ÜNYE'Sİ İL ADAYLARI ARASINDA (!)
Son yıllarda gösterdiği gelişmeler ve modern yapısıyla il olmaya lâyık bir güzel şehir Ünye. Altyapısının önemli bir bölümünü tamamlamış olan Ünye, Türkiye'de örnek alınması gereken bir çalışma sürdürdü geçtiğimiz yıllarda.
Ünye Limanı, Ünye Havaalanı (hikâye oldu! i.c.), Kanalizasyon Deniz Deşarjı, Şehir Kanalizasyon Hattı, Yeni Su Şebekesi, Sanayi Sitesi, SSK Psikiyatri Hastanesi (Yıkıldı… Büyük Ünye Hastanesi yapıldı. i.c.), TMO Siloları ve tarihinden aldığı mirasla kucakladığı Nahiye'leri ve Köy'leriyle (TBMM Genel Kurulu İlçe yapılacak 131 yerin içinde Çaybaşı ve İkizce'yi de gösterdi) Ünye İl olmaya doğru "sağlam", "güvenli", "mantıklı", "umutlu" adımlar atıyor…
…
Saa diiim ya gaymaam! Duyii mun beni?