Şükrü Karaman


Enflasyon zammı açlığı gidermiyor…


Milyonlarca dar ve sabit gelirli emekli, dul, yetim ile memura temmuzda verilecek zamma iki veri kaldı. TÜİK’in mayıs ve haziran TÜFE rakamları ile aylık ve maaşlara temmuzda yılın ikinci yarısı için yansıtılacak artış oranı belli olacak.  

TÜİK, nisan ayı TÜFE verisini yüzde 3, yıllık yüzde 37.86 olarak açıkladı. Nisan TÜFE oranı beklentilerin bir tık altında gerçekleşti. Dört aylık enflasyon, ocakta yüzde 5.03, şubatta yüzde 2.27, martta yüzde 2.46 ve nisanda yüzde 3 olmak üzere kümülatif yüzde 13.36 oldu. 

Yaşam pahalılığı altında inim inim inleyen ve temmuz zammını dört gözle bekleyen SSK ve Bağ-Kur emeklisi dört ayda yüzde 13.36 zam edindi. Beklentiler temmuzda emekli aylığına yüzde 17-20 arasında zam yapılması yönünde. Ocak ayında aylıklara yapılan ve  herkesi şoke eden yüzde 15.57 oranındaki artış büyük ölçüde eriyerek satın alma gücünü yitirdi. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ocak ve temmuzda yansıtılan 6 aylık TÜFE zammı uygulamasının bu kitleyi hoşnut etmediği, maddi sorunlarını gidermediği, gönenç düzeylerini yükseltmediği yıllardır net olarak görülüyor. Bundan ötürü 2023 yılı temmuzunda memura verilen 8072 TL tutarındaki seyyanen zammın emekliye de yansıtılması kaçınılmaz. Eğer o zam emekliye de verilseydi bugün en düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL değil,  25- 30 bin TL arasında olacaktı. Emeklinin yakınmalar da yeri göğü inletmeyecekti. Seyyanen zam dev kitlenin en büyük beklentisi ve olmazsa olmazı. 6 aylık enflasyon zamları açlık sınırı gerisindeki aylıkları iyileştirmiyor. 

Memur ile memur emeklisine bu yılın başında toplu sözleşme uyarınca verilen yüzde 6 oranındaki zam da aşındı. 6.5 milyona yakın kitle dört ayda yüzde 6.94 oranında enflasyon farkı edindi. Mayıs ve haziran TÜFE verileri ile memur ve emekli memura ödenecek 6 aylık enflasyon farkı netleşecek. Ayrıca temmuzda maaş ve aylıklara yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı eklenecek. Ağustos ayı başında yetkili konfederasyon Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti arasında maaş ve aylıklara 2026-2027 yıllarında yapılacak zam oranını saptayacak  bir aylık toplu sözleşme  görüşmeleri başlayacak. Eğer taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa  Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 11 hizmet kolunu ilgilendiren sözleşmeyi bağıtlayacak ve kararı kesin olacak. 

Bugüne değin hakem kurulunun bağıtladığı toplu sözleşmelerden hep düşük zam çıktığını ve memuru hoşnut etmediğini belirtmekte yarar var Salt, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun düşük zam politikası değil, yetkili konfederasyon Memur-Sen’in edilgen tutumu da etkili oluyor düşük zamda. Memur-Sen’in omuzlarında milyonlarca garibanın sorumluluğunun olduğu bilinci ile toplu sözleşme masasına oturmalıdır.

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayı TÜFE oranını yüzde 4.46, yıllık enflasyonu yüzde 73.88 olarak duyurdu. ENAG’ın verileri yaşamın gerçekleri ile örtüştüğünden toplum tarafından içselleştiriliyor. Zira, halk çarşı pazarın cebi boşaltan fiyatlarını bizzat yaşadığından TÜİK’in TÜFE oranlarına ihtiyatlı yaklaşıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise nisan ayı enflasyon oranını yüzde 3.25 olarak açıklamıştı. TÜİK’in verileri sürekli her iki kurumun duyurduğu rakamların gerisinde kalıyor. Oysa çarşı pazar alev alev yanıyor, yaz mevsimine yaklaştığımız bu günlerde uçuk fiyatından ötürü sebze ve meyvenin yanına yaklaşılmıyor.         

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593