TÜİK verilerine göre TÜFE Mart ayında yüzde 2.46, yıllık yüzde 38.10 oranında gerçekleşti.
Milyonlarca dar ve sabit gelirli memur ile emeklinin merakla beklediği üç aylık TÜFE, Ocak’ta yüzde 5.03, Şubat’ta 2.27 ve Mart’ta yüzde 2.46 artışla kümülatif yüzde 10.06 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre Mart enflasyonu yüzde 3.91, yıllık enflasyon yüzde 75.20, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Mart TÜFE oranı yüzde 3.79, yıllık 46.23 oranında gerçekleşti. Her iki kurumun verileri ile TÜİK arasında yine fark oluştu.
TÜİK’in Mart rakamlarına göre ocak ayı başında memur ve memur emeklisine verilen yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammı üç ayda eridi. Bu kitle şimdiden yüzde 3.8 oranında enflasyon farkı edindi. Nisan, mayıs ve haziran aylarında enflasyon eksi çıkmazsa farkın yüzde 10’a yakın ulaşması olası. Memur maaşı ile memur emekli aylığına temmuzda oluşacak enflasyon farkının yanı sıra yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı da yansıtılacak.
Kamu çalışanları tarafından hayli eleştirilen yetkili konfederasyon Memur-Sen ile siyasi iktidar maaş ve aylıklara 2026 – 2027 yıllarında yapılacak artış oranını saptamak üzere 1 Ağustos’ta toplu sözleşme masasına oturacak. Tabanı ve tüm kamu çalışanları Memur-Sen’in masada ödün vermez tutum takınmasını bekliyor.
Ocak ayında aylıklarında yüzde 15.75 oranında artış yapılmasından hoşnut olmayan, yılın ikinci yarı yıl zammı için temmuz ayını iple çeken SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimi üç ayda yüzde 10.06 oranında zammı şimdiden edindi. Nisan, mayıs ve haziran ayı TÜFE verileri ile temmuzda aylıklara yansıtılacak artış netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına temmuzda yüzde 15-18 arasında zam yansıtılması öngörülüyor. Ancak bu artışın açlık sınırının hayli gerisinde olan 14 bin 469 TL tutarındaki en düşük aylıkla geçinmeye çalışan milyonlarca garibanın yüzünü güldürmeyeceği şimdiden belli. Temmuz zammının yanı sıra gönenç düzeyini yükseltecek seyyanen artışın verilmesi kaçınılmaz. Aylığından başka geliri olmayan, hayat pahalılığı altında ezildikçe ezilen milyonlarca emekli, dul ve yetim temmuzu sabırsızlıkla bekliyor. 2023 yılında memur maaşına yansıtılan 8.077 TL tutarındaki seyyanen zammın kendilerine de verilmesini talep ediyor. Hatta bu konuda söz bile verilmişti.
10 milyona yakın emekçi de yılbaşında yüzde 30 oranında artışla bir yıl için net 22 bin 104 TL’ye yükseltilen asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmasını şiddetle istiyor. Zira mevcut ücretle hayat pahalılığı altında yıl sonuna dek sorunsuz geçinebilmek olanaksız. Bir avuç tuzu kurunun dışında herkes ekmek ve ayakta durma peşinde. Siyasi iradenin bu seslere kulak tıkamaması gerekiyor.