Ne kadar uzak durmaya çalissak da siyasetin içinde buluyoruz kendimizi. Hangi cümleyi kullansak, hangi soruyu sorsak; toplumsal yapi, ihtiyaç ve sorunlar hakkinda, tam da ortasina düsüyoruz siyasetin.
Insanlarin kendi fikirleri olmasina bile müsaade etmiyor siyasetçiler. Bir konuda düsüncenizi ifade etseniz, mutlaka ya iktidara ya da muhalefet siyasetine yakin oluyorsunuz. Hal böyle olunca ne söyleseniz siyaset yapmis oluyorsunuz. Hele bir de iktidar partisine mensup olanlar havadan nem kapiyor. Her sözü iktidari elestirmek için söylendigi vehmine kapiliyor; cevap verme ihtiyaci duyuyor hatta saldirmaya basliyor. Haydi, ayikla simdi pirincin tasini…
Aslinda birlik ve beraberligin önemini hatirlatacaktim yazimda. Birlik ve beraberlik içinde olursak güçlü olacagimizi, her türlü zorlugun üstesinden kolayca gelebilecegimizi yazacaktim. Hatta ayetlerden, hadislerden, atasözleri, özdeyislerden örnekler verecektim: “Müminler ancak kardestirler.”[ Hucurat, 49/10] “Hepiniz birden Allah'in ipine sarilin, asla ayrilmayin, bölünüp parçalanmayin."[ Âl-i Imrân, 3/103] ayetlerinden; "Hiçbiriniz, kendisi için arzu ettigi seyi kardesi için de arzu etmedikçe iman etmis olmaz.”, “Müslüman Müslüman’in kardesidir. Ona zulmetmez ve onu tehlikeye atmaz. Her kim bir kardesinin ihtiyacini giderirse, Allah da onun ihtiyacini giderir. Kim bir Müslüman’in sikintisini giderirse, Allah da o kimseden kiyamet gününün bir sikintisini giderir. Her kim bir Müslüman’in kusurunu örterse, Allah da kiyamet gününde onun kusurunu örter.”, “Birlikte rahmet, ayrilikta azap vardir.”, " Mü'minin mü'mine dayanismasi, parçalari birbirine baglayip kuvvetlendiren bina gibidir." Hadis-i seriflerinden bahsedecektim.
“Birlikten kuvvet dogar.”, “Nerede birlik, orda dirlik.”, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” Atasözlerinden; “Harekette birlik olmazsa, fikirdeki birlik faydasizdir.” (Muhammed IkbaI), “Bir oIaIim, iri oIaIim, diri oIaIim.” (MevIana), “Gücümüzü hirlasmak için degil, birlesmek için harcamaliyiz.” (MaIcoIm X) özdeyislerinden söz edecektim.
Biz biriz, birlikte yasiyoruz, Müslüman’iz. Müslümanlar kardes degiller mi, diyecektim. Bu sözler bile hemen siyasete alet edilebilecek konuma düsürülmüsse vay halimize…
Kardesim, ister siyasetçi ol, ister bilim adami, gazeteci, memur, anne, baba, … Ne olursan ol sözlerini birlikten, kardeslikten yana kullan. Üç oy fazla alacagim diye dogruyu egri, egriyi dogru gösterme yoluna gitme. Insanlari sucu bucu diye kategorize etme, yargilama. Bazen öyle durumlarla karsilasiyoruz, karsimdaki adam bizi ögle bir degerlendiriyor ki, insan sasirip kaliyor; kendini taniyamiyor insan, öyle anlatiyor adam. Meger ben ne biçim bir adammisim, diyor insan. Yani herkes baskalarini o kisinin kendisinden daha iyi taniyor(!).
Ön yargilarimizla insanlar hakkinda karar vermemiz ne kadar yanlissa, insanlari ötekilestirmek de o kadar yanlistir. Birlik ve beraberligimize zarar verecek söz ve davranislardan uzak durmali degil miyiz? O zaman ilk görev kime düsüyor? Siyasetçilerimize. Yani, toplumun önderlerine… Koca koca insanlar ekranlarda birbirine hakaretler yagdirirsa, tabanda siradan vatandaslar ne yapmaz…
Yunus Emre’nin bu sözünü sikça kullaniyorum: “Gelin tanis olalim/ Isi kolay kilalim./ Sevelim sevilelim./ Dünya kimseye kalmaz.” Dünya kimseye kalmadi. Tarih göstermistir ki, iktidar kavgalari devletleri zayiflatmis, kardes kavgalari milletleri dagitmistir. Günümüzde, ister devlet yöneticileri, ister yerel yöneticiler, isterse aile yönetenler akilli olmalilar; birligimize, kardesligimize zarar verecek söz ve icraatlardan sakinmalilar, bu konuda hassasiyet göstermeliler.
Bu dünyaya nice sultanlar, padisahlar, diktatörler, liderler geldi geçti. Kardes kardesle bogusurken düsman kapiya dayanmis olur. Öfkeden nemalananlar, kutuplasmadan fayda saglamaya çalisanlar bilsin ki bindikleri dali kesiyorlar. Dis etkenlerden uzak, kendi halimize, sakin bir ortamda, kendi kendimize kalip bir düsünelim… Düsünmekten kimseye zarar gelmez.