MUSA Ö. KIROĞLU


Yedi tepeli şehir, Ünye…


Ünye yedi tepeli bir şehirdir. Asarkaya Tepesi… Bayramca Tepesi… Çataltepe… Kızılkaya… Şeyh Yunus Emre Tepesi… Kiraztepe… Çakırtepe…

Evet, tam tamına yedi tepesi vardır Ünye’nin…

Bu sıradan bir durum değildir…

“Yedi Tepeli Şehir” olmak farklılıktır, ayrıcalıktır…

Dünyada ilk Yedi Tepeli Şehir olarak bilinen şehir, günümüzden 4 bin yıl önceki Babil’dir. 

Babil’de aslında yedi tepe yoktur. Efsaneye göre şehir yedi başlı bir canavarın üzerinde kurulmuştur. Bu yedi baş, yedi tepe olarak ifade edilir.

İkinci yedi tepeli şehir ise Roma’dır. 

Roma derken de bugünkü modern Roma değil, MÖ 7. yy’da kurulan Antik Roma’dır.

Burada da bir efsane yatar… Papalık kehanetine göre, “Korkunç Yargıç” gökyüzünden inecek… Yedi Tepeli Roma’yı yıkacaktır… Bunu Mesih’in geleceği gün ya da Kıyamet Günü olarak kabul edenler de var… 

Yedi tepeli İstanbul’a gelince…

Eski İstanbul, bugünkü Fatih ilçesi sınırları içindeki tarihî yarımadada kalan yedi tepe üzerine kurulmuştur.

Bu nedenle de "Yedi Tepeli Şehir" olarak bilinmektedir. 

İstanbul bu unvanı, Roma'nın yedi tepesinden ilhamla yedi tepe üzerine inşa edilmiş olan Bizans Konstantinopolis'inden miras almıştır.

Peki, bu işin de bir efsanesi var mıdır? Roma’daki “Korkunç Yargıç” kehaneti İstanbul için de geçerli midir? Bu konuda bir bilgi ve kayıt yoktur. 

Gelelim Ünye’nin yedi tepesine…

Ünye’nin Yedi Tepesi, bizim tarihi, sosyal, kültürel, ticari hayatımız için son derece değer arz eder.

Ünye 12. yy’da Müslüman Türkler tarafından kuşatılmış… Bu tepeler ele geçirilmiş… Buralarda üsler kurulmuş… Bu üslerden şehir merkezi kontrol edilmiş, gözetlenmiş… Baskınlar düzenlenmiş… Şehir bu tepelerden aşağı inilerek ele geçirilmiştir.

Buralar daha sonra şehir için, gözlem kuleleri olarak kullanılmış… Dergahlar açılmış… Halka her alanda eğitimler verilmiş… Şehir merkezini destekleyen yerleşik hayat kurulmuştur.

Bu tepelerde gerek muhasara sırasında şehit düşen, gerek yerleşik hayata geçişe önderlik edenlerden bazılarının kerametleri onların Allah dostu evliya olarak kabulüne yol açmış… Bu tepelerin her birinde başta Yunus Emre olmak üzere, Halka Baba, Çığlık, Veli Dede, Başkıstıran ve adı bilinmeyen evliyalar asırlardır manevi ziyaret merkezlerimiz olmayı sürdürmektedir.

Diğer taraftan bu evliyalarımız şehrimizin bereketine katkı yapmaktadır. Buralara ziyaret düzenleyenler için olsun, şehre hakim bu tepelerden manzara seyretmek için olsun ticari tesisler yapılmakta… Yerli yabancı çok sayıda insana hizmet veren bu tesisler şehrimize kazanç sağlamaktadır.

Bu arada, Çakırtepe ile başlayan, Yunus Emre ve Asarkaya ile devam eden tesisleşmeye bir yenisinin daha eklenmesi kararlaştırılmıştır.

Birinci dönem Belediye Başkanlığı sırasında Asarkaya’da hizmete soktuğu tesisle dikkat çeken Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, bu ikinci döneminde şehrimizin yedi tepesinden birisi olan Bayramca Tepesine de tesis yapılacağını açıkladı.

Bayramca Tepesi manevi ve tarihi olarak değerli bir tepemiz olmasının yanında şehrin doğu yakasından batı yakasının, özellikle Burunucu Yarımadasının çok net görüldüğü muhteşem manzarasıyla öne çıkmaktadır.

Bu haberi duyan her Ünyeli gibi ben de sabırsızlıkla Bayramca Tepesi Tesisini bir an önce yapılmasını ve hizmete geçmesini beklemekteyim.

Tabi bu tepeden sonra tesisleşme devam edecektir… Sırada Çataltepe, Kızılkaya ve Kiraztepe bulunuyor. Sıra bu tepelerimize de gelecektir eminim…

Ünye her alanda olduğu gibi Yedi Tepesiyle de maddi ve manevi değerine her geçen gün değer katarak geleceğe yürüyen kadim bir şehir olmanın onurunu yaşayan şanslı bir şehirdir. 

Kıymetini bilelim…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593