Emekliler toplumun en çok zorlanan kesimi… Yaşanan ekonomik daralma en çok onları vurdu.
Aldığı maaşla evini geçindirmekten aciz emekli, çıkıp çay bahçesinde bir bardak çay içmeye hasret…
Maaşlarının düşüklüğü bir yanda, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkları diğer yanda kara günler yaşıyor emeklilerimiz. Randevu alabilmek, hastaneye ulaşmak, doktora görünmek artık neredeyse imkansız hale geldi.
Hayatlarının son demlerinde yaşadıkları imkansızlıkların ağırlığı altında ezilen emeklilere bazı belediyeler el uzattı.
Gün içinde dışarı çıktıklarında karınlarını doyurabilecekleri lokantalar açtı.
Oturup sohbet edebilecekleri ücretsiz ikramların sunulduğu merkezler kurdu.
Bu hizmetler öylesine kıymetli ki…
Sokağa çıkmaya korkan, dostlarıyla oturup bir bardak çay içmenin hesabıyla eve kapanmak zorunda kalan emekliler yaşadıkları şehirlerde belediyelerin sundukları bu imkanlarla özgürleşti, kendini dışarı atma imkanı buldu.
Geçtiğimiz ay Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait bir haber okumuştum…
Şöyle diyordu haberde;
“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş ve üzeri vatandaşların sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamak, sağlıklarını desteklemek ve yalnızlıkla mücadele etmek amacıyla önemli bir projeye imza attı. Bu kapsamda İzmit Saat Kulesi yanında bulunan, Şelale Park olarak bilinen kafe “Saygınlar Kulübü” adıyla hizmete alındı. İki katlı kapalı alanı, açık hava egzersiz alanı, kafe, kütüphane ve ibadet alanı ile donatılan Saygınlar Kulübü; üyelerinin gündelik hayatına keyif, hareket ve anlam katmayı amaçlıyor.
Kulüpte ayrıca el sanatları atölyeleri, açık hava sineması, müzik dinletileri, tiyatro gösterileri ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi pek çok etkinlik düzenleniyor.
Saygınlar Kulübünde her türlü ikram ve hizmet ücretsiz olarak veriliyor.”
Her şey bir yana dikkat ettiniz değil mi? Açılan mekanın adı “Saygınlar Kulübü”… Ne kadar büyük nezaket… Ne kadar anlamlı bir incelik…
Bakın ne diyor Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ad konusunda; “Saygınlar Kulübü adı yaş almış bireylerin onuruna yakışır bir ad…”
Başlangıçta Kocaeli merkezde hizmet vermeye başlayan Saygınlar Kulübünün ile bağlı 12 ilçede de açılması için çalışma başlatılmış…
Gelelim Ordu’ya…
Ordu’da ne yapılıyor yaşlılar-emekliler için?
Tabi bu soruyu öncelikle Büyükşehir Belediyemize soruyoruz.
Soruya aslında Büyükşehir Belediye Başkanımız Hilmi Güler, 1 sene önce cevap vermiş, şöyle demişti;
“Ordu'da ikamet eden emeklilere müjde… 19 ilçemizin tamamına kazandıracağımız yaşlı bakım merkezleri ve ücretsiz ikramların sunulacağı Yaşlı Çınarlar Lokali açacağız.
Yaşlı Çınarlar Lokaline ilaveten emeklilerimize su faturalarında %50 indirim, ücretsiz ulaşım, Ordu Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde %50 indirim… Hayırlı, uğurlu olsun…”
Dikkat ederseniz cümlenin sonu “Hayırlı, uğurlu olsun” sözü ile bitiyor. Yani bu iş oldu-bitti denmek isteniyor.
Peki, var mı böyle bir hizmet Ordu’da? Yok…
Olması için bir çalışma var mı? Yok…
Aslında bu tür hizmetleri CHP’li belediyeler de veriyor. Ancak, ben işi muhalefet belediyeleri ile anlatmak yerine Ordu Büyükşehir Belediyesi gibi AK Partili olan Kocaeli Büyükşehir’le anlatmaya çalıştım.
O da AK Partili belediye, sende AK Partili belediyesin… O yapıyor da sen niye yapmıyorsun, diye sormak bizim için gazetecilik görevi…
Hilmi Güler başkanımız da yaş almış bir büyüğümüz… Sağlığı ziyade, ömrü uzun olsun.
Yaş almış bir büyüğümüz olarak yaşlılar-emekliler için verdiği sözün ne anlama geldiğini en iyi kendisi bilir.
Emekli-yaşlı hemşerileri Hilmi Başkanımızdan “Müjde” olarak verdiği sözünün arkasında durmasını, Yaşlı Çınarlar Lokalini bir an önce açmasını bekliyoruz.