MİSAFİR KALEM


Kaygı Bozukları Günlük Yaşantımızı Nasıl Etkilemektedir?


Bu ay ki yazımızda yaşantımız içinde yer alan kaygı bozuklukları hakkında bilgi vermek istiyorum. Kaygı günlük yaşamımızda var olan bir durumdur. Bu durumu yeni biriyle tanıştığımızda, yeni bir işe başladığımız zaman ve bir durumla karşılaştığımız zaman yaşamaktayız. Öyleyse kaygı nedir diye bakacak olursak; günlük yaşamımızda endişe, panik ve bunaltı olarak tanımlayabiliriz. Bu durum her kişide görülebilecek bir durumdur. Normalde bunaltı, endişe hissetme durumu zamanla azalır ve kişi yaşamına devam eder. Ancak kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde ise bunalma, sıkılma endişelenme gibi duygular günlük yaşamı sekteye uğratacak ölçüde ciddi olabilmektedir. Bu kişiler hissettikleri endişe yüzünden normal hayatlarına devam edemez hale gelirler. Genel olarak yoğun bunaltı duygusu 6 aydan fazla bir süredir devam etmesi kaygı bozukluğunun göstergesi olabilmektedir.

Kaygı Çeşitleri Nelerdir?  Anksiyete(Kaygı) bozukluklarının pek çok farklı türü bulunmaktadır. Genel olarak sorun, ortada endişe ve bunaltı hissine neden olacak bir durum yokken kişinin bu hislere kapılmasıdır. Bazı durumlarda da normalde kaygıya yol açabilecek bir olay karşısında kişinin normalden daha fazla kaygıya ve endişeye kapılmasıdır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı durumdur. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açabilmektedir.

Panik Bozukluk:  Birkaç dakika içerisinde başlayan yoğun korku, endişe ve dehşet duygularının yaşandığı panik ataklarla karakterize bir rahatsızlıktır. Panik ataklar belirli aralıklarla tekrar eder. Atak sırasında kişide göğüs ağrısı, nefes darlığı, ölüm korkusu, çarpıntı gibi belirtiler oluşabilir. Panik bozukluğu olan kişiler sürekli atağın tekrarlayacağı endişesi taşır ve atağın gerçekleştiği durumlardan kaçınmaya çalışır. 

Sosyal Fobi: Topluluk önünde aşırı bunaltı, utanma hissiyle karakterize bir durumdur. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bu durumda kişi sosyal etkinliklerde başkaları tarafından yargılanacağı,  eleştirilere maruz kalacağını düşünerek kaygılanır. Dolayısıyla bu kişiler için topluluk önünde konuşmak, yemek yemek gibi davranışlar oldukça zordur.

Ayrılık Anksiyetesi Bozukluğu:  Çocukluk çağında görülen bir kaygı türüdür. Çocukta ebeveynlerinden veya yakın ilişki kurduğu kişilerden ayrılma kaygısı yaşamasıdır. Bu bozukluk çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilir. 

Seçici Mutizm: Çocuğun bazı durumlarda konuşma konusunda sorunlar yaşadığı bir durumdur. Örneğin çocuk dışarıda  konuşmazken evde yakın aile üyelerinin yanında konuşabilmesidir.

Kaygı Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir? Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak bakacak olursak;  Olaylar karşısında sürekli bir hal alan aşırı endişe ve bunaltı hissi, rutin olayları dahi kaygı verici olarak algılamak, olaylar karşısında en kötü senaryoyu düşünmek ve bu senaryoya göre plan program yapmak, belirsizlik durumunu idare edememek yanlış bir seçim yapma korkusuyla kararsızlık yaşamak işleri olağan akışına bırakamamak  rahatlayamamak konsantre olmada güçlük çekmek. Gibi belirtileri söylebiliriz.

Kaygı Bozukluklarının fiziksel belirtileri; yorgunluk, uykuya dalmada zorluk, kas ağrıları, titreme, gerginlik, terleme, mide bulantısı gibi durumlar sıralanabilir.

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593