Hayatta karşı olduğunuz hangi durumlar var? Bunları sesli olarak dile getirebiliyor musunuz? İlk aklıma gelenleri sıralayayım; ağaçların kesilmesine, hayvanlara eziyet edilmesine, doğanın kirletilmesine, toplumun cahil bırakılmasına, sosyal medyanın bizi ele geçirmesine, pervasızlığa, sürekli olumsuz konuşanlara, dürüst olmayana, nezaketsizliğe karşıyım.
“İyilik yapar gibi fedaKARlık yapanlara karşıyım” dedi aile terapisti, yaşam koçu arkadaşım Güzin. “Fedakarlık; kar elde etmek için bir şeyleri feda etmektir” diye ekledi. Hiç bu açıdan bakmamıştım olaya. “Saçımı süpürge ettim senin için, şu yaptığına bak” cümlesi yankılandı kafamın içinde. Kendine değil de başkalarına normalden fazla ilgi alaka gösterip, bir de bunun karşılığını beklemeyi anlatıyor bu ifade benim için.
Genelde toplumumuzda kadınlar bunu yapıyor. Yaptıklarınızı özveri ve fedakarlık olarak görüyorsanız sakın Yapmayın! Yaranamazsınız kimseye, siz verdikçe daha fazlasını isteyenler olacaktır çevrenizde. Önceliği kendinize verin, hayatınızın odağı kendiniz olsun. Bu demek değil ki, kimseyi umursamayın, bencil olun. Aksine içinizden ve elinizden geldiğince gönülden yapın her ne yapacaksanız.
Eğer çok fedakar bir insan olduğunuzu düşünüyorsanız “hayır” demeyi öğrenmelisiniz. Kendi sınırlarınızı belirlemeniz ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi daha net anlamanıza yol açar. Hayır’ı her zaman olumsuz olarak algılamamak gerekir, bazı şeyleri reddetmek sizin mutluluğunuz ve ruh sağlığınızın korunması için de gerekebilir. Hayır demenin kabalık olduğu öğretilen bir evde yetiştiyseniz eğer, istemediğiniz durumlara karşı nazik ve kibar bir üslupla da hayır diyebileceğinizi unutmayın.
Çok fedakar olduğunu düşünen biri çıkar karşınıza belki de, size bir şeyleri “feda” edip “kar” kazanmayı bekliyordur. Bir de üstüne ona borçlu olduğunuzu düşünüyordur belki de, bu sağlıksız ilişkiden kaçınmak en doğrusu olur. Aşırı fedakarlığın övünülecek bir meziyet olmadığını yaşam içinde örnekleri ile görüyoruz.
Psikolojik Danışman ve yazar Sarp Genco Gençaslan şöyle açıklıyor durumu; “Özveri göstermek aslında öz yatırım yapmak. Fedakarlık ise “feda” dan ziyade “kar” odaklı bir hareket. Genelde ilişkide fedakarlık yapan taraf, bir noktada yılıp, ilişkiyi noktalayan taraftır. Çünkü bir ilişki ne kadar fedakarlık gerektiriyorsa, o çift o kadar uyumsuzdur ve birbirine uydurulmaya muhtaçtır. Özveri ve fedakarlık, birini birine uydurmak için yapılan manevi masraftır. Kim uydurma için orijinalinden fazla bedel ödemek ister ki? Aşırı fedakarlık, bilinçaltınızda “emeksiz olmaz” inancı ve öz değer eksikliğinin sonucu olabilir.”