Yılmaz Akın


Pahalı Olan Daima Kaliteli midir? (Chivas Regal Sendromu)


       Chivas marka viski, ilk çıktığı zamanlarda beklediği satışı yapamamış, pazar payı kazanmaya çalışıyor olsa da istenilenin çok altında bir satış elde etmiştir. Daha sonra Chivas kardeşler, ürünlerinde hiçbir değişiklik yapmadan, fiyatlarını iki katına çıkarmış ve beklenmedik şekilde ürünlerinin satışları patlamıştır. Bu sebep için iki farklı görüş ortaya atılmıştır:

      Birincisi; gerçekten lezzetli ve kaliteli viskilerinin olduğu ve bu yolla tesadüfen bunun farkına varılmasıyla satışlarının patlama yapmasıdır. (Bu çok zayıf ihtimal)

      ikincisi ise; viski hakkında hiçbir fikri olmayan veya çok fazla bilgisi olmayan insanların "pahalıysa iyidir" ya da "pahalı olsun yoksa elalem ne der" mantığıyla alıp alıştıktan sonra sürekli chivas almasıdır.Bu stratejiden sonra yeni bir pazarlama taktiği ortaya çıkmıştır buna da chivas regal etkisi denmiştir, bu süreçten sonra birçok firma da bunu uygulamaya başlamıştır.
      Üniversite yıllarımda markette part - time çalışan arkadaşım anlatmıştı:

Çalıştığım büyük bir zincir süpermarkette fazlasıyla uygulanan ve başarıyla sonuçlanan yöntemdir, gıda reyonu şefinin talimatı ve baskısıyla bir teneke siyah zeytini farklı 4 seleye 4 ayrı fiyat etiketiyle satışa sunardık.(50-100-150-200 tl gibi) müşteri hepsini tadıp dener ve en pahalısını seçerdi. Gariban gördüğüm ya da halinin vaktinin yerimde olmadığını düşündüğüm müşterileri kendimce uyarmaya, ucuz olanı alması için yönlendirmeye çalışırdım. 'abicim, ablacım nerdeyse birbirinin aynı! kalitede zeytinler, bence hiç fark yok aralarında, gel sen ucuzunu al' desem de kendi bildiklerini okur en pahalısını alırlardı.                                              Al sana Türkiye’de Chivas regal etkisi…

 BU HAYAT FELSEFESİ TUTAR BENCE!
 Üzerinde marka yazan hiçbir şey kullanma, sen kendin markasın, çula çaputa para harcama… Sadece çantan ve ayakkabın kaliteli olsun, bir de sürekli spor yap, her zaman fit ol, böyle olunca pazardan beyaz gömlek ve bir kot alırsın yine çok şık olursun.

                                             

                                                                                                                          YILMAZ AKIN

                                                                                                                        26 HAZİRAN 2024

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593