27.12.2020 tarihli yazimda Acil kapsaminda görülen tedaviler için ücret ödenir mi? COVID-19 süphesi acil kapsaminda midir? sorusuna cevap aramistik. Bu yazimda ise Acil tanimi ne zaman son bulur? sorusuna cevap arayacagiz.
SUT 1.9- Ilave ücret baslikli ve 1.9.1- Ilave ücret alinmasi baslikli düzenlemesinde acil taniminin ne zaman son buldugunu düzenlemistir. Buna göre; ‘’ (6) (Degisik: RG-4/2/2018-30322) (102) Hastanin acil servislerde 24 saa.t içinde stabilizasyonu esastir. Hastanin acil servise basvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili klinige yatisi ya da baska bir saglik hizmeti sunucusunun yatakli klinigine sevk edilmesiyle acil hal sona erer. Acil servislerden kabul edilerek dogrudan uygulanan acil girisimsel islemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm saglik hizmetleri için ilave ücret alinamaz. Hastadan ilave ücret alinabilmesi için hastaya/hasta yakinina acil halin sona erdigine ve müteakip islemlerin ilave ücrete tabi olduguna iliskin "Acil Halin Sona Ermesine Iliskin Bilgilendirme Formu” (EK-1/D) kullanilarak, yazili bilginin imza karsiligi verilmesi zorunludur" düzenlemesi yer almaktadir.
Bu sartlarda acil tanimi sonlanmis olan Covid-19 olgulari ile tedavi gören hasta yine de ücret ödemeyecektir.
Söyle ki; SUT 1.9.3- Ilave ücret alinmayacak saglik hizmetleri baslikli maddesinde açikça (1) (Degisik birinci cümle: RG-12/11/2013-28819) "Asagida belirtilen saglik hizmetleri için hiçbir ilave ücret alinamaz" düzenlemesi yer almaktadir. Maddeye eklenen (Ek: RG-9/4/2020-31094) sayili düzenlemeyle) "Pandemi süresince pandemi olgularinin tani ve tedavileri, (Ek ibare: RG-9/4/2020-31094) ile bu islemlere iliskin sunulan saglik hizmetlerinden" eklenmistir. Bu düzenlemeyle birlikte koronavirüs olgularinin tani ve tedavisinde saglik hizmetleri için ücret alinamayacagi açikça düzenlenmistir.
Salgin tanimi ve COVID-19 açisindan pandemi tanimi
Salgin; belirli bir popülasyonda belirli bir zaman belirli bir popülasyonda, belirli bir zaman diliminde, bir enfeksiyon hastaligina yakalanan bireylerin sayisinda beklenenden fazla artis gözlenmesi anlamina gelmektedir.
Pandemi; dünyada birden fazla ülkede veya kitada, çok genis bir alanda yayilan ve etkisini gösteren salgin hastaliklara verilen genel isimdir. Dünya Saglik Örgütü koronavirüs hastaligina iliskin, virüsün yayilma hizina ve insan sagligi üzerindeki etkisine bakildiginda genel çapta koruyucu önlemlerin artirilmasini saglamak adina 11 Mart 2020 tarihinde tüm dünyada pandemi ilan etmistir.
Dünya Saglik Örgütü tarafindan ilan edilen pandemi ilaninda hastaligin yapisi dikkate alinarak bir amaç belirlenmis ve genel çapta koruyucu önlemlerin artirilmasini saglamak olarak bu amaç tanimlanmistir. Koronavirüs için bu amaca ulasmanin en temel metodu insanlar arasi temasi azaltmak hatta sonlandirmak ve tedavi süreçleri de dahil belirti gösteren insanlarin karantina altina alinmasidir. Koronavirüs süphesiyle tedavisine baslanan bir kisi derhal hastanede karantina altina alinmaktadir. Iradesiyle hastaneden çikabilme ve/veya karantina sartlarini reddetme imkâni yasal olarak mümkün degildir. Böyle bir durumda kamu sagligi ve diger tüm vatandaslarin sagliginin muhafazasi için zorunlu olarak karantinada kalan bir kisiye uygulanan tedaviye iliskin ücret talebi Anayasaya ilgili tüm mevzuata aykiri olacaktir. Bu sebeple dünya çapinda bir salgin olarak yayilan ve pandemi olarak ilan edilen koronavirüs tedavisi için taburcu edilme sürecine kadar hiçbir ücret talep edilemeyecektir.
Koronavirüs süphesiyle hastanede tedavi edilen hastalarin testinin negatif çikmasi durumunda ücret ödenir mi?
COVID -19 hastalarinda net teshis ancak Saglik Bakanligi tarafindan yapilan test sonuçlariyla konulmaktadir. Kesin teshis konulana kadar baslica hastalik emareleri görülen kisilerde derhal koronavirüs tedavisi baslatilmakta ve karantina altinda hastanede tedavi islemleri yapilmaktadir. Bu durum karsimiza tedavisi COVID-19 süphesiyle tedavisine yatarak baslanan hastalarin en erken 3 gün arayla gelen en az 2 test sonucu gelene kadar yapilan tedavilerin ücretlendirilip ücretlendirilmeyecegi sorusu çikmaktadir.
SUT 1.9.3- Ilave ücret alinmayacak saglik hizmetleri baslikli maddesinde yapilan degisiklikle açikça (1) (Degisik birinci cümle: RG-12/11/2013-28819) "Asagida belirtilen saglik hizmetleri için hiçbir ilave ücret alinamaz" düzenlemesi yer almaktadir. Maddeye eklenen (Ek: RG-9/4/2020-31094) sayili düzenlemeyle) Pandemi süresince pandemi olgularinin tani ve tedavileri, (Ek ibare: RG-9/4/2020-31094) ile bu islemlere iliskin sunulan saglik hizmetlerinden" düzenlemesiyle ücret alinamayacagi açikça düzenlenmistir.
Burada geçen "pandemi süresinde, pandemi olgularinin tani ve tedavileri" cümlesinden pandemi olgulari ile kasit koronavirüs teshisinde tüm dünyaca kabul edilen yüksek ates, kuru öksürük ve/veya akciger tomografisi sonuçlarinin incelenmesi sonucunda kuvvetli hastalik süphesi içeren sonuçlar ortaya çikmasi sebebiyle COVID-19 tedavisine baslanmis olmasidir. Yani pandemi olgulari ilk teshis ve kuvvetli süpheyle ortaya çikmis henüz test sonuçlari gelmemisse yapilan tedavilerin tamami SUT ilgili maddesinde belirtilen ilave ücret alinmayacak saglik hizmetleri kapsaminda kabul edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus uygulanan tedavilerin aslinda koronavirüs tasiyan hastaya olumlu etkileri ile testin negatif çikabilecegi hususudur. Hastaligin Saglik Bakanligi’nin resmi tüm açiklamalariyla da anlasilacagi üzere degisken bir yapiya sahip olmasi, negatif sonucu çikan bir hastanin daha sonra pozitif olabilecegi ve/veya pozitif sonuç alinan bir hastanin tekrar pozitif bir sonuçla karsi karsiya kalabilecegi durumudur. Akciger tomografisi, yüksek ates, solunum sorunlari vb. koronavirüs kuvvetli süphesi emareleri olarak tüm dünyada kabul edilmis belirtiler ile yatarak karantina altinda özel saglik kurulusunda tedavisine baslanan hasta uygulanan tedaviler ile test sonuçlari gelene yani kesin teshis konulana kadar pekâlâ iyilesme gösterebilir. Böylelikle tedavi devam ederken yapilan ve kesin teshise esas alinacak test sonucu gelene kadar tedavi ile iyilesme asamasi göstermis olabilir. Böyle bir durumda kesin teshis konulamadigi veya testi negatif oldugundan bahisle ücretlendirme yapilabilmesi SUT ile yapilan ve degisiklikle amaçlanan kamu sagligi ve vatandasin saglik güvenligini güvence altina almak ilkeleriyle bagdasmayacaktir. Gurbetten hasretle...