B12 vitamini aynı zamanda kobalamin olarak da adlandırılmaktadır. Suda çözünen bir vitamin olmasının yanı sıra eksikliğine de sık rastlanmaktadır.
B12 Vitamininin Görevleri
Kandaki kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.
Miyelin kılıfların sentezinde yer alır. Miyelin kılıfın görevi, elektriksel sinyal iletimini sağlamaktır. B12 vitamini miyelin kılıf sentezinde yer alması sebebiyle sinir sistemi için de oldukça önemlidir.
Folik asidin emilimi için B12 vitamini gereklidir.
B12 Vitamini Eksikliği
Soluk Cilt: Cilt renginin soluk olması B12 vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Cilt altındaki kırmızı kan hücreleri ciltteki rengi sağlar. B12 vitamini kırmızı kan hücreleri üretimi için gerekli olduğundan, eksikliğinde cilt renginde solukluk meydana gelebilir.
El ve Ayaklarda Karıncalanma Hissi: Miyelin kılıf, elektriksel sinyal iletimini sağlar. Aynı zamanda hislerin iletilmesinde ve sinirleri korumada da görev alır. B12 vitamini miyelin kılıfların sentezinde yer aldığı için, eksikliğinde sinir iletiminde sorunlar meydana gelerek el ve ayaklarda karıncalanma hissi, his kaybı veya iğne batmasına benzer hislerin gerçekleşmesi söz konusu olabilir.
B12 vitamini eksikliğinde; anemi, yorgunluk, ağız içinde yaralar, adet görememe(amenore), cildin soluk renkte olması, hatırlamada güçlük, kalp çarpıntısı, depresyon ve gerginlik gibi belirtiler gözlenebilmektedir B12 vitamini, günlük beslenme kaynaklarından yeterli miktarda alınabilmektedir.
Fakat bazı durumlarda örneğin; çölyak hastalığı olan bireylerde, yüksek miktarda alkol tüketenlerde, crohn hastalığı olanlarda, sıkı vegan diyet uygulayan kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.
B12 Vitamini Kaynakları
B12 vitamini en çok hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur. B12 vitamininin en zengin kaynakları: karaciğer ve dalak gibi sakatatlar, karides ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri, alabalık, uskumru ve ton balığı, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır.
B12 vitamini ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu sağlıklı bir beslenmedir. B12 vitamini eksikliği yaşayan bireyler, B12 vitamini kaynaklı besinleri tüketerek günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Fakat vejetaryen beslenen bireyler, B12 vitamini ihtiyacını karşılamak için doktora danışarak hap veya iğne olarak B12 vitamini takviyesi alabilirler.