DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Gastrit ve Beslenme


Gastrit, mide mukozasının iltihaplanmasıdır. Midede yanma, yemeklerden sonra midede gaz oluşumu, iştahsızlık, ağrı, mide içi şişkinlik, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtileri azaltmak beslenme ile mümkündür. Peki gastrit neden olur? Günümüzde gastrit oluşumunun nedeni sıklıkla helicobacter pylori adı ile bilinen bakteriler sebebiyle ortaya çıkan iltihaplanmadır. Bu bakteri dışında; bazı ilaçların uzun süre kullanımı( ağrı kesici, kortizon…), çok acılı ve baharatlı yiyecekler tüketmek, çay kahvenin fazla tüketimi, yetersiz ve dengesiz beslenme, sigara kullanımı, bazı besin alerjileri, gıda zehirlenmeleri de gastrit oluşumuna neden olan faktörler arasındadır. Beslenmeye dikkat ederek gastritin yol açtığı problemleri yaşamamanız mümkündür.

Gastritte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Kahve, çay, asitli içecekler, alkol, çikolata, domates, sigara, kızartmalar ve yağlı yiyecekler, baharatlı ve acılı yemekler, ketçap, hardal ve sirke.

Ayrıca gastrit oluşumuna neden olan helicobacter pylorinin gelişmesine yardımcı olan sarımsak, soğan, kereviz ve elmadan da uzak durmak gerekir. 

Vücutta asit salgısını arttıran; süt, lahana, kuru fasulye ve brokoli gibi besinlerin tüketiminden de kaçınmak gereklidir.

Gastriti Olan Bireyler İçin Beslenme Önerileri

Yemekleri az az, sık sık tüketin. Uzun süre aç kalırsanız, mide asit salgılayacaktır ve bu da midede yanma ve ağrı hissetmenize sebep olur.

Yemek yerken hava yutulması( hızlı yeme, yemek yerken konuşma…) hazımsızlığa neden olduğu için yemekler yavaş yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmeli.

Mide yanması yaşamamak adına yemek ne çok soğuk ne de çok sıcak tüketilmeli.

Sebzeleri çiğ tüketmek yerine, haşlayarak veya fırınlayarak tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

Yemek pişirme yöntemlerine dikkat ederek, kavurma ve kızartma işlemleri uygulamayınız.

Su tüketiminizi arttırın. Su midenizi toksinlerden arındıracak ve hazımsızlığınızı da azaltacaktır.

Süt ve süt ürünleri tüketirken, az yağlı veya yağsız olanları tercih edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalarda C vitamininin arttırılmasının, gastrit semptomlarını azalttığı saptanmıştır. Günlük taze sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.

Gastritte beslenme kişiye özel olmalıdır. Bir bireyde semptom göstermeyen yiyecekler, başka bir bireyde problem yaşanmasına sebep olabilir. Bu yüzden besin tüketiminden sonra sizde sorun oluşturan yiyecekleri beslenmenizden çıkartın. Günlük beslenmenizin yeterli ve dengeli olmasına önem gösterin. Kişiye özel, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı için 0533 255 83 95 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593