DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Glütensiz Diyet


Kilo vermek isteyen birçok kişinin glütensiz beslenme modasına uymaya çalıştığını biliyoruz. Glüteni diyetten çıkarmak doğru mudur, kimler glütensiz beslenmeli? Gelin glüteni yakından tanıyalım. Glüten; buğday, arpa, çavdarda bulunan bir proteindir. Glüten bazı bireylerin bağırsak sisteminde hassasiyet yaratabilir ve sindirim sorunları yaşatabilir. Glüten intoleransı, buğday alerjisi ve çölyak hastası olan bireylerde glütensiz diyet önerilir.

Glüten İle İlişkili Hastalıklar

Buğday alerjisi: Buğday proteinlerine karşı vücudun reaksiyon göstermesidir. Buğday alerjisi olan bireylerde çölyak hastalarına benzer şekilde glütensiz beslenme tedavisi uygulanmaktadır. Fakat bu kişilerde sadece buğdaya karşı alerji olduğundan yulaf, arpa, çavdar gibi tahılları diyetlerinden çıkartmalarına gerek yoktur.

Glüten intoleransı (Glüten Alerjisi): Glüten tüketimiyle birlikte görülen ve rahatsızlık yaşatan bir durumdur. Karın ağrısı, ishal, kabızlık, bulantı, kusma görülebilir. Çölyak hastalığının belirtileri daha rahatsız edici ve uzun süreli iken glüten intoleransında bu durum görülmez.

Çölyak Hastalığı: Glüten içeren besinlerin vücuda girmeye başladığında ortaya çıkan otoimmün bir bağırsak hastalığıdır ve bu hastalık kalıtsaldır. Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı belirtiler gösterir. Çölyak hastalığının genel belirtileri ise karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama, kas zayıflığı, kansızlık ve ishaldir. Çölyak hastalığı ömür boyu sürdüğü için tek tedavisi glütensiz beslenme tedavisidir. Glüten diyetten çıktığında semptomlar azalacaktır. 

Glütensiz Diyet

Buğday, arpa ve çavdar içeren gıdaların diyetten çıkarılmasına dayanır. Bu diyette pirinç, mısır, teff, karabuğday, kinoa, et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, meyve-sebzeler, kuruyemişler gibi birçok besin serbesttir. Ancak bulgur, makarna, kuskus, irmik, şehriye, arpa ve çavdar glüten içerdiğinden yasaklanmıştır. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise besin olmayan glüten kaynaklarıdır. Diş macunu, gargara türleri ve bazı rujlar glüten içerebilir. Bu sebepten glüten intoleransı olan veya çölyak hastası olan bireyler etiket okumaya önem vermelidir. Marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde ‘glütensiz’ ibaresi veya ‘üstü çizilmiş başak’ sembolü bulunur. 

Glütensiz diyet kilo verme yöntemlerinden biri midir? Glütensiz diyet bireylerde daha sağlıklı beslenme ve kilo kaybı oluşturmaktadır. Fakat bunun sebebi glütenin kesilmesi değil; makarna hamurişi, rafine şekerlerden uzak durulduğu içindir. Ayrıca glütensiz beslenen bireylerde B grubu vitaminleri, demir ve folat eksikliği görülmüştür. Glütensiz diyetlerin kilo kaybına olumlu etkisi olduğu ve kilo kaybı amaçlı yapılabileceği yönünde kanıtlanmış bir bilgi henüz bulunmamaktadır.

Glütene karşı bir hassasiyetiniz veya hastalığınız yoksa sadece glüten tüketmeyerek değil, sağlıklı ve düzenli beslenerek kilo verebilirsiniz. Sağlıkla kalın…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593