YAHYA CUMHUR TAPÇI


İyi İnsan Olabilmek…


Sen iyiysen herkes iyi… Büyük laf… Nasıl olacak bu? İyi bir kişi olarak her türlü kötü ve yanlış davranışlar karşısında nasıl davranacak insan? Karşındaki kişinin bencilliği tavan yapmışsa sizin alçakgönüllülüğünüz, hoşgörünüz ne işe yarayacak? Böyle kişiler karşısında ne kadar sabredebileceksiniz?

İyi insanlara ihtiyaç var, şu yalan dünyada. Bütün dinlerin amacı da iyi insanlar yetiştirmek değil mi? Bütün peygamberler, iyiyi, güzeli ve doğru yolu tavsiye ederek örnek kişilikleriyle insanlara rehberlik etmemiş midir? Sahi neden Allah (cc) insanları doğru yola iletmek için peygamberler göndermiş ki?  Cevabı bu sorunun içinde olsa gerek! Eşrefi mahlûkat olarak yarattım, diyor yüce yaradan. Nasıl oluyor da bu şerefli mahlûk en aşağıların aşağısında dolanıyor? İnsanın mayasında bir sıkıntı var demek ki… Sıkıntılı bu maya, “ben” olsa gerek… “Ben!” Yeryüzündeki bütün olumsuzlukların nedeni…

İnsanoğlu, “biz” anlayışında olabilse hiçbir sorun kalmayacak belki de. Hani, bütün olumsuzluklarımız, yanlış ve kötü alışkanlıklarımız ve davranışlarımızın sorumluluğunu şeytana havale ediyoruz ya… Sakın şeytan dediğimiz varlık şu bizdeki “ben” olmasın? Burada bile bencilliğimiz ortaya çıkıyor; “Ben yapmadım o (Şeytan) yaptı.” Bütün kabahati şeytana havale edip kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Kimi kandırıyoruz acaba?

İnsanoğlu çok zeki olduğunu düşünüyor herhalde. Aslında doğrudur da… Diğer bütün varlıklarda olmayan bir zekâya sahip insan. Ama bu zekâyı olur olmaz yerde kullanmaya başlayınca işler değişiyor. İnsanoğlunun dışında yaradılış gayesinin dışına çıkan hiçbir yaratık yok. İnsan dışında bütün yaratıklar Alla(cc)’ın onlara verdiği kabiliyet derecesinde hayatlarını devam ettiriyorlar. Sınırları asla aşmıyorlar. Ya insanoğlu… 

Allah(cc) insanoğlunun şaşıracağını, doğru yoldan sapacağını bildiği için ona bir rehber /peygamber göndermiş. Yoldan çıktığı, zulüm ve yaradılış gayesinden ayrıldığında doğru yola gelmesini sağlamış. Bu uyarıları ciddiye alanlar olduğu gibi almayanlar da olmuş tabii. Aksi takdirde dünyanın düzeni bozulur muydu? İnsanoğlu kendi elleriyle bozmuyor mu şu dünyanın düzenini… Hele son yılların bunca problemleri insanoğlunun kabahati değil mi? Eğer insanoğlu kabahatli olduğunun farkında olsa kendine bir çeki düzen verir, mahlûkatın genetiğiyle oynamaz, doğanın gidişatına müdahil olmaz, katletmeye, değiştirmeye kalkmazdı. Yine görüyoruz ki burada insanoğlunun bencilliği ortaya çıkıyor. “Bütün mahlûkattan üstünüm!” kibri, aymazlığı…

Bütün bu aymazlıkların neticesi insan, kendi hemcinsi üzerinde de bir üstünlük, bencillik, hükmetme arzusunda. Kendince sosyal statü çıkarıyor ortaya… Zengin fakir, okumuş cahil, kadın erkek, büyük küçük, akıllı deli… Ama bilmiyor ki zenginin bir gün fakir, cahilin okumuştan daha ferasetli, kadın ve erkeğin yaradılışlarına göre birbirinden daha üstün, küçüklerin büyük, nice akıllıların deli diye küçümseyip alaya aldıklarının aslında bir veli olabileceğinin farkında değil. Bütün bu farkındasızlık insanoğlunu insanlıktan çıkarıyor. İnsanlıktan çıkmak, yaradılış gayesini unutup yanlış yollara sapmak ve hayvanlardan da aşağı seviyeye düşürmektir kendini…

Kişi, her akşam yatmadan önce kendi muhasebesini yapmalıdır. Bu gün kendim, diğer insan ve canlılar için ne yaptım? Yaptıklarımın ne kadarı iyi ne kadarı kötü ve yanlıştı? Hepimiz insanız, yanlış yapmaya meyilliyiz. Bu yüzden yaptığımız yanlışlıklardan dolayı bir pişmanlığımız, mahcubiyetimiz var mı? Kaç kişinin kalbini kırdım, kaç kişiyi memnun ettim? Hayvanları sevdiğim kadar insanlara karşı bir sevgi oluşturabildim mi? Bu sevgi neticesinde iyi bir kişi olma, iyilik yapma ve kendimi diğer insanlardan üstün görmeme meziyetine sahip olabildim mi? Nerde…

Bunca kavga, döğüş, öfke, intikam, katliam, cinayet, haksızlık, hukuksuzluk, hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık, saygısızlık, bencillik,… gemi azıya almışken hangi iyiler buna dayanabilecek? İyi bir insan olarak sokakta yürürken başımıza bir felaketin gelmeyeceğinden emin miyiz? Bir kavgayı ayırmaya cesaret edebiliyor muyuz? Bir haksıza haksızlığını söyleyip, yanlışını düzeltme cesaretini bulabiliyor muyuz kendimizde ya da bizi bir başkası bir yanlışımızdan dolayı uyardığı, eleştirdiğinde nasıl davranıyoruz? 

Bunca sorular içinde iyi olmaya çalışan bütün iyi bir insan olma adaylarının Allah(cc) yar ve yardımcıları olsun. İyi insanların işi çok zor bu dünyada ve fakat ancak yine de düzeltirse iyi insanlar düzeltecek bu dünyayı. Atalarımızın sözü, “Zulüm payidar olmaz!” “Sen işin sonuna bak.” Biz göremesek de…  04.05.2024 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593