RECEP ÖZCAN


Korna sesini sever misiniz?


 Ehliyet almak çogunlugun hayalidir. Kimlik yerine cepte veya cüzdanda para gibi tasinir. Çünkü degerlidir, almak için sürücü kurslarinda trafik, ilkyardim ve motor derslerini aksatmadan dinlemek, kitapçigini sular seller gibi ezberleyerek sinavi vermek gerekir. Birde direksiyon sinavini geçti mi gururumuzdan geçilmez? Hala günümüzde bile zorlanan var. Sonuçta simdi tabirle “Sürücü Belgesi”  bulunsun, lazim olur.

Ehliyet alindi mi iste ondan sonra arabayi ne zaman alabilirim düsüncesi devamli aklimizdadir. Alinmasi gerekir, dolmuslarda binmek yazin sicakta ter kokusu, kisin nefes kokusu çekilmez. Hele otobüslerle seyahat etmek öyle hiç de kolay bir is degildir. O zahmete katlanilmaz degil mi? Verilen parayla kendi arabanla seyahat etmek daha avantajlidir. Öyleyse araba almak daha mantiklidir. Araba almanin sebebi al sana iste.

Araba sahibi olduktan sonra gerisi önemli degildir. Arabanin kornasiyla sevincimizi paylasmamiz gerekiyor? Araba alma sevincimiz bosa mi gitsin. Evin önüne gelindiginde “kornaya basarak” iste arabamiz demek ne güzel sevinçtir. Eskiden korna basarak sevincimizi paylasirdik simdilerde sosyal medyada begeni veya “Hayirli olsun” mesajini alarak sevinmekteyiz.

Korna çalmak için pek çok sebebimiz var. Korna çalmanin pek çok çesitleri var. Herkesin tercihi farkli olabilir. Iste bu farkliliklardan korna basma çesitleri ortaya çikmistir.

Birincisi ve makbul olani “selam” kornasidir. Soförler genelde taniklarina veya bazen de tanidik olmasa bile selam verme ihtiyaci duyar. Iste direksiyonda giderken söyle bir selam olsun diye kornaya basariz “selamün aleyküm” diyerek.

Ikincisi yol ver kornasidir. Sen yavas gidersin veya biri yavas giderek yolana devam eder. Arkadan gelen kornaya basar “yol ver” geçeyim. Ne öyle aheste aheste gidiyorsun dercesine kornaya basarak yanindan geçer. Bu aslinda tehlikeli hatta kazaya davetiye olabilir.

Üçüncüsü tanisiklik kornasidir. Komsu, kahve arkadasi, is arkadasi, hemseri gibi. Bak seni tanidim, ben yanindan geçiyorum. Dikkatli davranilirsa sikinti yok fakat illa da kornaya kasip kendini göstermekse amaç tehlikeli olabilir. Dalgin olmamak gerekir.

Hayatimizda dügün var, bayram var, asker yol etme var, seçim zamanlari konvoylar var, ölüm var. Ölümü de niye zikrediyorsunuz demeyin. O da hayatimizin bir parçasi. Dügünlerde, sünnet dügünlerinde, kornayi kullanmak katilanlari sevindirir. Oyun ve müzik havasinda,  konvoyda korna çalmak nese verir. Buna ne kornasi desem acaba diye düsündüm. Olsa olsa damat, gelin veya çük kornasidir. Damat, gelin ve çocuk sevinmesidir. Niye çalinmasin korna çalinmak için güzel bir bahanedir.

Askerlik bizim milletimiz kutsal bir vazifedir. Askerligini yapmayani adam yerine koymazlardi eskiden. Adam sinifina geçmenin yolu her gencin askerligini yapmasidir. Unutmayin asker yol etme merasimlerinde asker adayinin arkadaslari tarafindan konvoy olusturarak kutlamalaridir. Konvoy yapilir da kornalar çalinmaz mi? Elbette çalinir. Sevinmenin aracidir ve zamanidir. Bu da asker kornasidir.

Siyasilerin gövde gösterisi için yaptiklari konvoylarda korna seslerini görmemezlikten gelemeyiz. Benim taraftarim bakin ne kadar fazladir. Seçmenler beni tercih ediyor deyip gururlarini ortaya koymaktir. Buna dense dense seçim kornasi denir. Seçimi kazanirsa iyi, sevinç, kaybederse üzülme kornasi olabilir.

Cenazeleri mezarliga götürürken cenaze arabasinin arkasindaki arabalar kornalarini kesintisiz çalarlar. Amaçlari üzüntülerini belirtmektir. Bu da üzüntü kornasidir. Ölümün acisi kornalara yansir.

Uyari kornasi çalanlarimiz epey fazladir. Yanindan geçen veya karsinda gelende aksaklik varsa uyarma ihtiyaci hissedilir. Tehlikeden kurtarmak amaçlidir. Uyarinin sonucu iyi ve güzel olabilir bu nazik uyari kornasidir. Yaya yolun ortasinda dalgin bir vaziyette giderken kendine gel demek için korna çalmak güzel bir uyaridir.

Birde kaba uyari kornasi vardir. Kirmizi isikta yesilin yanmasini beklerken arkada kuyruk olur. Yesil daha yanmadan arkadan kornayla uyarilmak kaba bir uyaridir. Buna bazen küfür etme kornasina denir. Küfür kornasinin ileri safhasi kavga etme, af burun “in asagi lan” veznindendir. Torpidodan haydar veya levyeler ele alinir trafik karisabilir. Vurmalar ve bagirmalar havada uçusur. Sakin böyle uyarilara bulasmamaya çalisin.

Bu kadar kornadan dem vurup da spordan bahsetmemek olmaz. Tuttugumuz takim maçi kazandigimizda konvoy yapip korna çalmadan olmaz. Bura da bosalma var. Psikoloji düzeltme var. Bu da olsa olsa psikoloji düzeltme kornasidir.

Hiç gençlerin havali kornasi unutulur mu? Kornanin havasizi oldugu gibi havalisi da var. Bunu da gençler ortaya koyarlar.

Kornani birçok daha çesidi olabilir. Biz bir kismini dile getirdik. Bir ankette “nefret ettiginiz ses nedir?” sorusu arasinda korna sesi yoktur. Fakat yine de gürültü kirligine yol açacak korna sesine sebep olmamak gerekir.

Ne diyelim araban varsa kullaniyorsan, korna çalmak zorunda kalabilirsin. Ama kornayi yerinde ve zamanin kullanmak güzeldir. Yerinde ve zamaninin disinda kullanmayi tavsiye etmem. Sonucu üzüntülüdür. Benim korktugum zebani kornasiyla cehennemin hatirlatilmasidir, neyimize gerek…

 

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593