DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Ödem Sorunu


Herkesin neredeyse ortak derdi ‘ödem’ sorunu. Bazı zamanlarda vücudumuzda örneğin; el, parmak ayaklarda şişlik hissederiz. Böbreklerimiz vücutta sodyum/su oranını korumak ister. Besinlerle vücuda aldığımız fazla tuzu dengelemek için suya tutunurlar. Bu su tutma şişlik hissine ve daha kilolu görünmenize yol açabilir. Ödem fazla tuz ve şeker tüketimine bağlı olarak gelişir. Kısacası tüketilen tuz ve su miktarı ödem oluşması için etkilidir.

Peki ödem neden oluşur?

Böbrek, kalp, karaciğer ve hormonal hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar ödem oluşumuna yol açabilmektedir. Eğer bu hastalıklarınız yoksa; uzun süreli hareketsizlik ve oturmak, su tüketiminin az olması, tuz tüketiminin fazla olması, karbonhidrat içeren besinleri fazla tüketmek, kadınlarda regl dönemi öncesi ve sonrası gibi durumlar ödem oluşması için sebep olabilmektedir. 

Beslenme İle Ödem Oluşumunun Önüne Nasıl Geçebiliriz?

-İlk olarak su tüketimine özen göstermek gerekir. Günlük yaklaşık 2.5 litre yani kg başına 35 ml su tüketimi ödemin önlenmesinde ve atılmasında etkili olmaktadır. Su içmeyi sevmiyorsanız veya tüketmekte zorlanıyorsanız suyunuzun içine tatlandırmak için çubuk tarçın, maydanoz veya limon atabilirsiniz.

-Maydanoz tüketin. Maydanoz, diüretik etkisiyle klinik çalışmalarla da ispatlanmış şişkinliğinizi azaltacak ve ödem atmanıza fayda sağlayacak doğal bir çözümdür. Fakat maydanozu fazla tüketmemekte yarar var. Gereğinden fazla maydonoz tükettiğinizde, vücuttan aşırı su atılımı olabilir, bu da tansiyon düşüklüğüne yol açar.

-Kalsiyum kaynağı süt, yoğurt ve kefir tüketin. Kalsiyum vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin atılmasına yardımcı olur. Günlük tükettiğiniz ortalama 3 porsiyon süt ve süt ürünleri şişkinliğinizin azalmasında fayda sağlayacaktır.

- Asitli ve şekerli içecekler yerine; karahindiba, hibiskus ve yeşil çay gibi bitki çaylarını tüketin. Bu bitki çayları diüretik etkisiyle vücutta tutulan fazla suyun atılmasına ve şişkinliğinizin azalmasını sağlar. Hamileler, emzirenler ve kronik hastalığı olan bireylerin tüketmeden önce doktoruna danışması sağlık açısından önemlidir. 

-Sodyum alımını azaltın. Tuz içeriği yüksek paketli gıdalar yerine, taze sebze ve meyvelere, yağlı tohumlara yer verin. Sodyum içeriği yüksek besinlerle beslendiğinizde, böbrek bunu dengelemek için su tutacaktır ve sonucunda ödem oluşacaktır. Sodyum alımını azaltarak ve su tüketimini arttırarak ödemle baş edebilirsiniz.

- Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz vücuttaki sıvı dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur, yaptığınız düzenli yürüyüş ve egzersizler ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

-Ayrıca ananas, salatalık, muz, kereviz, enginar gibi besinleri günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. Ödem probleminiz varsa, karışık bitki çayları ve aşırı diüretik tüketiminden kaçının. Diüretik alımının artması ile birlikte vücuttan mineral ve vitamin alımı da artacaktır ve sağlık problemlerine yol açacaktır. En sağlıklı yol doğal besinlerle, tuzu az tüketerek, su alımını arttırarak ve günlük fiziksel aktivite yaparak ödem probleminizden kurtulabilirsiniz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593