TEMEL OVALI


PISA 2022


            Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları açıklandı. PISA, OECD tarafından 3’er yıllık dönemlerde gerçekleştirilen bir izleme araştırması. 

            15 yaşındaki öğrencilerin gereken temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip olduklarını ölçüyor. Temel olarak öğrencilerin matematik ve fen okuryazarlığı ile okuma becerileri alanlarındaki becerileri değerlendirilmekte. Türkiye’de 2003 yılından bu yana PISA’ ya katılıyor. 2022 PISA’ ya ise 37’si OECD ülkesi olmak üzere 81 ülke katıldı. Singapur PISA 2022’de tüm alanlarda ilk sırada yer alan ülke oldu.

            Öncelikle şunu bilmek gerekiyor. PISA öğrencileri 6 düzeyde sıralıyor. 6 ve 5’nci düzeyler en üst seviye. Yani bu bölümdeki öğrenciler bir ülkenin beşeri sermayesini oluşturuyor. Geleceğin bilim insanları, yaratıcılık gerektiren becerilere sahip kişiler bu iki düzeyde yer alıyor.

            PISA 2022 uygulamasında Türkiye matematik okuryazarlığı alanında 453, fen okuryazarlığı alanında 476, okuma becerileri alanda ise ortalama 456 puan elde etti. 

            Matematik ve fen alanlarındaki PISA 2022 ortalamaları PISA’da şimdiye kadar elde edilen en yüksek sonuçlar arasında yer alırken okuma becerileri alanında ise uzun dönemdeki ortalamaya yakındır. PISA 2022’de özellikle matematik ve fen alanlarında elde edilen puanlar, 2006 ve 2015’teki puanlara kıyasla oldukça yüksektir. Türkiye, 10 yıldan uzun bir süre boyunca PISA’daki çoğu alanda iyileşme gösteren az sayıda ülkeden biri olmuştur.

            Türkiye’deki öğrencilerin yaklaşık %5’i matematikte en iyi performans gösteren öğrenciler arasındadır. Diğer bir ifadeyle bu öğrenciler PISA matematik testinde 5 veya 6. düzeye ulaşmışlardır (OECD ortalaması: %9).Bu düzeylerde öğrenciler karmaşık durumları matematiksel olarak modelleyebilir. Bu durumlarla başa çıkmak için uygun problem çözme stratejilerini seçebilir, karşılaştırabilir ve değerlendirebilir. PISA 2022’ye katılan 81 ülkeden sadece 16’sında öğrencilerin %10’undan fazlası 5 veya 6. yeterlik düzeyine ulaşmıştır.

            Türkiye’deki öğrencilerin yaklaşık %71’i okuma becerileri alanında 2. yeterlik düzeyine veya daha yüksek bir düzeye ulaşmıştır (OECD ortalaması %74). Bu öğrenciler, asgari düzeyde, orta uzunlukta bir metindeki ana fikri belirleyebilir, bazen karmaşık olsa da açık kriterlere dayalı olarak bilgi bulabilir ve açıkça yönlendirildiğinde metinlerin amacı ve biçimi üzerine düşünebilir.

            Fen alanında ise öğrencilerin yaklaşık %75’i 2. yeterlik düzeyine veya daha yüksek bir düzeye ulaşmıştır (OECD ortalaması %76). Bu öğrenciler asgari düzeyde, bilinen bilimsel olgular için verilen doğru açıklamayı tanıyabilir ve basit durumlarda, mevcut verilere dayanarak bir sonucun geçerli olup olmadığını belirlemek için bu bilgiyi kullanabilir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593