Her yeni teknolojide insanlığın sonunun geldiğine ilişkin benzer kaygılar tekrarlanmaktadır. Ancak burada düşünülen yapay zekânın dünyayı ele geçirmesi ve insansı robotları komuta eden bir tirana dönüşmesi ise bu durum şu an için pek olası görünmemektedir.
Mevcut yapay zekâ teknolojileri bazı alanlarda işlerin hızlı ve hatasız yapılmasını sağlayabilmektedir. Başka bir ifadeyle şu anki teknoloji o noktadan epey uzaktadır. Ancak yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bazı ülkelerin kitle imha silahları geliştirmeleri ve geçmişte yapay zekâ teknolojileri olmadan da yaptıkları gibi bir dünya savaşı çıkartmaları istenmeyen ama daha olası bir senaryo olarak görünmektedir. Burada teknolojinin kendisinden çok kullanım amacı ve şekli önem taşımaktadır
Sanayi devrimi gerçekleştiğinde makinelerin, insanların işlerini elinden alacağı ve insanları işsiz bırakacağı düşünülmesine rağmen zaman içinde iş kolları değişmiş, tüketim artmış, tüketimi karşılamak için üretim ve istihdam artmıştır. Yapay zekâ sistemleri üretimi, standart süreçleri otonomlaştırmakta ve bazı iş kollarında işgücü ihtiyacını azaltmaktadır.
Yapay zekâ sistemleri bazı iş kollarında daha az insanla daha az çalışmayla daha çok verim, daha kaliteli ve daha hızlı çıktılar alınmasını sağlamaktadır. Yapay zekâ sistemleri aynı zamanda yeni iş alanları oluşturmakta veya bazı alanlarda işgücü ihtiyacını artırmaktadır. Yapay zekâ mühendisliği, veri analistliği, veri bilimi, programcılık, veri mühendisliği ihtiyacın artacağı iş kollarına örnek verilebilir.
Bir resmi sınıflandırma, veri tabanından bir kişiyi arama, bulma (yüz tanıma teknolojisi ile), trafik yoğunluğuna göre en kısa rotayı hesaplama gibi işlemlerde insanlardan daha başarılıdır. İnsanın yaptığı tüm işleri (konuşma, öğrenme, sorulara cevap verme, mantıksal çıkarımda bulunma vb.) onun kadar yapabilecek genel bir yapay zekâ henüz geliştirilememiştir.
Burada farklı bir endişe de yapay zekânın insanların beyinlerini tembelleştirerek onların becerilerini körelteceği yönündedir. Yapay zekâ teknolojileri mevcut halleriyle insanın yerine düşünen bir sistemden daha çok, yardımcı görevi görmektedir.
Bir bilgisayar için kolay olan ama bir insan için zaman alıcı işleri yaparak insanın kendini geliştirebilmesi için ona zaman kazandıracaktır.