TEMEL OVALI


20. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI


Millî Egitim sistemi için tavsiye kararlari almak üzere yedi yil aranin ardindan toplanan 20. Millî Egitim Sûrasi çalismalarini tamamladi. Sûra Genel Kurulu'nda, özel ihtisas komisyonlarinda görüsülen 124 madde ile genel kurula sunulan 4 yeni önerinin oylamasi yapildi. Oylama sonucu yeni 4 maddenin daha kabul edilmesiyle birlikte toplam 128 madde, 20. Milli Egitim Surasi tavsiye karari olarak kayitlara geçti.

 

        Cumhuriyet’in kurulusundan bugüne kadar geçen sürede egitim ile ilgili birçok planlama, düzenleme ve mevzuat çalismasi yapilmis; egitim sistemimizin gelistirilmesi için hedefler belirlenmistir. Ülkemizin egitim politikalarinin belirlenmesinden sorumlu organlardan biri olan Millî Egitim Bakanligi da bu nedenle belirli araliklarla Millî Egitim Sûralari düzenlemektedir. Türk egitim sistemine yön vermek amaciyla görüs ve önerilerin sunulup tartisildigi ve kurulusu, çalismalari kanunla düzenlenen Millî Egitim Sûralari ilk kez 1939’da toplanmistir.

 

        Sûralara, millî egitimle ilgili politikalarin çizilmesinde yol gösterici rol verilmistir. Tarihsel gelisimi boyunca Millî Egitim Sûralari, millî egitimle ilgili politikalar üreten bir kurum olarak geleneksellesmistir. Millî Egitim Sûralarinda Türkiye’nin egitim sorunlarini çözebilecek, egitim sistemini gelistirecek ve iyilestirecek pek çok karar alinmistir. Millî Egitim Sûralari, egitimle ilgili paydaslarin yani sira kamu kurum temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve yabanci uzmanlarin katilimci olarak gündem konularina veya egitimin genel sorunlarina çözümler aradigi demokratik bir yapiya sahiptir.

 

        20. milli Egitim sura gündemi, "egitimde firsat esitligi" ana temasi altinda "temel egitimde firsat esitligi", "mesleki egitimin iyilestirilmesi" ve "ögretmenlerin mesleki gelisimi" olarak belirlendi. Hazirlik sürecinde, özel ihtisas komisyonlari ile okul öncesi egitimden üniversite giris sistemine kadar muhtelif konulara iliskin çalisma gruplari olusturuldu. Suranin temsiliyetini artirmak için tüm illerden katilimcilar seçildi ve yapilan 26 farkli bölgesel toplanti sonrasi raporlar hazirlandi. Sura kapsaminda olusturulan özel ihtisas komisyonu raporlari, sura üyelerine önceden gönderildi.

 

        Olusan öneriler, ihtisas komisyon çalismalarinda ele alinip, komisyonlarda yeni önerilerle sûra üyelerince tartisildiktan sonra nihai sekli verilecek.

 

        600'e yakin sûra üyesinin katilimiyla düzenlenen özel ihtisas komisyonlari çalismalarini tamamlayacak ve Genel Kurul Toplantisi'nda yapilacak oylamanin ardindan tavsiye kararlari alindi ve sûra sona erdi.

 

        Alinan karalarin egitime hayirli olmasini diliyorum.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593