AV. KORAY MARAL / GURBET ten...


İhbar Tazminatı


Geçen yazimda bu hafta Ihbar Tazminati üzerine kisa bir bilgilendirme yapacagimi bahsetmistim. Isçilerin ve isverenlerin arasinda en çok anlasmazliga sebep olan hususlardan birisi olan Ihbar önceleri Is Kanunu 17.md ile düzenlenmistir. Kanunda Süreli fesih basligi altinda düzenlenmis olan ihbar süreleri düzenlemesi su sekildedir;  “ Madde 17 - Belirsiz süreli is sözlesmelerinin feshinden önce durumun diger tarafa bildirilmesi gerekir.

Is sözlesmeleri;

a) Isi alti aydan az sürmüs olan isçi için, bildirimin diger tarafa yapilmasindan baslayarak iki hafta sonra,

b) Isi alti aydan birbuçuk yila kadar sürmüs olan isçi için, bildirimin diger tarafa yapilmasindan baslayarak dört hafta sonra,

c) Isi birbuçuk yildan üç yila kadar sürmüs olan isçi için, bildirimin diger tarafa yapilmasindan baslayarak alti hafta sonra,

d) Isi üç yildan fazla sürmüs isçi için, bildirim yapilmasindan baslayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmis sayilir.

Tabi madde devaminda bu sürelerin asgari oldugu ve  sözlesmeler ile artirilabilecegi de hüküm altina alinmistir.

Bildirim sartina uymayan taraf, bildirim süresine iliskin ücret tutarinda tazminat ödemek zorundadir.

Isveren bildirim süresine ait ücreti pesin vermek suretiyle is sözlesmesini feshedebilir.

Isverenin bildirim sartina uymamasi veya bildirim süresine ait ücreti pesin ödeyerek sözlesmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasina engel olmayacaktir. Fesih için bildirim sartina da uyulmamasi ayrica tazminat ödenmesini gerektirir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus isçinin de bildirimde bulunmadan ve hakli olmayan sebeplerle Ihbar süresine uymamasi tazminat ödemesine sebep olabilecegidir.

Önümüzdeki hafta görüsmek dilegiyle.

Gurbetten hasretle…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593