Bu hafta sizlerle daha evvel kaleme aldigim ancak geçerliliginin hala devam ediyor olmasi sebebiyle paylasmak istedigim bir yaziyi paylasmak istiyorum.
Dünya Saglik Örgütü tarafindan pandemi ilan edilmesine sebep olan bu hastaligin yayilma hizi, yayilma sekli ve yayildigi insanlardaki etkileri dikkate alindiginda korkutucu denebilecek bir hastalik oldugu, orani yüksek olmasa da can kaybi ile sonuçlanabilecek etkileri oldugu asikâr. Toplumun her kesimini etkileyebilmesi, her ilimizde hatta hemen hemen her ilçemizde görülmüs bir hastalik olmasi sebebiyle tüm ülke insanini tedirgin eden bu hastaliga karsi en önemli siginagimiz maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine siki sikiya bagli olmaktir. Ancak henüz asisi ve/veya ilaci bulunamamis bu hastaligin bulastigi kisilerin tedavisi, sürecin en önemli ikinci bölümü olarak karsimiza çikiyor. Tedavi, yatarak, ilaç kullandirilarak, bir takim solunum cihazlari kullanilarak çogunlukla yogun bakim sartlarinda devam ediyor. Tam bu noktada karsimiza tedavi süreçlerinin ücretli olup olmadigi sorusu çikiyor.
COVID-19 hastaligina iliskin belirtilerden süphe ediyorsunuz. Bir hastaneye basvurmak istediniz. Yakininizda bulunan ilk hastaneye basvurabilirsiniz. Zira Saglik Bakanligi Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü 20.03.2020 tarih ve 14500235-403.99/ sayili 81 Il Valiligi ve YÖK ‘e gönderdigi yazisiyla; "Saglik kurumlarina müracaat eden hastalarin, covid-19 tanisi kesinlesinceye kadar saglik bakanligi hastaneleri, devlet ve vakif üniversitesi hastaneleri ile tüm özel saglik kuruluslarinca kabul ve tedavi süreçlerinin yapilmasi zorunludur" seklinde bir yazi göndermistir.
Yazinin bilinmesi gereken önemli noktalarindan birisi de 2. Maddesinde belirtilmis olan; "Bünyesinde Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji, Gögüs hastaliklari, Iç Hastaliklari uzmani hekimlerden en az ikisinin bulundugu ve 3. seviye eriskin yogun bakim yatagi bulunan hastaneler Pandemi Hastanesi olarak kabul edilir" düzenlemesidir. Burada karisimiza çikan "Pandemi Hastanesi" kavrami COVID-19 tanisi almis (test pozitif) vakalarin tedavi sürecinin yapilmis oldugu hastane olarak anlatilabilir.
Özetle her hastaneye basvurabilirsiniz eger o hastane pandemi hastanesi degil ve sizde kuvvetli bir koronavirüs süphesi tespit edilirse yine Saglik Bakanligi Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü tarafindan bahsi geçen yazida tarif edilen; "COVID-19 tanisi konmus hastalarin müracaat ettigi pandemi hastanesi olmayan il/ilçe hastaneleri, bu hastalarin sevk algoritmasinda belirlenen hastaneye gerekli önlemleri alarak sevkini gerçeklestirmelidir. Hastalarin sevki il içi veya il disi 112 Komuta Kontrol Merkezleri tarafindan koordine edilir" düzenlemesi geregi sevkiniz saglanmak zorundadir.
Haftaya Acil kapsaminda görülen tedaviler için ücret ödenir mi? COVID-19 süphesi acil kapsaminda midir? sorusuna cevap arayacagiz.
Gurbetten hasretle
Av. Koray MARAL