HATUN ÖZTÜRK


Trileçe


Trileçe orjinal adıyla "Tres Leches" İspanyolcada "Üç Süt" anlamına gelmektedir. 19. yüzyılda Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Karayipler'de ortaya çıktığı bilinmektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir süt tozu firması Trileçe tarifini Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela ülkelerinde etiketlerinde kullanmıştır.

Trileçe, 1930'lardan itibaren Meksika'da yaygınlaşan ve tüm dünyaya yayılan bir sütlü tatlıdır. Hazırlanışı esnasında üç farklı süt ürünü kullanıldığı için bu adı almıştır.

Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır.

İtalya'dan Arnavutluk, Bosna, Kosova sonra bize kadar geldiğini anlatıyor... “Trileçe Balkanlar'da o kadar meşhur değildi. Biz Türkiye'ye 2009'da getirdikten sonra herkes tarafından beğenilmeye başladı. Trileçe sayesinde bize ekmek kapısı açıldı. Çünkü trileçe son iki-üç yıldır bütün tatlıların önüne geçti diyebilirim.

Bu kadar tarihçesine ilişkin bilgi aktardıktan sonra haydi kolları sıvayıp, tarifine geçelim. 

4-6 Kişilik Trilaçeyi 30dakikada hazırlayıp, 30dakikadar pişirdikten sonra hazır hale getiririz. 

Küçük kare borcam ölçüsünde trileçe tarifi için malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Karamel sos için;

  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100ml sıvı krema

Islatmak için;

  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 100 ml sıvı krema

Üzeri için;

  • Yarım su bardağı süt
  • 1 paket krem şanti

Tarifi nasıl yapılır?

  1. Tatlımıza kekimizi yaparak başlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak mikser ile beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  2. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek ekleyelim ve mikser ile malzemeler karışına kadar çırpmaya devam edelim.
  3. Kare borcamımızın her yerini tereyağı ile yağlayalım. Benim kullandığım borcam 22*22cm küçük kare borcam.
  4. Yağladıktan sonra kek hamurumuzu borcamımıza boşaltalım ve önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  5. Kekimiz pişerken bizde karamel sosumuzu hazırlayalım. Sos tavasına şekeri alarak önce yüksek ateşte, şeker erimeye başladıktan sonra kısık ateşte tavayı ara ara sallayarak şekerler tamamen eriyene kadar bekleyelim. Eğer şekerinizde topaklanma olursa tahta kaşık ile karıştırabilirsiniz.
  6. Şeker eriyip karamel kıvamını aldıktan sonra içerisine tereyağını ekleyelim, çırpıcı ile hızlı hızlı karıştırarak erimesini sağlayalım.
  7. Yağımız eridikten sonra üzerine sıvı kremamızı ekleyelim ve sürekli karıştırmaya devam edelim. Kısık ateşte kıvam alana kadar 5 dakika daha pişirelim. Hazır olan karamel sosumuzu ayrı bir kap içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  8. Bu sırada pişen kekimizi fırından alalım ve 10 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyelim.
  9. Kekimizi ıslatmak için bir kap içerisine şekeri, sütü ve sıvı kremayı alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
  10. Kekimizin üzerine kürdan yardımı ile delikler açalım ve sütlü karışımı üzerine dökerek tamamen çekene kadar dinlenmeye bırakalım.
  11. Sütle çırpıp hazırladığımız krem şantimizden 1 yemek kaşığı dolusunu ayıralım ve kalanını kekimizin üzerine sürelim ve eşit olacak şekilde yayalım.
  12. Tamamen soğuyan karamel sosumuzu pastamızın üzerine gezdirelim, pasta sıvama aparatı ile güzelce yayalım.
  13. Son olarak süslemek için ayırdığımız krem şantiyi sıkma torbasına alalım, aralıklı olarak ince ince çizgiler çizelim ve kürdan yardımı ile şekil verelim. Hazır olan tatlımızı 4-5 saat kadar dinlendirerek servis edelim. Afiyet olsun.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593